Constructie
Ik heb de delen heel exact uitgetekend op het hout en daarna iets te ruim (een paar cm overgelaten rondom) uitgezaagd. Ik wilde pas exact op maat zagen nadat ik met epoxy had behandeld, zodat ik scherpe zaagsnedes zou overhouden. Zaagsnedes uiteraard daarna nog wel behandelen met epoxy!
Daarna alle delen met epoxy behandeld, in totaal 4 lagen, eerst één om het hout te sealen, daarna een dunne glasvezelmat en daarna nog 2 lagen voor een glad oppervlak. Ik gebruik al jaren naar tevredenheid epoxy en andere producten van Polyservice, dus ook hier. Ik heb het dunste glasweefsel (keper in dit geval) gebruikt.
Als alle delen zijn behandeld volgt het in elkaar zetten van het bouwpakket met ingedikte epoxy. Ik gebruik glass bubbles. Er zijn meer producten waarmee je fillets kunt maken, ik heb hier goede ervaringen mee.
Voor de aansluitingen (vul, zuig en ontluchting) gebruik ik kunststof huiddoorvoeren van TruDesign, die ik met epoxy goed in de constructie kan plakken. Dit doe je halverwege de constructie, zodat je er van binnenuit ook nog goed bij kunt.
Het laatste deel is natuurlijk het lastigst om in te lijmen, daar gebruikte ik wat dunnere epoxy voor en kantelde de tank zodanig dat de laatste fillet als onderste punt kwam te liggen. Zo 'liep' de epoxy enigszins in de goede positie. Daarna heb ik dat proces herhaald zodra de eerste fillet 'tacky' werd, maar dan met nog iets dunnere epoxy. Het resultaat is niet zo heel mooi (niet zo mooi als de andere fillets), maar wel waterdicht en sterk zat, en daar ging het om.
Ik heb de hele tank daarna buitenom nog behandeld met 1 laag epoxy en over alle naden een glasband gezet voor extra stevigheid.
En toen testen. Ik heb aan de vulopening een tyleenslang gemaakt en die omhoog gebonden, om zo de hoogte tot de vulopening en daarmee de maximale overdruk na te bootsen.
Het eerste water in de tank. Hier zie je goed het verschil tussen die laatste, lelijke fillet en die fillets waar ik goed bij kon. Het is sowieso een lastige fillet, omdat de hoek tussen de 2 panelen nogal flauw is.
Klein lekje gevonden helaas.
Dit bleek een lekje te zijn wat in een naad aan de onderkant was ontstaan (in een ‘mooie’ fillet). Waarschijnlijk een luchtbelletje in de epoxy. Ik heb dit uitgeslepen met een dremel tot op de fillet aan de binnenkant. Daarna heb ik weer (een klein beetje) water in de tank gezet en ik heb kunnen zien dat het lekje inderdaad in dit stuk zat. Het is maar een speldeprik, het traant erdoor.
Ik heb dit stuk opnieuw gevuld met een paar lagen glas en epoxy en toen afgewerkt met ingedikte epoxy.
Schuren, nieuwe glasband erover en weer als nieuw.
Opnieuw getest in de achtertuin: nu komt er nergens meer water uit. Ik heb er ook vertrouwen in dat er nergens meer lekkage is, want als dat héle kleine speldeprikje zo’n duidelijke lekkage oplevert, dan weet ik zeker dat er nu niets meer te vinden is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er nergens een lekje zit wat langzaam het hout aantast. Dat zal in de komende tijd (hopelijk jaren) moeten blijken.
Niet onbelangrijk: past hij in de boot?
Ja.
Ik heb onder de tank een laag armaflex van 13 mm dikte geplakt, zodat de tank een goede ondersteuning zou hebben.
Ik heb de pakking van het deksel met een ruime hoeveelheid vaseline ingesmeerd.
Overal nieuwe slangen en slangklemmen, een nieuwe plek voor de waterpomp en een waterfilter voor koud water in de keuken, maakt het watersysteem voorlopig weer even toekomstbestendig.
Ik heb de tank tijdens het testen 2 keer gevuld en geleegd en daarna nog een keer met warm sop uitgesopt om eventuele ‘amine blush’ weg te krijgen. Sinds de boot in het water ligt heb ik de tank 2 keer doorgespoeld en sindsdien is hij in gebruik. Op een enkele slangklem na, geen lekkage tot nu toe. Missie geslaagd, wat mij betreft.