Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
De mogelijkheden om zelf te knutselen/ontwikkelen met de nieuwste generatie mini-PC's is eindeloos. Omdat er diverse fraaie initiatieven lopen die best wat eigen plek behoeven, bundelen we onze kennis in deze categorie.

Onderwerp: Tips gevraagd mbt OpenCPN

Tips gevraagd mbt OpenCPN 20 juli 2023 11:43 #1495572

 • Toeter
 • Toeter's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 308
Hallo allemaal,

Ik heb aan boord al een tijdje een headless RPi met een tablet als beeldscherm. Op de RPi draait OpenPlotter met OpenCPN en AvNav. Ik gebruik vanwege het gebruiksgemak doorgaans AvNav, maar ik wil OpenCPN er ook op houden omdat dat wat meer mogelijkheden biedt.

Helaas word ik de laatste tijd nogal moedeloos van OpenCPN. Veel vastlopers, ik zoek me regelmatig een breuk naar waar een bepaalde instelling nou ook alweer zat en sommige dingen krijg ik niet aan of uit, wat ik ook probeer. Hopelijk hebben jullie nog wat tips voor me.

1. Ik heb de Nautin boeien en RWS bruggen geladen in OpenCPN. Dat levert echter bij uitzoomen al gauw een totaal ondoordringbare brij van letters en boeiensymbooltjes op. Ik kan niet vinden hoe ik de boeien alleen laat weergeven als ik voldoende ingezoomd ben. Wat ik als tussenoplossing heb gevonden: als ik de fysieke schermbreedte instel op 40mm, verdwijnen vrijwel alle details bij uitzoomen. Niet ideaal, maar beter dan niks. Is er ook een betere methode?

2. Als ik op mijn tablet (verbonden via VCN, met het appje bVCN) over het kaartscherm veeg in OpenCPN, zoomt hij in of uit, ipv de kaart te verplaatsen. Soms in, soms uit, de logica erachter heb ik nog niet gevonden. Ik wil eigenlijk gewoon dat de kaart verschuift als ik veeg, en "pinch zoom" gebruiken om te zoomen. Hoe krijg ik dit voor elkaar?

3. Als ik inzoom of uitzoom met de +/- knoppen, dan springt hij na het zoomen vaak weer terug naar het vorige zoom niveau. Ik weet niet waarom, en opnieuw kan ik er geen logica in ontdekken. Iemand?

4. De aanwijzer die aangeeft waar ik heen gaat is vandaag veranderd in een streep van enkele honderden meters breed. Weet iemand hoe ik die weg krijg? Zie hieronder:
Alvast bedankt voor tips die je verder helpen!
Harm
Beneteau First 24 (1984)
Laatst bewerkt: 20 juli 2023 11:44 door Toeter.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips gevraagd mbt OpenCPN 28 aug 2023 19:13 #1505674

 • Bronno
 • Bronno's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 21
Heb je de nieuwe versie van OpenCpn voor tablets geinstalleerd? Ik had er ook problemen mee, maar na installatie van de nieuwste versie van OpenCPN en Tinypilot werkt het meeste zoals het moet. De gratis versie van OpenCPN wordt al jaren niet meer bijgehouden naar ik begreep en levert daarom ook problemen. Voor de onderhouden versie voor de tablet betaal je maar een eenmaling laag bedrag.

Ik was trouwens ook begonnen met een tablet in combinatie met VCN, maar dat vond ik niet plezierig werken. Daarom ben ik overgegaan op SignalK op de Raspberry en OpenCPN op de tablet. Dat werkt veel beter. GPS heb ik gekoppeld aan de Raspberry, zodat ik kan werken (sturen van de boot) zowel met als zonder de tablet. Of de tablet alleen als kaart als ik Tinypilot+Raspberry niet aan heb staan.
Laatst bewerkt: 28 aug 2023 19:20 door Bronno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips gevraagd mbt OpenCPN 29 aug 2023 06:22 #1505728

 • rooiedirk
 • rooiedirk's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6499
1. Ik heb de Nautin boeien en RWS bruggen geladen in OpenCPN.....Dat kan je niet instellen in OpenCPN, vast ingeprogrameerd door Nautin. Dit zijn layers en daarbij kan je de tekst weglaten als je wilt
De boeien die in de RWS kaarten zelf staan daar kan OpenCPN wel iets mee. Toets "D" (Detail) kan je instellen wanneer er overgesprongen wordt naar een detail kaart. Helaas voor jouw heeft RWS geen detailkaarten :pinch: (Of eigenlijk alleen maar detail kaarten en geen overzichts kaarten) OpenCPN voor de gek houden door te vertellen dat je scherm eigenlijk maar 40mm breed is is geen goede manier om onmogelijkgeden van je bron materiaal te omzeilen.
2. Als ik op mijn tablet (verbonden via VCN,... Lijkt me een VNC probleem geen idee.
3. Als ik inzoom of uitzoom met de +/- knoppen,..... Lijkt me een direkt gevolg van die 40mm. Er zijn max en min zoomniveaus voor kaarten, maar als je de boel gaat belazeren door een fake schermgrootte op te geven dan.......
4. De aanwijzer die aangeeft waar ik heen.... I vermoed dat je hebt zitten spelen met deze instelling om te proberen die 40mm te verhelpen :evil:


Lang verhaal kort, eerst op de rpi een fatsoenlijk beeldscherm instellen waarmee je tablet ook nog iets kan. Dan pas OpenCPN opstarten en van O niet iets willen wat niet kan. Tenminste Wat niet kan met de door jou gebruikte kaarten en layers.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.328 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl