Deze zomer hebben we per ongeluk ons DSC alarm getest. Voor wie twijfelt aan het nut van deze voorziening deel ik onze ervaring hier.
Na een dag verwaaid te hebben gelegen in Odden (Denemarken) verlaten we 's ochtends
Odden Havn richting Ballen op het eiland Samsø. Tijdens het zeilen hijsen (even buiten de haven) hoor ik onbekende piepjes, die van de marifoon handset blijken te komen. Omdat de zee nog behoorlijk onrustig is en ik Saila in de wind probeer te houden kan ik slechts kort op de handset kijken. Het lijkt alsof de marifoon aftelt voor een alarm, maar omdat we het ding sinds het inschakelen niet hebben aangeraakt kan ik dat niet helemaal plaatsen. Ik vraag een gast om de vaste marifoon beneden in de kajuit helemaal uit te zetten, zodat ik me op het zeilen hijsen kan concentreren. Ik kijk dan later wel even naar de marifoon. Bij een storing kunnen we altijd de handmarifoon nog aanzetten.
Een paar minuten later gaat de gsm van mijn vrouw. De Nederlandse Kustwacht. Of alles ok is aan boord. Ze hebben een DSC alarm melding van hun Deense collega's doorgekregen. We leggen uit dat er geen probleem is en onze marifoon blijkbaar spontaan een DSC alarm is gaan verzenden. Voor het ophangen meldt de medewerker dat zijn Deense collega's mogelijk ook nog contact met ons opnemen.
Kort daarop gaat de telefoon opnieuw. Nu is het de Deense Kustwacht. We melden opnieuw dat alles aan boord ok is en onze marifoon waarschijnlijk een storing heeft. De Deen vertelt dat ze op basis van onze AIS track al een vermoeden hadden dat het wellicht een vals alarm was. Normaal maak je een onterecht alarm op kanaal 16 ongedaan, maar ik leg uit dat onze marifoon wellicht weer nieuwe DSC alarmen uit gaat zenden zodra ik hem aanzet. We besluiten de marifoon weer aan te zetten terwijl ik hem nog aan de lijn heb, zodat we beiden weten waar we aan toe zijn.
Zodra ik de marifoon inschakel begint deze inderdaad weer spontaan DSC alarmen te verzenden, die binnen no time ook bij de Deense Kustwacht binnenkomen. Wat ons beiden opvalt is dat als ik de marifoon weer snel uit zet, het alarm bij hen nog zo'n 10 tot 20 seconden doorgaat. Het is goed dat ze ons per gsm konden bereiken, anders hadden ze ondanks hun vermoeden dat er waarschijnlijk niets aan de hand was toch een reddingboot en mogelijk ook een helicopter uit laten rukken.
's Middags na aankomst in de haven besluit ik onze noodantenne op de splitter aan te sluiten en deze in de oven te leggen (kooi van Faraday) zodat ik het probleem kan onderzoeken zonder andere schepen en de Deense Kustwacht weer te alarmeren. Ik had ergens gelezen dat een marifoon laten zenden zonder dat die zijn vermogen naar een antenne kwijt kan niet best is voor de eindtrap, dus de antenne gewoon los halen leek me geen goed plan. Wel de handmarifoon nu ook aan.
Ik heb de vaste marifoon nog niet aan of het DSC riedeltje begint weer, dus snel weer uit. Binnen een minuut wordt ik opgeroepen door een dame van Lingby Radio (Deense Kustwacht) of alles ok is. De oven als kooi van Faraday werkt duidelijk niet afdoende. Ze is zo vriendelijk om ook deze alarm melding namens ons te cancelen, want ik heb geen idee hoe ver mijn 'oven signaal' is gekomen en de handmarifoon heeft maar een zeer beperkt bereik.
Wat ben ik wijzer geworden van deze onbedoelde try-out van ons DSC alarm?
1. Een DSC alarm is heel effectief. De snelheid van reageren door de SAR instanties is hoog. In Denemarken, maar ik vermoed ook elders in West-Europa.
2. In de check van de Deense Kustwacht wordt ook gekeken naar eventuele AIS signalen (tracks).
3. Het loont om de gegevens bij Agentschap Telecom (telefoonnummers, etc.) actueel te houden. Er wordt daadwerkelijk gebruik van gemaakt bij een binnenkomend alarm als er geen marifooncontact mogelijk is en heeft onnodige inzet van SAR teams voorkomen.
4. Volgende keer de magnetron proberen als kooi van Faraday, het deurtje laat minder radiogolven door dan een oven deur.*
5. De Raymic handset was de oorzaak van de storing. Zonder de handset functioneerde de marifoon normaal. Na zorgvuldige demontage en weer in elkaar zetten van de Raymic werkt de marifoon weer als vanouds.
* Misschien straalde de dunne coax van de noodantenne al voldoende signaal uit voor ontvangst door de Deense Kustwacht, dan helpt de magnetron ook niet bij het testen.