Als je uitgaat van het principe dat je altijd binnen een uur of 3 een haven aan kan lopen, dan zou je dus alle handelingen moeten leren die het probleem oplossen dan wel beheersbaar maken tot je in die haven bent. Roep je hulp in, dan heb je nog steeds een tijd te overbruggen, namelijk tot die hulp er daadwerkelijk is, maar het principe blijft hetzelfde: beheersbaar houden.
Dan denk ik aan (slagaderlijke) bloedingen, botbreuken, MOB en onderkoeling. Mijn favoriet: de bevalling en de tandperikelen (wat te denken van tand uit je gebit gestoten?)
Uitdroging, voedselvergiftiging zijn nare dingen maar hoeven van mij niet in een Eerste Hulp Bij Ongelukken-cursus. Het probleem bestond al voor uitvaren (dan had je dus niet moeten gaan), of is tijdens het varen ontstaan en dan hou je die drie uur naar de haven ook nog wel vol, desnoods zittend op de toiletpot
Ik ben er dus voorstander van om de cursus te beperken tot datgene wat de EHBO-er je bij hoort te kunnen brengen, namelijk de handelingen bij ongelukken. Anders wordt de lijst van onderwerpen veel te lang voor een avond en veel te specifiek.