Hier in de Med merk je heel goed het effect van veranderende luchtdruk op de waterstand.
Je hebt in grote delen praktisch geen getij maar de waterhoogte kan toch een halve meter op of neer gaan door luchtdruk verschil. Samen zowat een meter.
Ik let daar goed op, bijvoorbeeld weet ik een ankerstek in het “Kanaal” van de Poros binnenzee waar ik met normale luchtdruk kan ankeren met 10 cm water onder de kiel ( Zacht slijk ) maar stijgt de luchtdruk zakt het water en kom ik vast te zitten. Wegwezen.
Ook haal ik graag “ Palourdes” een soort hartschelpen, en die kun je enkel bij extreem lage waterstand oogsten.
Overigens ben ik niet alleen die de schelpen weet te liggen. De oever van de Noordwestelijke hoek van de binnenzee is ongerepte natuur, er is echter een boer die er varkens heeft lopen. Ook schapen, die worden gehoed. De varkens lopen los op een stuk grond zo groot als menig dorp, worden echter bijgevoerd dus zijn dan makkelijk te vangen.
Die varkens ( en de boer ) weten verrekte goed als het water laag staat, zijn dan ook palourdes aan het zoeken.
Die varkens eten de schelpen compleet,en ik kan je vertellen dat is een dikke schelp. Ik kan die beesten een schop voor hun reet geven, ze bewegen niet eens, zijn absoluut niet bang van me en als zij langsgeweest zijn ligt er niks meer. Ze vinden die schelpen veel beter dan ik.
Ik ben wel bang van de boer. Alhoewel het niet zijn grond is zijn die schapen wel van hem. Hij heeft twee loslopende honden die de schapen bewaken. Kom ik daar aangeroeid en ga schelpen halen dan slaan die honden aan. Ze zijn bang van me, geen probleem maar als ze beginnen blaffen hoor je even later een brommertje starten twee kilometer verder op de berg. De boer komt kijken wie zijn lammetjes wil stelen. Omdat het daar puur wildernis is ziet hij niemand, ikke ben reeds rond de hoek geroeid als ik die brommer hoor naderen en dan schiet de boer een paar keer in het struikgewas met een jachtgeweer. Er zitten daar ook vossen, dassen, en wilde zwijnen.