Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
De mogelijkheden om zelf te knutselen/ontwikkelen met de nieuwste generatie mini-PC's is eindeloos. Omdat er diverse fraaie initiatieven lopen die best wat eigen plek behoeven, bundelen we onze kennis in deze categorie.

Onderwerp: NMEA grafieken vanaf Raspberry/Openplotter

NMEA grafieken vanaf Raspberry/Openplotter 17 aug 2016 06:17 #759965Ik ben inmiddels heel wat verder gekomen in het weergeven van willekeurige NMEA data in grafieken. Getipt door forumlid Belerion II, over de tool Grafana wat daartoe in staat is (maar daar zelf te weinig verstand van hebbend), heb ik een freelance Rus ingeschakeld (www.upwork.com) die voor niet al te veel mijn ideeën als systeem heeft verwezenlijkt.

Het werkt als volgt: OpenPlotter verzamelt de verschillende NMEA data en verzendt dit (onder meer) naar Grafana. Grafana draait op de achtergrond op de Raspberry mee (CPU gebruik is nihil) en verzendt haar gegevens over het (wifi)netwerk waar deze op aangesloten is. Vervolgens is het op elk device (pc/tablet/smartphone) mogelijk om Grafana in een browservenster te openen door het IP adres van de Raspberry te openen. De weergave van grafieken in Grafana is vervolgens op alle mogelijke manieren naar je hand te zetten.

Mochten er mede-forummers zijn die geïnteresseerd zijn dan heeft 'de Rus' een handleiding voor mij als leek gemaakt met een serie stappen en terminal commando's (achtereenvolgens copy/pasten) om het geheel op Raspberry/OpenPlotter te kunnen installeren. Mocht iemand hierin geïnteresseerd zijn, doe me dan een PB, dan mail ik de handleiding door.

Laatst bewerkt: 17 aug 2016 06:29 door Noorderzon.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

NMEA grafieken vanaf Raspberry/Openplotter 17 aug 2016 06:30 #759967

 • WADnWIND
 • WADnWIND's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 17856
Gaaf!
Actieve & handige vrijwilligers gezocht: www.palingaak.nl/

ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

NMEA grafieken vanaf Raspberry/Openplotter 17 aug 2016 08:06 #759992

 • vanpupi
 • vanpupi's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1752
Echt knap!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

NMEA grafieken vanaf Raspberry/Openplotter 17 aug 2016 09:08 #760010

Erg mooi gedaan, grafisch gezien!

Is er enige flexibiliteit gemaakt in het ontwerp; kun je bijvoorbeeld zelf de Y-schaal instellen of verschuiven? Nieuwe trends aanmaken? Ook zou het mooi zijn indien je de X-as kunt verschuiven om verder terug te kijken in de tijd. Er zou dan een data historian-database aan gekoppeld moeten zijn.

Wil je iets meer vertellen over het functioneel ontwerp?

Wellicht een idee om dit in het open-source circuit te brengen? Ik begrijp dat je nu een prive-persoon betaalt om dit exclusief voor jou te doen? Dat past natuurlijk niet echt bij het OpenCPN-karakter ;)

Leuk speelgoed zo!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

NMEA grafieken vanaf Raspberry/Openplotter 17 aug 2016 10:07 #760023

Ach, Grafana doet het grafische werk ;-)

Maar vrijwel alles (assen, schaal, verschuiven in tijd, lengte van historie instellen, etc.etc.) is instelbaar. Eigenlijk is het teveel om op te noemen wat ermee mogelijk is. Belangrijk vond ik dat het realtime zou zijn zodat ik tijdens het zeilen zeilprestaties inzichtelijk kan maken. Je kan namelijk ook allerlei grafieken op elkaar leggen, bijvoorbeeld de AWS en STW en SOG (ik noem maar wat) gecombineerd in één grafiek. Je zou even naar de gelinkte demo-site van Grafana kunnen gaan, daar kan je ook spelen met de instellingen. Dat geeft in ieder geval een indruk van de mogelijkheden. En anders stuur ik je graag de handleiding.

Grafana zelf is reeds open-source. Mijn idee was alleen maar het combineren van de mogelijkheden van grafiek/raspberry/nmea. Om dat technisch werkend te krijgen heb ik inderdaad een freelance Rus ingeschakeld. Die Rus houd ik trouwens achter de hand, want hij kan van alles. Zo heb ik in mijn hoofd om hem een tooltje te laten maken waarmee NMEA data bewerkt kan worden (zoiets als de "NMEA-converter" plugin in OpenCPN) en NMEA sentences aangemaakt/berekend kunnen worden (zoals de GWD, TWD, TWS, VMG, etc. etc.). Deze moeten dan vervolgens ook in Grafana weergegeven kunnen worden....
Laatst bewerkt: 17 aug 2016 10:12 door Noorderzon.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

NMEA grafieken vanaf Raspberry/Openplotter 18 aug 2016 08:42 #760229

 • Snijdor
 • Snijdor's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 43
Ziet er cool uit!

Op het forum van openmarine (officiële forum openplotter) bestaat een 'brag-board', ik denk dat deze daar wel thuishoort!
In dit board had ik een handleding voor MQTT met freeboard neergezet en prompt is freeboard toegevoegd aan de nieuwe 0.9 beta.
Wellicht dat hij met deze config ook wat wil/kan doen!

Gr, Erik
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.242 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl