Ooit is me vanuit Duitse zeilerskring ingepeperd dat het oversteken van de Möwensteert hoogst onverantwoord was. Zie b.v.:
-wattenschipper
’Niemals, auch nicht bei ruhigem Wetter und mit Erlaubnis des Papstes, den Möwensteert kreuzen! Dieser Sand ist wegen seiner ständigen Verlagerungen extrem gefährlich, auch wenn er nicht so aussieht! Lange, kaum sichtbare Dünung der Nordsee verwandelt sich auf dem Möwensteert urplötzlich in Grundseen, die ein aufgelaufenes Schiff innerhalb kürzester Zeit zertrümmern...’
-wattsegler
De enige goede route naar Borkum liep van RA (R24) , Alte Ems (A2) naar Fischerbalje (F1). Overigens vind ik het volledig ronden van de A2 normaliter wat ’overdone’; gezien de omstandigheden kwam ik daar 1 juli wel dichtbij.
Maar elke keer dat ik hier kom zie ik zeilers ’zondigen’. Ze steken tussen de platen van de Möwensteert, onder de zuidkardinaal in de Oude Eems door. Die kardinaal is naar mijn interpretatie daarvoor niet bedoeld; of zie ik dat verkeerd? Deze route is niet alleen veel korter, maar meestal ook beter bezeild. Als ik niet gewaarschuwd was, zou ik het zelfde doen. Op grond van mijn analyses, stroom, diepte, branding, scheepvaart, kan het; in andere zeegaten ’zondig’ ik op vergelijkbare wijze. Tot nu toe heb ik dat hier niet gedaan, met name omdat ik daar ter plekke altijd charter met m’n enige vaste klant, m’n vrouw. Wel moet ik zeggen dat ik ook vrij zwaar til aan locale ’hoort-zegt-het-voort-kennis’.
Op 1 juli had ik op de aanbevolen route richting Borkum NNW-wind pal tegen; die was stevig, naar schatting richting 6. Het was ruim twee uur na hoog water, de ebstroom liep op tempo mee. De beleving, stroom mee, wind tegen, laat zich raden.
Een Drascombe Coaster had de oversteek vanuit de Ra / Alte Ems gemaakt tussen de droogvallende platen van de Möwensteert door over het Randzelgat. Dat was een stuk comfortabeler en bezeild geweest. Op onze terugreis op 19 juli zag ik zeiljacht Jan Rap uit Utrecht vanuit Borkum het zelfde doen met ZO-wind en opkomend water – prachtig zeilend aan de wind. Uiteraard met opkomend water.
Ooit zag ik met opkomend water een zeeschouw vastlopen bij Borkum-Reede op de noordelijke plaat; er was al branding te zien. Hij kwam weer los, maar dit zijn situaties die ik probeer te voorkomen.
Mijn boot steekt 80 à 90 centimeter en ik ga uit van 1 meter diepte tussen de platen van de Möwensteert onder de zuidkardinaal.
Graag verneem ik wat zienswijzen en ervaringen, bij voorkeur van degenen die in dit gebied zeilen.
Alvast m’n dank.