brambo schreef :
Eens gekeken of een 64 bits systeem ook goed werkt op een Raspberry Pi 4. De hardware is namelijk 64 bits en de trend is naar 64 bits systemen. Nodejs bijvoorbeeld.
De RPI organisatie houdt dit nog wat af, om geen 2 systemen naast elkaar te moeten onderhouden. Ze geven hierbij aan dat de voordelen beperkt zijn.
Hier een Raspian 64 bits besturing systeem geinstalleerd.
Je kunt daarna met de Openplotter voor Linux systemen versie de settings installeren en van daaruit kun je OpenCPN, SignalK en Dashboard installeren. Verloopt allemaal goed.
Voordeel bij Signal-K zal minimaal zijn.
Voordeel bij beeldscherm zal behoorlijk zijn, omdat je met 64-bit efficienter de data naar het beeldscherm kan sturen. Bij kaartmateriaal profiteer je hier naar mijn mening een klein beetje, omdat de aansturing van het geheugen een fractie efficienter zal werken (zie ook verder usb-dongle).
Dus jouw ervaring sluit wel een beetje aan bij mijn verwachting. En ongetwijfeld is de toepassing atypisch voor Raspbian, waardoor het standaard advies misschien een beetje krom is.
Ik heb zelf ook getest en als ik OpenCPN op 64-bit zie heb ik geen zin meer in 32-bit. Ik gebruik zelf geen RPI4 maar een systeem dan enkele cores van de RPI3 (A53) en RPI4 (A72) combineert.
Mijn conclusie op mijn systeem tot nog toe:
- 4GB is zeker welkom.
- een A53 core (RPI3) is goed werkbaar.
- een A72 core (RPI4) werkt sneller, met meer energieverbruik.
Er zijn meerdere alternatieven voor de RPI4 die 4GB combineren met A53 en A72 cores.
Ik wil er wel eens over uitwijden als OpenCPN compleet werkt, maar hier is het off-topic.
Let wel, het is allemaal prematuur. Je moet er echt wel voor in zijn om het uit te proberen.
Hier werkt het in ieder geval prima. Niet getest zijn de Oesenc dongle (is uitgeleend) en de OpenGL instelling werkt ook nog niet.
FF bot: op dit moment is arm64 niet geschikt voor een navigatie-systeem met OpenCPN.
Sinds de interne code sterk afhankelijk is van de geinstalleerde distributie is een key opofferen hiervoor een beetje zonde van het geld, immers is een stap van 32-bit naar 64-bit misschien een reden om toch een andere distributie uit te proberen. Met mogelijk verlies van licentie, etc..
De USB-dongle van oesENC werkt nog niet met ARM64, de library van de fabrikant wordt waarschijnlijk "in 2020" naar ARM64 geport. Daarna moet de oesenc plugin nog aangepast worden en getest.
Maar ik heb een stille hoop op een compleet werkend systeem voor het komend vaarseizoen (met name de ondersteuning van de usb-dongle door oesenc in arm64). Dan zou dan zomaar nog de beta fase (= testfase) kunnen zijn.