koko schreef :
Nu de (jachten)radar weer vollop in de belangstelling staat op het ZF, valt op dat er ook veel wordt gemopperd op de werking ervan. "Je hebt er niks aaaan", "je mag er toch niet mee varennnnnn", "je kan er toch niet mee omgaaaan", enz enz. Uiteraard wil ik geloven dat de jachtenradar zijn beperkingen kent, weet ik dat je er in mist niet mee mag doorvaren en dat je er mee moet oefenen om te leren interpreteren wat je waarneemt.
Maar, (met zo'n ding (rd218 45cm op Raymarine C80) in de kast) ben ik benieuwd naar de ervaringen van mensen die er een hebben, wat jullie er wel mee kunnen en welke mistieke krachten de jachtenradar gewoon niet heeft. Verder nieuwsgierig naar hoe je geleerd hebt met radar om te gaan.
Op zee en ruim water is het een prima stuk gereedschap in donker en slecht zicht. Op veilige afstand zie je echo's, waardoor je mogelijk alert wordt dat er iets in je omgeving is waar je op moet letten. Dat is dus ook de modus waarmee je moet varen met zo'n radar. Op groot bereik is het advies om altijd met de hand af te stemmen (tunen) of in iedergeval enkele keren per jaar te controleren of de auto-tune wel het zelfde optimale resultaat geeft als de handmatige tuning. (ik heb bij 2 verschillende typen gehad dat dat na enkele sterk jaren afweek).
Pas er voor op dat je bij zeegang niet de seaclutter te dicht draait op klein bereik, je onderdrukt dan ook complete objecten in je nabije omgeving (0-1,5 mijl).
Het gebruik van rainclutter als seaclutter is veiliger, omdat deze de achterzijde van een echo onderdrukt, maar de voorzijde laat staan. Je ziet dus met Rainclutter altijd alles nog. Seaclutter onderdrukt domweg alles in een bepaalde straal rondom het schip.
Zorg er voor dat bij aanvang van het gebruik zeer zeker de rain- en de seaclutter op nul (0) staan en regel ze dan op tot zover als noodzakelijkb (niet zover als wenselijk).
De automatische instellingen zijn vrijwel altijd niet goed ingeregeld bij installatie, wantrouw deze altijd. probeer in iedergeval uit te zoeken hoe je met de hand kunt instellen.
De IR (interference rejection) kan je op het ijsselmeer en Wad wel op medium of high instellen.
Zet je targetplotting en trails pas aan na een radarcursus en niet te lang instellen.
Als je een klein object zoekt/verwacht, probeer dan iemand
constant op het scherm te laten kijken. als je zelf "even" kijkt zie je een kleine echo tussen de golven niet op het scherm.
Een jachtenradar die met de hand goed ingesteld is, is een prima bruikbaar toestel op zee en ruim water. Met goed zicht kan je met alle instellingen spelen, als je maar onthoud wat je doet
Dit bovenstaande relaas is op basis van 23 jaar en vele, vele uren in een jachtenradar kijken op ruim water en tussen ijsbergen. als je een radar cursus kunt volgen is dat altijd aanbevolen.
Met een goed ingestelde radar kan je fuikstokken op 3 mijl nog zien....