lodewijk stegman schreef :
Dat is dus waar een Steiner of een Zeiss zich onderscheiden van de Aldi kijkers.
De eersten zijn echt gasdicht en ook gevuld met gas en niet met vochtige lucht.
Volgens de doos is m'n traveler van de aldi met stikstof gevuld.
Ik ben dus ook voor een gebruiksvoorwerp van €40.- (of was 't €60.-) gegaan, i.p.v. een juweeltje die 10x zoveel kost. Ik weet niet hoe gasdicht hij is en ik heb de waterdichtheid ook niet getest. Maar hij is wel goed spatwaterdicht. Ik heb 'm in de regen gebruikt, zodat ik zonder bril kan zeilen. Met een bril vol druppels zie ik minder dan zonder bril en een hoed opzetten is niet altijd een optie. Maar zonder bril, met slecht zicht in de buien, zie ik op het wad een boei op een mijl natuurlijk niet.
Afgezien van de nuttige/belangrijke eigenschappen die hierboven al genoemd zijn:
gevuld met iets beters dan vochtige lucht, kompas met verlichting, waterdicht, van 10m tot oneindig scherp zonder te hoeven focussen (kan niet laten om 't even samen te vatten). Is een
rekenliniaal ook handig om uit te rekenen hoe ver bijvoorbeeld een vuurtoren is (of iets anders waarvan de hoogte op de kaart staat). Verder vind ik 't ook fijn om
niet een te grootte vergrooting en dus een wijder blikveld te hebben (de 7 in 7x50). Dat scheelt op schommelend bootjes en er valt er meer licht op je netvlies. En (kort door de bocht) hoe groter de diameter aan de voorkant van de kijker, des te lichtsterker de kijker is (de 50 in 7x50).
@
xkipper Voor 't peilen zet ik 'm altijd voor 't "verkeerde" oog, als een telescoop. 'T kompas zit toch maar aan 1 kant.
@
Peper Het is geen
restlichtversterker. Het blijft natuurlijk nacht als je door je kijker kijkt en je kunt, hoop ik, ook iets peilen wat een lichtje heeft.
ps
En wat betreft vergrooting, objectief diameter en je pupil diameter 's nachts zie:
nl.wikipedia.org/wiki/Nachtkijker