Joop66 schreef :
Dat verklaart ook meteen waarom het Ijsselmeer zo'n klotsbak wordt: Vrijwel rondom rechtopstaande dijken. Erg weinig energie absorbtie daar, en de golf gaat met dezelfde vaart weer naar de overkant. Tegen de heersende ricthing in. Of onder een hoek daarop, afhankelijk van de hoek waarmee de dijk geraakt wordt.
Nee, nu wordt het allemaal iets te kort door de bocht.
De klotsbak van het IJsselmeer is vooral een gevolg van de combinatie strijklengte - waterdiepte. Met name op het Markermeer zorgt de diepte van pakweg 3 m samen met de aanzienlijk strijklengte voor de opbouw van korte, tamelijk steile golven. Bij een diepte van bijvoorbeeld 20 m. zouden die golven misschien even hoog, maar wel veel langer zijn, door minder remmende werking van de bodem.
Als die golfslag echt het gevolg van steile rechtopstaande oevers zou zijn, zou de golfslag ook veel minder snel uitdoven. Als op het IJsselmeer de wind binnen een uur aantrekt van 4 naar 6, dan ontstaat die steile golfslag in korte tijd. Zakt de wind daar weer binnen een uur terug naar 4 bft, dan wordt het water ook snel weer vlakker.
Overigens zijn er vrijwel nergens lang het IJsselmeer steile, rechtopstaande oevers. Op z'n slechtst zijn het basaltglooiingen van 45 graden of flauwer en die nemen een aanzienlijk deel van de golfenergie op.
Maar de hydrodynamica is een interessant vakgebied.
Speciaal als je de situatie op zee bekijkt. Daar heb je namelijk ook nog het verschijnsel van de lange deining, die honderden mijlen verderop kan zijn ontstaan. Daar kan dan de (kortere) locale golfopbouw van dat moment nog weer doorheen lopen, waardoor ondere andere zo'n verschijnsel van "na zes lagere golven is de zevende veel hoger" kan ontstaan.
Heel wat anders dan het IJsselmeer, dus.
--
stegman