Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.

Onderwerp: Oude houten boot in Thailand voorzien van mast.

Oude houten boot in Thailand voorzien van mast. 21 juni 2024 21:44 #1567888

Goedendag allen, Ik ben bezig met de uitvoering van een idee om een boot in Thailand te voorzien van een mast. Daarbij zit ik te denken aan een "junk rig" tuig. De mast moet gemakkelijk gestreken kunnen worden i.v.m. de lage bruggen hier. Zelf denk ik aan de onderkant van hout, dan een buis van aluminium op dat hout, en bovenin de mast weer hout (wat in het aluminium schuift), waar de katrollen om te hijzen op zitten. In principe zou het staagloos zijn, waarbij met name de onderkant stevig is bevestigd. Ik hoor graag advies, want dit alles is voor mij de eerste keer. Mocht iemand naar Thailand willen om dit met mij uit te voeren, ik hoor het graag. Zijzwaarden zijn dan het volgende project. Bij dit alles gaat het mij om met lokale producten aan dit project te werken, en geen "high end marine" producten. De boot is sinds 15 jaar nu in mijn bezit.
Bijlagen:
Laatst bewerkt: 21 juni 2024 21:47 door frankythailand.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Oude houten boot in Thailand voorzien van mast. 22 juni 2024 07:24 #1567924

  • Apae
  • Apae's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6480
Een onverstaagde mast moet heel goed gefixeerd zijn, want alle zeilkrachten komen op de mastvoet. Traditionele nederlandse schepen met onverstaagde mast zijn bijna massief rond die mastvoet.
Hoe groot is een en ander eigenlijk? Hoe groot is de boot, hoeveel zeil denk je erop te gaan voeren?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Oude houten boot in Thailand voorzien van mast. 22 juni 2024 12:29 #1567980

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6904
Kijk eerst eens in Thailand rond of er vergelijkbare boten varen met een mast en zeiltuig. Je weet niet hoe stabiel je boot is omdat er geen ballast of kiel onder zit. Stabiliteit is wel van belang als je er een zeil op zet. Om een beetje te kunnen zeilen met zo’n bolle romp zal je ook iets moeten doen zoals het aanbrengen van zijzwaarden. Als je er toch een mast op wilt zetten, kijk dan eens naar een constructie waarbij de mast scharniert in een mastvoet op het dek, met een contragewicht aan het korte deel. De mast is dan te strijken met de hand of met een lier.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.103 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl