Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
De mogelijkheden om zelf te knutselen/ontwikkelen met de nieuwste generatie mini-PC's is eindeloos. Omdat er diverse fraaie initiatieven lopen die best wat eigen plek behoeven, bundelen we onze kennis in deze categorie.

Onderwerp: Laatste ontwikkeling van de Raspberry Pi navigatie

Laatste ontwikkeling van de Raspberry Pi navigatie 18 aug 2021 19:27 #1316382

  • brambo
  • brambo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7281
De laatste stand van wat betreffende de 64 bits Raspberry Pi 64 bits software voor navigatie doeleinden:

Er is een grote vooruitgang geboekt met de niuewe besturing systemen voor de Raspberry Pi 4.

Inmiddels de volgen versies getest en in gebruik;

1. Ubuntu Hirsute Hippo. 64 bits. Werkt met de OpenCPN flatpak versie. Een aantal OpenPlotter extra's werken, waaronder Serial voor de benaming van usb poorten en de AIS ontvangst met een goedkope RTL DSR dongle.

Verder de SignalK server, die tevens als multiplexer werkt en met een canbus kaartje is de Nmea2000 in- en uitvoer mogelijk. Verder de Oesenc plugin voor de originele Hydrografische kaarten van O-Charts. Het is ook mogelijk Seatalk 1 te verbinden met de SignalK server. Vandaar uit zijn er allerlei opties naar andere formaten beschikbaar.

2. RaspiOS 64 bits. Werkt met dezelfde opties als de Hirsute Hippo. Alleen voor de flatpak OpenCPN versie is er nog geen icoon beschikbaar. Starten werkt eenvoudig vanuit de terminal.

3. Debian Bulleye 64bits versie, die zojuist als stable versie is uitgebracht. Werkt buitengewoon goed, snel en stabiel. Alle hiervoor genoemde opties werken. Wat nog ontbreek is een werkende Oesenc plugin. Die komt er zeker zeer binnenkort aan.

Debian is de basis van veel andere Linux versies.

Voor ZF leden kan ik desgevraagd een kopie kaartje maken.

Wat een vooruitgang blijkt er mogelijk met de software aanpassingen.

Flatpak is een nieuwe ontwikkeling waarbij de software in een eigen omgeving draait en niet meer afhankelijk is van een bepaalde besturing systeem versie.

En zo gaat de ontwikkeling in een hoog tempo steeds verder.

Er zijn erg veel mogelijkheden. Het is daarom belangrijk enige kennis op te doen van de instellingen en het gebruik. Er kan zoveel mee. Ook OpenCPN kaartplotter software heeft vele mogelijkheden en plug-ins. Denk aan de radar plug-in waar het radarbeeld over de kaart met de AIS objecten wordt geprojecteerd.

Bram
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.313 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl