gvdiermen schreef :
Bedankt zeehond,
de 1/12e regel is een goede vuistregel.
Ik vraag me af of de hp33 te gebruiken is voor de dieptebepaling.
Inderdaad. Je komt er over algemeen heel aardig uit met de 1/12 regel, als het niet te nauw hoeft te luisteren.
De HP33 geeft uurstanden (tot op de centimeter nauwkeurig), maar je moet jezelf er niet op blindstaren. Er zijn vaak nog bijkomende invloeden, die per dag kunnen variëren en die het verloop van een tij ook aanzienlijk kunnen beïnvloeden. De luchtdruk en op- en afwaaien bij bepaalde windrichting.
Wat betreft die 1/12 regel: die gaat wèl voorbij aan het gegeven dat de getijdekrommen van veel plaatsen geen symmetrische klokvorm hebben, die bovendien door de tijd niet steeds dezelfde vorm heeft. Zeehond gaf al een hint in die richting.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar deze
site en eens van week naar week klikt, dan zie je hoe de vorm van de getijdekromme door de weken verandert. Bij sommige locaties wat extremer dan bij andere. Eigenlijk is het maar heel zelden een zuivere klok.
Ik weet het niet zeker (nooit gecheckt), maar je mag er vanuitgaan dat de HP33 die onregelmatigheden in de getijkromme meeneemt. Dat betekent dat je de voor- en nadelen daarvan tot op zekere hoogte kunt meenemen in je planning. Soms kun je eerder over een wantij, dan je op grond van de 1/12 regel zou denken, bijvoorbeeld.
Verhoging of verlaging kun je vaak opvragen bij de locale verkeersposten,zoals de Brandaris op Terschelling.
De beste manier om iets uit te dokteren voor plekken die niet genoemd worden in de HP33 is interpoleren tussen nabijgelegen plekken waar jouw plek 'tussenin' ligt. De + en - tijden die de HP33 geeft voor allerlei plekken, kunnen daarbij een hulp zijn. Veel meer valt er niet over te zeggen.
--
stegman