Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.

Onderwerp: Project: beweegbare camera in masttop

Project: beweegbare camera in masttop 22 mei 2021 20:25 #1287894

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Soms zie ik iets en dan denk ik, hé wat leuk. Zo ging het hier ook, ik zag via een post op dit forum een paar filmpjes van zeilers die een camera in de mast gemonteerd hadden. Bijvoorbeeld deze of deze. Ook las ik op Panbo over de mogelijkheden om camera’s aan een Raymarine plotter te verbinden. Nu heb ik sinds een tijdje een Raymarine e7 plotter bij de kaartentafel en die heeft inderdaad de mogelijkheid om een analoge of een IP-camera aan te sluiten. Hoewel het waarschijnlijk geen echt praktisch nut heeft leek met het een leuk experiment om eens een camera in de mast te hangen en te verbinden met de plotter.

Als eerste maar eens gekeken in de handleiding van de plotter welk type IP camera geschikt zou zijn. Omdat het meer een experimentje is dan iets serieus moest het wel met een goedkope camera van Ali kunnen, de Raymarine camera’s zijn mij veel te duur hiervoor. Gelukkig wordt in de handleiding keurig omschreven wat je nodig hebt:



Helaas kan de e7 plotter slechts met 720p resolutie overweg. Waarschijnlijk kunnen nieuwere plotter wel betere resoluties aan, al lees ik ook dat de compatibiliteit met andere dan de eigen camera’s dan weer problemen geeft. Op Ali een camera gevonden die moet voldoen: De “Onvif IP Camera HD 720 P/960 P Bullet Outdoor Camera Nigthvision Bewegingsdetectie XMEYE Cloud Remote Access CCTV home Surveillance”. Right, die dus. Deze cam wordt geacht waterdicht te zijn, maar heel veel vertrouwen heb ik daar eigenlijk niet in, door ervaring wijzer geworden. Maar goed, voor €15 moet je ook niet te veel verwachten natuurlijk. Zoals gebruikelijk is de software bij de cam een drama, maar het lukt me om de resolutie op 720p in te stellen en het IP adres op dynamisch te zetten omdat de plotter als DHCP server fungeert. En zowaar, als ik de cam met een 12V voedinkje aansluit op de RJ45 poort van de plotter heb ik inderdaad beeld. So far so good.



Eén van de grootste dilemma’s bij een cam in de mast is natuurlijk de vraag waar de camera naar toe moet kijken. Recht naar beneden is wel leuk natuurlijk, maar hoe vaak wil je op je plotter naar je eigen boot kijken? Naar voren is misschien wel handig, een soort modern kaaiennest. Dat kan misschien nog wel eens praktisch zijn, maar meestal is daar natuurlijk niet veel te zien. Het compromis dan, schuin naar beneden, een stukje boot en stuk water ervoor? Maar wie kijkt er op zijn plotter als er vlak voor de boeg iets gebeurt? Mijn conclusie was dat ik eigenlijk niet wil kiezen en dat het dus allemaal mogelijk moet zijn. Ofwel, ik wil de camera kunnen draaien over een verticale hoek van 90 graden. Daarvoor kan je mooie PTZ (pan-tilt-zoom) camera’s kopen, maar die zijn prijzig en ik had tenslotte al een werkende cam. Dus zelf maar iets bouwen.

Eerst maar op Ali een wormwiel motoraandrijving gekocht. Dat valt nog niet mee, er bestaan daar vele tientallen soorten van en welke moet je daarvan nou hebben. Ik zocht naar de traagst bewegende aandrijving, op 12V, met een stevige lange as (met schroefdraad) en waterdicht. Dat laatste bleek een te grote horde te zijn en maakte het ook veel te duur. Dus dan maar geen waterdichte en de boel later zo goed en zo kwaad als het kon in een waterdichte behuizing inbouwen. Deze is het geworden, de “M6 Threaded Long shaft Electric DC Worm Geared Motor 6V 12V 24V 6-150RPM High Torque In DC Motors Self Lock Adjustable Speed”. Altijd fijn al die zoekwoorden in de productnamen van Ali. In dit geval dus de 12V/6rpm versie met een speed control bordje erbij.



Om de boel bovenin de mast waterdicht te kunnen verpakken heb ik naar allerlei IP6x doosjes gekeken, maar uiteindelijk bleek de simpelste het beste te zijn: een waterdichte lasdoos met 3 wartels er op. Natuurlijk is dat een vrij lompe en niet erg fraaie verpakking, maar eenmaal bovenin de mast zie je daar verbazend weinig meer van vanaf het dek. Zeker voor dit experiment goed genoeg.

Tussen de plotter en de camera komt uiteraard een cat5e netwerkkabel. Een gewone UTP kabel zoals je in huis gebruikt voldoet niet omdat de aders daarvan massieve kernen hebben. Die breken gemakkelijk door de bewegingen van de boot en vooral de mast. Het moet dus UTP kabel zijn met flexibele kernen en liefst ook nog afgeschermd, STP dus. Dat laatste is voor deze toepassing niet zo belangrijk, maar het geeft wel extra mechanische sterkte aan de kabel. Online dus 15 meter van dit type netwerkkabel gekocht, dat leek me wel voldoende met een mastlengte van 10 meter. Niet dus. Of eigenlijk, net, nét genoeg. Het had geen 10cm minder moeten zijn om de kaartentafel te bereiken. Stom natuurlijk, ik had gewoon ruimer in moeten kopen, dat had mij een hoop gepriegel met de montage gescheeld. Ik had beter moeten weten!

Naast de dataverbinding met de camera zijn er nog twee aderparen nodig: één voor de 12V voeding van de camera en de andere voor de aandrijving van de motor. Ik zag het echter niet zitten om zo’n bos draden door de boot en de mast te trekken. Maar de techniek komt mij te hulp. Voor 10/100MB dataverkeer worden er voor de datastroom slechts twee van de vier aderpaartjes gebruikt in de netwerkkabel. Dan blijven er twee aderparen over, op zich precies genoeg voor de camvoeding en de motorvoeding. Zou dat werken met 12V? PoE gebruikt deze aderparen ook, maar dan op 48V. En hier gaat het over twee separate voedingen en niet één zoals bij PoE. Thuis een testopstelling gemaakt en zowaar, ondanks de dunne adertjes blijken de cam en de motor het gewoon te doen. Een soort PoE dus maar dan anders. Jippie, maar één kabel door de mast naar boven nodig!



Nog twee tuimelschakelaars van Marquandt gekocht, één simpele aan-uit voor de voeding van het geheel (speed regelbordje, motor en camera) en één dubbelpolige (aan)-uit-(aan) schakelaar om de camera omhoog en omlaag te kunnen draaien. Deze laatste vervangt de door Ali meegeleverde (vergrendelende) wipschakelaar.
Even een zijsprongetje: als in de aanduiding van een schakelaar iets tussen haakjes staat betekent dat: deze stand moet je ingedrukt blijven houden en vergrendelt niet. Een deurbel duid je dus aan met ‘uit - (aan)’. Mijn bewegingsschakelaar (aan)-uit-(aan) staat dus in het midden uit. Als ik de schakelaar naar boven druk beweegt de camera naar boven, naar beneden drukken draait hij naar beneden. Omdat je niet wilt dat de camera onbedoeld blijft bewegen vergrendelt de schakelaar dus niet in de ‘aan’ posities.

Nu kon de boel samengebouwd worden. Met wat creatief kabelwerk en wat stukken krimpkous de twee aderparen voor de cam en de motor vrijgemaakt uit de netwerkkabel. In de lasdoos zitten alle aansluitingen. De aangegoten connectoren van de camera konden mooi waterdicht in de wartels worden opgesloten. De netwerkkabel heb ik boven- en onderaan de mast nog extra beschermd met wat stukken krimpkous.



De wormwiel motor zit op het deksel van de lasdoos vast met boutjes. Uiteindelijk moet je een keer naar buiten met de as en ik heb me het hoofd gebroken hoe ik dat simpel, goedkoop en waterdicht kon uitvoeren. Uiteindelijk er maar voor gekozen om een rubber ring onder lichte spanning op te sluiten rond de as. Samen met wat siliconenvet moet dat maar voldoende zijn. Ik heb toch niet al te hoge verwachtingen van de levensduur van zowel de camera als de motor, dus we zien wel of dit voldoende was.



Als je de bewegingsschakelaar ingedrukt zou houden blijft de motor gewoon draaien en de camera dus ook. Uiteraard is dat niet de bedoeling omdat dan de kabel die aan de cam vastzit zichzelf vastdraait en waarschijnlijk kapot getrokken wordt. In de aansturing van de motor zitten geen eindstops dus daar moet je zelf op letten. Maar omdat je natuurlijk op het scherm ziet wat je doet en je de verende knop ingedrukt moet blijven houden om de cam te bewegen is dat geen echt probleem. Het aardige van de motorregelaar is dat er een potmeter op zit om de snelheid in te stellen. De maximale rotatiesnelheid van 6rpm is nog veel te snel. Ik heb de potmeter zo afgesteld dat de motor zo traag mogelijk draait maar nog net niet stilvalt als hij naar boven draait en de cam op moet tillen. Dit zorgt er voor dat je de cam gemakkelijk in de juiste stand kan zetten, over de hoekverdraaiing van 90 graden doet hij nu ongeveer 6 seconden.

Voor de twee schakelaars heb ik met een stukje aluminiumplaat een simpel paneeltje gemaakt op de plaats waar vroeger de Shipmate RS5700 GPS zat. Dit ziet er nu nog wat grofstoffelijk uit en valt een beetje uit de toon in het schakelpaneel, dus dat moet nog een keer wat fraaier worden.



De lasdoos met de cam heb ik vastgebout aan het masttop beslag. Zo heeft hij redelijk vrij zicht en zit nergens voor in de weg.



De lastigste klus van dit project was om de netwerk annex voedingskabel door de mast te trekken. Helaas zitten alle twee de kabelkokertjes naar de masttop al erg vol. De eerste poging om de kabel er gewoon doorheen te duwen strandde al na 1 meter. De tweede poging met een trekveer strandde meteen, mijn beste trekveer bleek te dik. De derde poging, nu met een dunnere trekveer, strandde na 4 meter. De bouten van de mastvoet kreeg ik niet los dus er in kijken ging niet. Uiteindelijk heb ik met de kabel van de driekleur er een trekkoord in getrokken. Maar toen moesten zowel de kabel van de driekleur als de netwerkkabel mee terug. Dat is gelukt, maar ik heb er wel twee uur over gedaan. Met als grootste angst dat de lijn zou breken. Daarom had ik voor de zekerheid ook nog een hele dunne Kevlar lijn meegetrokken.



En ja, het werkt. De cam laat zich vanuit de boot goed sturen en het beeld op de plotter is ondanks de matige resolutie best goed.



Het enige dat (nog) niet werkt is de opnamefunctie van de plotter. Zodra ik de opname start krijg ik een foutmelding. Afbeeldingen opslaan (stills) werkt wel. Het SD kaartje voor opslag is leeg en geschikt voor video (class 10). Maar ook als ik het interne geheugen selecteer voor opslag krijg ik dezelfde foutmelding. Heeft iemand een idee hoe dit komt?



Uiteraard moet ik het ook nog onder zeil gaan testen. Ik ben benieuwd of er bijvoorbeeld ’s nachts wat te zien is met (of ondanks) de IR LEDS. En of je op zee er iets aan hebt als je onderdeks bent. Een filmpje onder zeil houden jullie nog tegoed. Mocht de opnamefunctie niet werkend te krijgen zijn en het ook geen toegevoegde waarde op zee heeft is het allemaal ook weer snel te demonteren. Voor een paar tientjes heb ik er in ieder geval weer wat van geleerd en lol van gehad. En ik kan er in ieder geval prima mijn windgever, Windex en marifoonantenne inspecteren…

Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 22 mei 2021 20:51 #1287906

‘S nachts ga je er niets mee zien anders dan je eigen boot en verlichtte objecten. Die IR leds schijnen veel te breed en te zwak om in de verte iets te verlichten.

Als je poen teveel hebt zou je kunnen lijken naar een IR camera (filmt infrarood ipv zichtbaar licht). Die zullen ‘s nachts even goed als overdag werken, maar dan heb je overdag geen kleurenbeeld.
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 22 mei 2021 21:10 #1287918

  • AdB
  • AdB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3670
Mooi project weer. Echt het betere werk.
Waar ik eigenlijk meteen aan dacht qua opnemen van video is de SD kaart.
Aangezien deze wel stills opslaat en Class 10 is, misschien eens een minder
snelle en/of kleinere SD kaart proberen ?
Heb het probleem met digitale geluidsmixers gehad, welke op wat oude software
draaiden. Deze vreten geen SD kaarten groter dan 2Gb. Zomaar een idee.

A
Tornado sport
Een monohull is eigenlijk een multihull die niet "af" is...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 22 mei 2021 21:34 #1287927

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Het manual van de e7 zegt hier het volgende over:



Ik ga zeker even kijken of een kleiner kaartje werkt. Maar ik zie nu de 'UHS' snelheidsaanduiding. Ga ik ook nog even mee experimenteren. Maar eigenlijk denk ik niet dat het aan het SD kaartje ligt.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 23 mei 2021 06:30 #1287948

  • Zeehaen
  • Zeehaen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 721
leuk onderwerp! Nu nog aansluiten op 4G zodat je van huis uit kan controleren hoe hij erbij ligt. Dat scheelt je bij storm een ritje naar de haven! ;)
groeten,
Alex

(Stadtdesign Madeira 44 RBS)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 23 mei 2021 07:03 #1287955

Zeehaen schreef :
leuk onderwerp! Nu nog aansluiten op 4G zodat je van huis uit kan controleren hoe hij erbij ligt. Dat scheelt je bij storm een ritje naar de haven! ;)

Hoe zij er bij ligt bedoel je ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 23 mei 2021 07:11 #1287956

  • Zeehaen
  • Zeehaen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 721
Sorry! :evil:
groeten,
Alex

(Stadtdesign Madeira 44 RBS)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 23 mei 2021 08:00 #1287969

  • Solution
  • Solution's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1252
Leuk project Timo.
Nu moet je naar de Tobago Keys, kun je zien waar de rif opening zich bevindt.. ;)
Beneteau Oceanis 40
Laatst bewerkt: 23 mei 2021 08:00 door Solution.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 23 mei 2021 08:46 #1287985

  • OOTG
  • OOTG's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 588
echt super knap gedaan ! een beetje #Oscar op je eigen boot :-)

( niet om te zeuren, maar ik zou het als buurboot niet echt leuk vinden dat mijn buurman naar beneden filmt, misschien wel even aan denken :dry: )
Ned 9000
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 23 mei 2021 09:49 #1288007

Leuk project hoor, goed gedaan!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 23 mei 2021 17:37 #1288164

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Solution schreef :
Nu moet je naar de Tobago Keys, kun je zien waar de rif opening zich bevindt.
Ja, goeie tip, dat wordt de vakantiebestemming.....

OOTG schreef :
ik zou het als buurboot niet echt leuk vinden dat mijn buurman naar beneden filmt
Zeker een goed punt, ik vond dat ook geen goed idee. Maar ik heb het geprobeerd toen de buren aan boord waren, je kunt zien dat er mensen aan boord zijn maar gezichten of andere details zie je niet. De resolutie is daarvoor te laag en het scherm te klein. Maar desondanks, het is niet mijn intentie om de cam te gebruiken om de buren van boven te bekijken. Een praatje vanuit de kuip is veel gezelliger!
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 23 mei 2021 17:40 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 24 mei 2021 00:13 #1288269

Ach camera's komen we overal tegen zonder dat we weten wie of wat de beelden bekijkt en gebruikt benzinestations en winkelcentra sluis en brugdekken. Drukke verkeerskruisingen en snelwegen. Evenals de pinautomaat. Deze hebben namelijk over het algemeen ook camara toezicht. Die toch eigenlijk best wel vaker heel veel details meer en scherper op beeld hebben. Dan een cametje bij de buurman in de mast. En mocht er wat aan je schuit mankeren kan de buurman misschien ook nog bewijs aanleveren over hoe wat en wie. Ik zie niet alleen een nadeel. Maar voor in de nacht zou ik dan toch voor een hikvision gaan met 8 megapixel en coulorvu nex gen2 die hebben maar 0,0001 lux nodig voor een kleuren plaatje. Geen infrarood maar flink stèren en maanlicht is zeker voldoende voor zicht.

Grt. Mark


Verzonden vanaf mijn iPad zonder tapatalk.
Meten is weten.
Specialiseren is meer van minder weten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 24 mei 2021 07:05 #1288293

  • Waterblok
  • Waterblok's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5010
Wij kwamen een keer laat in de avond nog wel daglicht aan in East Bourne na een lange dag uit Oostende. Licht weer.

De sluiswachter wist te melden dat ik niks maar dat een ander bemanningslid een Heineken gedronken had!
Over goede camera gesproken!
Laatst bewerkt: 24 mei 2021 07:06 door Waterblok.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 24 mei 2021 08:36 #1288329

  • Frodoo
  • Frodoo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 535
Freetime1970 schreef :
Maar voor in de nacht zou ik dan toch voor een hikvision gaan met 8 megapixel en coulorvu nex gen2 die hebben maar 0,0001 lux nodig voor een kleuren plaatje. Geen infrarood maar flink stèren en maanlicht is zeker voldoende voor zicht.

Grt. Mark
Verzonden vanaf mijn iPad zonder tapatalk.

Volgens mij is dat alleen binnen de 30 meter, zit gewoon een “wit licht” lampje in.
Trots op de kappers.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 24 mei 2021 11:00 #1288391

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Dit soort nachtcamera’s vallen ruim buiten mijn experimentele opzet. En voorlopig kan ik nog niets opnemen en is er ook geen externe verbinding mogelijk, mijn opzetje is niet als bewakingscamera bedoeld.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 24 mei 2021 11:07 #1288395

  • Tony2920
  • Tony2920's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7421
ilCigno schreef :
Dit soort nachtcamera’s vallen ruim buiten mijn experimentele opzet. En voorlopig kan ik nog niets opnemen en is er ook geen externe verbinding mogelijk, mijn opzetje is niet als bewakingscamera bedoeld.

Wel handig om te kijken of je net wel / net niet onder de brug door kan.
I run a tight . . .
Shipwreck !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 24 mei 2021 11:18 #1288403

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Zoiets als deze :woohoo:

Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 24 mei 2021 11:31 #1288408

  • Roan
  • Roan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 256
Ik zeg ken net....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 24 mei 2021 11:38 #1288411

  • sy helios
  • sy helios's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 12535
of net niet, aan het eind hoor je nog een "tingel"
VHF sprietje?
Helios is de zonnegod, Zoon van het Titanenpaar Hyperion en Theia, broer van Selene (Maan) en Eos (dageraad). Met zijn zonnewagen rijst hij bij dageraad op uit de Okeanos, rijdt langs de hemelkoepel en verdwijnt `s avonds in het westen weer in de oceaan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 24 mei 2021 12:34 #1288428

ilCigno schreef :
Zoiets als deze :woohoo:


Nee, nee, nee, nee, ohw past toch! :woohoo:

De camera staat een beetje omhoog gedraaid waardoor het optisch lijkt alsof niet gaat passen. Maar als je kijkt naar de ruimte tussen onderkant brug en horizon zie je dat die steeds iets groter wordt. Dat kan alleen als de camera lager hangt dan de onderkant van de brug. Desondanks moet je hier wel lef voor hebben zeg. Ik vermoed dat er nog zeker zo’n 30-40cm ruimte boven de windmeter zit.

En inderdaad leek wel alsof de VHF antenne nog een tikje gaf op het eind :laugh:
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 24 mei 2021 22:53 #1288704

Frodoo schreef :
Freetime1970 schreef :
Maar voor in de nacht zou ik dan toch voor een hikvision gaan met 8 megapixel en coulorvu nex gen2 die hebben maar 0,0001 lux nodig voor een kleuren plaatje. Geen infrarood maar flink stèren en maanlicht is zeker voldoende voor zicht.

Grt. Mark
Verzonden vanaf mijn iPad zonder tapatalk.

Volgens mij is dat alleen binnen de 30 meter, zit gewoon een “wit licht” lampje in.

Man heb jij zon camara dan dat je dat zo weet met dat witte lichtje?

Grt. Mark

Verzonden vanaf mijn iPad zonder tapatalk.
Meten is weten.
Specialiseren is meer van minder weten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 25 mei 2021 09:37 #1288824

  • Frodoo
  • Frodoo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 535
Freetime1970 schreef :
Frodoo schreef :
Freetime1970 schreef :
Maar voor in de nacht zou ik dan toch voor een hikvision gaan met 8 megapixel en coulorvu nex gen2 die hebben maar 0,0001 lux nodig voor een kleuren plaatje. Geen infrarood maar flink stèren en maanlicht is zeker voldoende voor zicht.

Grt. Mark
Verzonden vanaf mijn iPad zonder tapatalk.

Volgens mij is dat alleen binnen de 30 meter, zit gewoon een “wit licht” lampje in.

Man heb jij zon camara dan dat je dat zo weet met dat witte lichtje?

Grt. Mark

Nee, ik heb niet zo'n camera, maar kan wel een A4'tje met specificaties lezen.
Trots op de kappers.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 25 mei 2021 23:23 #1289139

Frodoo schreef :
Freetime1970 schreef :
Frodoo schreef :
Freetime1970 schreef :
Maar voor in de nacht zou ik dan toch voor een hikvision gaan met 8 megapixel en coulorvu nex gen2 die hebben maar 0,0001 lux nodig voor een kleuren plaatje. Geen infrarood maar flink stèren en maanlicht is zeker voldoende voor zicht.

Grt. Mark
Verzonden vanaf mijn iPad zonder tapatalk.

Volgens mij is dat alleen binnen de 30 meter, zit gewoon een “wit licht” lampje in.

Man heb jij zon camara dan dat je dat zo weet met dat witte lichtje?

Grt. Mark

Nee, ik heb niet zo'n camera, maar kan wel een A4'tje met specificaties lezen.

Precies dat is een papiertje. En het gaat om de praktijk. En laat ik nu net wel zon camara hebben van 8 megapixel. In de pikke donker dat je bijna je schoenen niet kan zien maakt dat gekke ding van het licht wat er nog is een kleuren beeld. Ik heb twee foto's moet alleen even kijken hoe ik ze gepost krijg. Kortom een foto van midden op de dag en van midden in de nacht. Zonder dat witte lampje te gebruiken wat overigens warm wit is. :P


Grt. Mark


Verzonden vanaf mijn iPad zonder tapatalk.
Meten is weten.
Specialiseren is meer van minder weten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 26 mei 2021 07:37 #1289176

  • Frodoo
  • Frodoo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 535
Freetime1970 schreef :
Frodoo schreef :
Freetime1970 schreef :
Frodoo schreef :
Freetime1970 schreef :
Maar voor in de nacht zou ik dan toch voor een hikvision gaan met 8 megapixel en coulorvu nex gen2 die hebben maar 0,0001 lux nodig voor een kleuren plaatje. Geen infrarood maar flink stèren en maanlicht is zeker voldoende voor zicht.

Grt. Mark
Verzonden vanaf mijn iPad zonder tapatalk.

Volgens mij is dat alleen binnen de 30 meter, zit gewoon een “wit licht” lampje in.

Man heb jij zon camara dan dat je dat zo weet met dat witte lichtje?

Grt. Mark

Nee, ik heb niet zo'n camera, maar kan wel een A4'tje met specificaties lezen.

Precies dat is een papiertje. En het gaat om de praktijk. En laat ik nu net wel zon camara hebben van 8 megapixel. In de pikke donker dat je bijna je schoenen niet kan zien maakt dat gekke ding van het licht wat er nog is een kleuren beeld. Ik heb twee foto's moet alleen even kijken hoe ik ze gepost krijg. Kortom een foto van midden op de dag en van midden in de nacht. Zonder dat witte lampje te gebruiken wat overigens warm wit is. :P


Grt. Mark


Verzonden vanaf mijn iPad zonder tapatalk.

Zolang die schoenen binnen 30 meter van de camera staan....
Trots op de kappers.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project: beweegbare camera in masttop 26 mei 2021 18:51 #1289400

Wat een rare opmerking zolang je schoen binnen de 30 meter van de camera staan, vreemd dat zoiets op dat papiertje staat. Ik heb het namelijk niet gelezen in de gebruik aanwijzing. :whistle:

Grt. Mark










Deze keer verzonden vanaf mijn PC zonder tapatalk.
Meten is weten.
Specialiseren is meer van minder weten.
Laatst bewerkt: 26 mei 2021 18:51 door Freetime1970.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.314 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl