De Seldén Rodkicker vaste op/neerhouder bevat een gasveer. Dat werkt ontzettend handig, bij het strijken van het grootzeil of bij het zetten van een rif blijft de giek gewoon op zijn plaats en hoef je dus niet de kraanlijn door te zetten. De il Cigno heeft niet eens een kraanlijn om die reden, althans niet permanent aan de giek. Ook kan je op niet- aandewindse koersen de hoogte van de giek beter regelen en dus de spanning op het achterlijk.
Maar die gasveer is net zoals alles aan slijtage onderhevig en op een gegeven moment ontsnapt het gas en doet hij niet meer waarvoor hij gemaakt is. Bij de il Cigno moet ik nu, ongeveer 12 jaar na de vorige keer, de gasveer weer vervangen. De vorige keer bestelde ik die nog bij Seldén zelf via een watersportwinkel of zeilmakerij en op zich is dat prima natuurlijk.
Opmerkelijk is dat er flink hogere prijzen gerekend worden voor gasveren met meer kracht. Intuïtief denk je dat dit klopt, maar de werkelijkheid is dat het gewoon de hoeveelheid gas is waarmee de cilinder gevuld wordt dat de kracht bepaald. Het zijn dus exact dezelfde cilinders geschikt voor hoge drukken. Pas bij aflevering wordt de gasveer afgevuld met de juiste hoeveelheid gas met een speciale vulmachine. Daarom wordt er voor industriële gasveren meestal geen hogere prijs berekend voor dezelfde maat gasveer met een grotere kracht, het kleine beetje extra gas kost vrijwel niets. Seldén maakt hier een mooie marge op waarschijnlijk!
Bij nadere beschouwing blijken de Seldén gasveren (geleverd door het Zweedse merk Aratron) dus hele normale rechtoe-rechtaan gasveren. Op het uiteinde is flinke corrosie te zien waar waarschijnlijk het lek is ontstaan. Niks bijzonders, zelfs geen RVS.
Maar tegenwoordig kan je bij diverse leveranciers online precies opgeven wat je wilt hebben. Omdat de opwaartse kracht van mijn Rodkicker sinds dat ik
een maindrop gebruik eigenlijk maar net voldoende is wilde ik dus ook een wat zwaardere gasveerdruk. De oude gasveer oefende een kracht uit van 600 N, enigszins arbitrair heb ik nu voor 800 N gekozen. Ik bestelde deze bij
Gasveerwinkel maar er zijn ook andere leveranciers uiteraard. De prijs van €44 is slechts de helft van wat een ‘originele’ 600N gasveer kost.
Oud en nieuw naast elkaar:
Ik heb overwogen om een RVS316 gasveer toe te passen, maar de kosten daarvan zijn pakweg €200 hoger. Daarvoor kan ik 4x een totaal nieuwe gasveer kopen en aangezien die dingen ruim 10 jaar mee gaan vind ik het wel best. Als extra corrosiewerende maatregel heb ik op de zwarte gascilinder nog wel even een extra laagje clearcoat gespoten. Geen idee of het helpt maar kan zeker geen kwaad.
De montage is op zich erg simpel, even de schroefdraad aan de uiteinden invetten en alles in elkaar draaien en schuiven. Zie de bijlage voor de installatiehandleiding.
Na montage bleek dat de wat hogere opwaartse kracht nu precies goed is. De kraanlijn kon er weer af en ik ben voor de komende 10+ jaren weer voorzien van een werkende Rodkicker.
Gegevens gasveer voor Rodkicker 10 standard:
Diameter huis: 28 mm
Diameter zuigerstang: 14 mm
Beide uiteinden M10 draad
Slaglengte: circa 250 mm (uitgeschoven lengte circa 550 mm)
Kracht: 600, 1200 of 2400 N (standaard opties Seldén, zelf kan je wat anders kiezen dus)