Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.

Onderwerp: Randmeer 'Spuitwater' opknappen

Randmeer 'Spuitwater' opknappen 21 mrt 2022 10:03 #1377719

  • Folmer
  • Folmer's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4
Hallo,

Ik heb onlangs een Randmeer Classis gekocht om lekker in de weekenden en vakanties te zeilen met het gezin (drie kleine kinderen). De diepe kuip, goede zeileigenschappen, de stabiliteit en dat de boot goed trailerbaar is maakten hierbij de doorslag voor een Randmeer. Het gaat vooral om lekker touren, ik heb geen intentie om er wedstrijden mee te varen. In de kuip staat ergens 'H233'. Ik neem aan dat dit het originele nummer is, wat deze Randmeer ergens uit de jaren '70 doet komen?
De boot heeft wat liefde nodig, maar daar was de prijs ook naar. Het lijkt me leuk om de boot deze winter echt goed op te knappen, en nu vooral zeilkaar (en veilig) te maken. Ik loop nu tegen de volgende punten aan waar misschien een van jullie wel het antwoord op heeft.

1 - Maststeun

De maststeun is aardig verroest (zie bijlage). De bovenste twee bouten (onderin) kreeg ik nog wel los, maar de andere was zo los te breken en is half weggeroest. Het verroestte stuk kan ik wel vervangen door nieuw staal, maar ik vraag me af hoe ik de onderste bout (zie foto) kan vervangen. Zit deze erin ge-epoxied? Zo ja, dan zou ik hem met een gatenzaag kunnen uitboren, en een nieuwe erin kunnen zetten / epoxien (nu wel van rvs..). Maar ik vroeg me af ook af ik misschien via een (nieuw te maken) inspectiegat deze aan de achterkant eruit kan halen. Het hangt er dus een beetje vanaf hoe deze bouten initieel zijn geinstalleerd, en dat is nu wat lastig te zien. Vandaar deze vraag.

2 - Katrol in vooronder

Helemaal in de punt van de boot loopt de voorstag via een katrol (zie bijlage). Hetgeen waar de katrol aan vast zit is bijna weggeroest. Hier komt een aardige kracht op bij het hijsen van de mast, dus dit wil ik graag weer in originele staat krijgen. Alleen is de boel zo verroest dat ik geen idee heb hoe het er ooit uitzag. Heeft iemand misschien een foto van hoe dit er origineel uitzag?

3 - Water onder de kuip

De boot heeft veel buiten gestaan, ook in de winter, onder een niet al te best dekzeil. Hierdoor is aardig wat water in de boot gelopen en ook onder de kuip. Ik heb deze nu leeg gemaakt, maar voel bij het kleine 'inspectiegat' achterin de kuip (zie foto) een houten balk die behoorlijk rot lijkt. Ik kan er met mijn vinger wat vezels vanaf halen. Is deze balk cruciaal voor de stevigheid van de boot? Of valt dit mee? Zou het water onder de kuip nog meer problemen hebben kunnen veroorzaakt die ik zou moeten controleren? Ik maak me namelijk een beetje zorgen wat dit water deed toen het mogelijk bevroor en uitzette. De ruimte onder de kuip lijkt redelijk leeg, ik zie niet iets van schuim oid.

4 - Giek

Van de giek is een klein stukje afgebroken (zie bijlage). Ik zou evt met wat aluminium-epoxy de
de boel proberen te repareren, maar ik vervang dit gedeelte van de giek liever. Heeft iemand misschien nog dit stuk van de giek liggen of weet iemand waar ik dit onderdeel kan kopen. Ik zag het niet op de webshop van Jachtwerf Heeg staan.


Vriendelijke groet,
Folmer
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Randmeer 'Spuitwater' opknappen 21 mrt 2022 10:49 #1377731

mast steun,....in zijn geheel eruitzagen,..van RVS een draadeindplaat maken en die erin lamineren. Evt in een RVS sandwitch constructie.

Katrol in vooronder....evt met een RVS boegbeslag icm epoxy inlamineren en borgen.

Water onderin de kuip....veel voorkomend probleem. In de kuip zit een grote dop, vaak is de O ring daarvan de boosdoener.
Advies, in de achterbun aan beide zijde aftap pluggen plaatsen, O ring bij de dop vervangen. Let wel veel oude randmeren lekken door de romp zelf...dan moet de gelcoat gedaan worden.

Giek....komen teveel krachten op....laten oplassen en in model bewerken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Randmeer 'Spuitwater' opknappen 21 mrt 2022 12:14 #1377758

  • FKZ
  • FKZ's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1171
Welk deel van de mast ondersteuning is dit? Het deel onderdek? Boven op zit enkel een klein mast spoor

De giek zit er ergens een merk? Vroeger was neut de leverancier maar dit zie er uit als iets anders. Als je het merk van de giek weet kan je daar op zoeken neem ook de maten van het profiel zijn veel verschillen. Het is giet alu dus slecht te repareren.

Het katrol is een verbetering op geweest loopt nu door de steven dit punt moet stevig informeren bij klasse of werf hoe ea te repareren. Mogelijk hebben ze daar wel beslag voor wat niet op de site staat.



Veel info kan je ook vinden op de randmeer site rko.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Randmeer 'Spuitwater' opknappen 21 mrt 2022 12:17 #1377759

"giet alu dus slecht te repareren." nee moeilijk te repareren maar wel mogelijk. Heb hier al meer gietaluminium voor ZF leden gelast en hersteld...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Randmeer 'Spuitwater' opknappen 21 mrt 2022 17:18 #1377843

  • Folmer
  • Folmer's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4
Dank voor de snelle antwoorden.

Ik heb nog even een mailtje gestuurde naar Jachtwerf Heeg en zij gaven aan dat het een 'Neut' giek was. Ze hadden daar geen onderdelen meer voor (erg oud) maar hadden nog wel jonggebruikte gieken voor 400 euro. Ik denk dat ik dan eerder de tip van het oplassen ga proberen. Ik zal even kijken of ik een lasbedrijfje in de buurt kan vinden die gegoten aluminium kan lassen. Dat zal hopelijk wat goedkoper zijn.

Ze gaven ook aan in die mail dat het verroeste 'binnenboeg beslag' vaker voorkwam, en daar hebben ze een nieuwe onderdeel voor (www.jachtwerf-heeg.nl/webshop/...enboegbeslag-22.html). Ik denk dat ik die maar ga installeren en vastzetten met behulp van het RVS boegbeslag (het trekoog was nu van verzinkt staal.).

De mastondersteuning is idd het onderste gedeelte. Helemaal vervangen met RVS draadeindplaat lijkt me inderdaad een mooie oplossing, maar voor nu een te grote klus en meer iets voor komende winter. Als korte termijn oplossing lijkt me het uitboren met een gatenzaag en een nieuwe bout erin verlijmen redelijk..?

De O-ring was inderdaad kapot bij de grotere dop in de kuip. Maar goed om te weten dat de oudere randmeren ook wel eens lekker door de romp zelf. Ik kon op sommige plekken door de boot heenkijken (er kwam ietwat licht door sommige plekjes), dus heel dik zal de gelcoat dan niet meer zijn.

Ik had ook al even op rko.nl gekeken, maar vond er niet heel veel info over het opknappen van een Randmeer (heb ik daar wat gemist?). Ik was eigenlijk opzoek naar een forum waar er al iemand was geweest die een Randmeer had opgeknapt en waar ik wat van kon leren, maar ik kon er geen een vinden. Vandaar dat ik er nu zelf maar een ben gestart ;-) Als iemand nog een website weet met meer info over het opknappen van een Randmeer dan zou ik dat graag willen weten. Het boek over de Randmeer komt in ieder geval een dezer dagen met de post.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Randmeer 'Spuitwater' opknappen 21 mrt 2022 19:01 #1377863

  • Arent
  • Arent's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2113
Folmer schreef :

Ze -JWH- gaven ook aan in die mail dat het verroeste 'binnenboeg beslag' vaker voorkwam, en daar hebben ze een nieuwe onderdeel voor (www.jachtwerf-heeg.nl/webshop/...enboegbeslag-22.html). Ik denk dat ik die maar ga installeren en vastzetten met behulp van het RVS boegbeslag (het trekoog was nu van verzinkt staal.).

Dat lijkt me het meest verstandig. De JWH-oplossing is simpel en doeltreffend. Het is helaas niet altijd een heel makkelijke klus, maar de oude situatie herstellen (ingelamineerd stalen T-profiel) is onmogelijk zonder het dek van de romp te halen.
Overigens.. Afgaand op je foto zou ik zeggen :'If it ain't broken, dont try to fix it' ;) Voorlopig is er nog niet zoveel mis met je binnenboegbeslag, behalve dat het er niet uit ziet. Als je rustig aan doet, kan dit nog wel even mee.

Folmer schreef :
De mastondersteuning is idd het onderste gedeelte. Helemaal vervangen met RVS draadeindplaat lijkt me inderdaad een mooie oplossing, maar voor nu een te grote klus en meer iets voor komende winter. Als korte termijn oplossing lijkt me het uitboren met een gatenzaag en een nieuwe bout erin verlijmen redelijk..?

De draadeinden die je ziet, zitten aan een plat gelast, die in de tank is ingelamineerd. Uitboren is dus een hele klus. Soms werkt het om de restjes af te slijpen en draad te tappen voor een nieuwe bout. De maststeun met twee bouten vastzetten is in principe ook een optie ;)

De Optimaal schreef :
Let wel veel oude randmeren lekken door de romp zelf...dan moet de gelcoat gedaan worden.
Dit lijkt me een broodje aap. Als er geen gaten in de romp zitten, kan hij ook niet lekken. Heeft niks met dunne gelcoat te maken en ik heb dit ook nog nooit gehoord.
Controleer de lijmranden van de vloer maar eens goed, de kans lijkt me heel wat groter dat daar een lek in zit. Meestal net achter de bodemlat van de kastjes.

Gr, Arent
I'm no bloody tourist.... Ik wenje Hjir!
Laatst bewerkt: 21 mrt 2022 19:02 door Arent.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Randmeer 'Spuitwater' opknappen 21 mrt 2022 22:41 #1377928

"Dit lijkt me een broodje aap. Als er geen gaten in de romp zitten, kan hij ook niet lekken. Heeft niks met dunne gelcoat te maken en ik heb dit ook nog nooit gehoord."

dan hoor je het nu voor het eerst :laugh: bij mij in de haven ligt een oude randmeer, heb ik al eens hersteld voor de eigenaar, dop voorzien van nieuwe "O"ring, later nog eens gekit...alles boven de waterlijn dicht gemaakt. Randmeer ligt 3/4 van het jaar in het water. Eind van het seizoen ligt de randmeer 5cm dieper, niet vooruit te branden en de kar piept en kreunt op de assen...jawel ca 300 liter water in de romp....de romp is net krantepapier, opnieuw in de epoxy/gelcoat zetten vindt de eigenaar te duur...ben dan toch benieuwd waar al dat water dan vandaan komt...

@ Folmer....ja ik herstel regelmatig randmeren inclusief beslagwerk en de punten waar jij tegenaanloopt....ze zijn in de regel goed te herstellen vaak ook redelijk snel als je het goed voorbereid.
De beruchte bout waar je over schrijft....moet in 1 dag te doen zijn,..plaat met draadeinden op voorhand laten maken,..in de tussentijd kun jij de oude eruitzagen. Bij levering plaat deze ontvetten en gelijk met epoxy gesandwitched monteren. drogen, schuren, lakken. Zelf gebruik is een industriele 2C lijm op amoniak basis, is dikker en sterker dan epoxy en 100% waterdicht. Viscositeit,..net tandpasta je kan er met gemak 20mm oneffenheden mee weglijmen.
Laatst bewerkt: 21 mrt 2022 22:47 door De Optimaal.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Randmeer 'Spuitwater' opknappen 22 mrt 2022 08:15 #1377965

Over de maststeun: de vroegst gebouwde Randmeren hadden een gegalvaniseerde maststeun, bij de latere exemplaren werd dit een RVS maststeun. Je geeft aan geen wedstrijden te willen zeilen (dus niet hoeft te voldoen aan klassevoorschriften), je zou een houten maststeun kunnen overwegen.

Johan
Was actief op het forum sinds 21 augustus 2008
maar is er nu klaar mee
Laatst bewerkt: 22 mrt 2022 08:15 door Waterrimpels.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Randmeer 'Spuitwater' opknappen 22 mrt 2022 18:52 #1378107

  • Arent
  • Arent's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2113
De Optimaal schreef :
@ Folmer....ja ik herstel regelmatig randmeren inclusief beslagwerk en de punten waar jij tegenaan loopt....

Tja, @Optimaal, ik herstel en bouw bijna dagelijks Randmeren, maar ik zal me er niet mee bemoeien.
Prachtige anekdote van die Randmeer in jouw haven, maar het blijft een uitzondering, geen regel.

Gr, Arent
I'm no bloody tourist.... Ik wenje Hjir!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Randmeer 'Spuitwater' opknappen 22 mrt 2022 19:40 #1378116

  • Folmer
  • Folmer's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4
En wederom dank voor alle input!

Ik heb al even bij een bedrijfje geinformeerd wat het 'oplassen' van het gietaluminium zou kosten, en zij kwamen op minstens 150 euro (middagje werk). Ik weet niet of dit idd zoveel werk is of dat ze er geen zin in hadden en het op deze manier wilden afwimpelen, maar ik denk dat ik maar opzoek ga naar een leuke 2dehand giek (Neut) en tot die tijd een houtje touwtje oplossing ga verzinnen.

Wat betreft de massteun, de 2 bouten die er zitten zien er nog prima uit. De onderste is niet meer te redden. Aangezien het uitboren dus lastig blijkt, lijkt me dat zoals Arent aangeeft de 2 bouten waarschijnlijk wel genoeg moeten zijn. Het voordeel daarvan is dat het water wat hoger in de lensput (heb het Randmeer boek dus weet nu de correct benaming ;) ) kan komen te staan zonder dat het in contact komt met mijn onedele (gegalvaniseerde) maststeun.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Randmeer 'Spuitwater' opknappen 22 mrt 2022 20:46 #1378127

  • FKZ
  • FKZ's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1171
Bout er uit en het gat iets opschuiven heb je niet de verdikking wat in het giet stuk zit maar zou een tojdje goed moeten gaan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Randmeer 'Spuitwater' opknappen 23 mrt 2022 19:19 #1378364

  • Folmer
  • Folmer's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4
FKZ schreef :
Bout er uit en het gat iets opschuiven heb je niet de verdikking wat in het giet stuk zit maar zou een tojdje goed moeten gaan.

Dat is inderdaad een prima oplossing. De giek heeft nu nog steeds het volledige bereik. Dank voor de tip!
Bijlagen:
Laatst bewerkt: 23 mrt 2022 19:20 door Folmer. Reden: figuur bijgevoegd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Randmeer 'Spuitwater' opknappen 23 mrt 2022 22:46 #1378421

Folmer schreef :
En wederom dank voor alle input!

Ik heb al even bij een bedrijfje geinformeerd wat het 'oplassen' van het gietaluminium zou kosten, en zij kwamen op minstens 150 euro (middagje werk). Ik weet niet of dit idd zoveel werk is of dat ze er geen zin in hadden en het op deze manier wilden afwimpelen, maar ik denk dat ik maar opzoek ga naar een leuke 2dehand giek (Neut) en tot die tijd een houtje touwtje oplossing ga verzinnen.

Wat betreft de massteun, de 2 bouten die er zitten zien er nog prima uit. De onderste is niet meer te redden. Aangezien het uitboren dus lastig blijkt, lijkt me dat zoals Arent aangeeft de 2 bouten waarschijnlijk wel genoeg moeten zijn. Het voordeel daarvan is dat het water wat hoger in de lensput (heb het Randmeer boek dus weet nu de correct benaming ;) ) kan komen te staan zonder dat het in contact komt met mijn onedele (gegalvaniseerde) maststeun.

Ik heb nog een giek van een skarl 685 liggen, volgens mij ongeveer hetzelfde formaat boot als een randmeer.
Als je die zou willen hebben kan ik wat fotoos voor je maken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.145 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl