Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za jan 23 @ 1:00PM - 05:30PM
Wadvaren voor Dummies
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
De mogelijkheden om zelf te knutselen/ontwikkelen met de nieuwste generatie mini-PC's is eindeloos. Omdat er diverse fraaie initiatieven lopen die best wat eigen plek behoeven, bundelen we onze kennis in deze categorie.

Onderwerp: Raspberry Pi4 /OpenPlotter beta 2.00

Raspberry Pi4 /OpenPlotter beta 2.00 18 aug 2019 09:10 #1074035

  • brambo
  • brambo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4644
Inmiddels enige ervaring opgedaan met de Raspberry Pi 4 en de nieuwe OpenPlotter versie 2.OO beta. De software werkt overigens ook op een RPI3.

De Pi4 hier heeft 2 gig geheugen. Het werkt nu net zo snel als een gewone computer of een notebook. Starten gaat zelfs sneller.

Wat in de OpenPlotter beta versie nog niet werkt is de AIS ontvangst met het gebruik van een goedkope DSR usb dongle. En verder kun je de gebruiker en het wachtwoord in het draadloze access punt nog niet veranderen. Schijnt inmiddels wel opgelost te zijn.

Alle bekende opties zijn weer aanwezig, zoals SignalK, Wifi Access punt, Kplex multiplexer, VNC server etc.

De aansluitingen van de PI4 zijn wat anders. Voor HDMI is er nu gebruik gemaakt van mini aansluitingen. Je kunt er nu 2 beeldschermen tegelijk aan hangen.

“Stand-alone” is de RPI ook prima draadloos te gebruiken met een VNC client op en ander systeem.

De stroomaansluiting is van een ander formaat. Je kunt hier eenvoudig een verloopstekkertje voor gebruiken.

SignalK werkt ook prima. Je kunt hiermee digitale instrumenten laten draaien ook op draadloze apparaten, zoals een smartphone of zelfs een E-reader.

SignalK kan NMEA2000 signalen via de Canboat software omzetten naar NMEA183 voor het gebruik in OpenCPN of andere toepassingen. Je kunt hiervoor de Actisense NGT1 gebruiken of zo’n klein Canable boardje (laatste kost circa € 30,- of voor de optisch beveiligde versie € 40,-). De Actisense is wel aanzienlijk duurder.

Wat heb je nodig:

Raspberry Pi 4 computer board prijs circa € 35,-.

Kastje voor de RPI. Mijn voorkeur is een Flirc alu behuizing die tegelijk dient als koeling voor de processor. Kosten circa 15,-.

Een 12 naar 5 Volt voeding van minimaal 2,5 amp. Gebruik zelf de Main Well gestabiliseerde en geisoleerde voeding. Kosten circa € 25,-.

Je kunt de RPI stand-alone gebruiken met bediening op iedere willekeurige computer, smart phone of een tablet (Apple of een Android). Je hoeft alleen maar een VNC client op het betreffende apparaat te installeren en draadloos verbinding te maken met het Wifi Acces Punt van de RPI.

Anders een HDMI scherm gebruiken. Voor aan boord uiteraard een 12 volt.

Er zijn hiervoor vele mogelijkheden. Je kunt zelfs een TV gebruiken met een HDMI aansluiting.

Ik gebruik zelf een Faytech 10” scherm IP65 met touch bediening. De Egalax driver hiervoor is eenvoudig te installeren.

Als toetsenbord gebruik ik een draadloze uitvoering van Logitech K400r met een bedienings pad voor de muis beweging. Kosten circa € 25,- – € 30,-. Andere toetsenborden werken overigens ook prima.

Verder heb je nog wat kabels nodig.

Systeem draait op een micro SD kaartje. Die kosten voor een snelle uitvoering en 32 gigabyte circa € 15,-. Neem er tegelijk een paar, zodat je ook eenvoudig een reserve kopie kunt maken.

De kaartenset hier is Oesenc ENC van O-charts. Nederland-Belgie (vergelijk 1800 serie) kosten zijn € 14,-. Ook andere landen zijn verkrijgbaar.

De kopieeerbeveiliging kan nu via een usb dongle. Dongle kost eenmalig € 19,-. Dezelfde kaarten set is met deze dongle en OpenCPN dan ook te gebruiken op andere computer systemen.

Je moet voor het gebruik van een RPI wel wat interesse hebben in computer systemen. Het is geen druk op de knop. Maar ook andere kaartplotter systemen hebben allerlei instellingen die je moet leren gebruiken.

Voor de geavanceerde gebruikers is er in OpenCPN ook nog de Radar plugin. Zodat je bekende type digitale radar antennes kunt gebruiken als overleg beeld op de OpenCPN kaart.

Je hebt dan tegelijk de digitale kaart met AIS objecten met daar overheen het radarbeeld van de scanner.

Je hebt hiervoor alleen een radar scanner nodig en geen plotter.

Ik heb inmiddels een image gemaakt van de software. Als er interesse voor bestaat, dan kan ik die op een toegezonden SD kaartje zetten en voor de porto kosten terugsturen. Je hebt dan direct een werkend systeem.

Mijn kaarten set Nederland-Belgie van O-charts staat ook op deze image. Evenals de CM93 kaartenset bijgewerkt tot 2014. Deze werkt zonder beveiliging. Verder de RWS kaart van het Delta gebied.

Wil je de Oesenc kaarten ook eens proberen, dan kun je mijn usb dongle wel heel even gebruiken.

Mits je deze dan onmiddellijk weer terugstuurt.

Bram


Laatst bewerkt: 18 aug 2019 10:41 door brambo.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Raspberry Pi4 /OpenPlotter beta 2.00 03 aug 2020 03:01 #1190894

Goedemorgen brambo, zou ik je een kaartje kunnen toesturen? ik heb ook RPI4 met 2gb en ben vele uren bezig geweest om openplotter te laten werken op een RPI3. Heb ook een dAISy Hat hierop maar kreeg het niet goed. Hoor graag wat en hoe nu verder. Willem
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Raspberry Pi4 /OpenPlotter beta 2.00 03 aug 2020 07:32 #1190921

  • brambo
  • brambo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4644
wimneeleman schreef :
Goedemorgen brambo, zou ik je een kaartje kunnen toesturen? ik heb ook RPI4 met 2gb en ben vele uren bezig geweest om openplotter te laten werken op een RPI3. Heb ook een dAISy Hat hierop maar kreeg het niet goed. Hoor graag wat en hoe nu verder. Willem

Beste Willem, stuur maar even een persoonlijk berichtje. Het is heel simpel, bestel op internet een snel SD kaartje (bij Bol bijvoorbeeld) met als verzendadres van mij. Je krijgt een compleet werkend kaartje terug. Kosten 2 postzegels.

Bram
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.200 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl