Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 29 apr 2011 16:56 #191829

  • groom
  • groom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9946
erwten eruit en kappertjes er in.... ;)


note:
Kaas pasta alla Marjanne.... (moet ze zelf nog maar even uitleggen)

De Albert Banaan:
Men legge ongeschilde bananen op een BBQ
Totdat ze rondom mooi goudgeelZWART zijn.
Niet te snel eraf halen!!
In de lengte richting half doorsnijden.
In de spleet iedere willekeurig aanwezige tropische alcohol houdende drank schenken.
leeg lepelen .... mmmmmmmmmmmmmm
Laatst bewerkt: 29 apr 2011 17:00 door groom.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 29 apr 2011 19:55 #191852

  • Toxiq
  • Toxiq's Profielfoto
Bij de 1e regel 'de albert banaan' ging ik toch even ernstig twijfelen waar dit topic heen ging :woohoo:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 29 apr 2011 20:57 #191863

  • FMJ
  • FMJ's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5183
Variant op RSV z'n pasta: zalm vervangen door parmaham, erwten uit de vriezer ipv uit blik, samen even roerbakken, kippenbouillon en room erbij, pasta erdoor en smikkelen maar. Overigens ben ik groot fan van de Papardelle van AH Excellent ipv Tagliatelle, goedkoper en lekkerder.


Heel anders maar met dit 's zomerse weer ook een groot succes en snel op tafel:

Tartaartjes (even aan bakken en in alu-folie ingepakt door laten garen)

Gnocchi, koken en op smaak brengen met een klein beetje goede olie en wat peper en evt een heel klein beetje heel fijn gehakte kruiden.

Daarbij een salade van veldsla met 1 zoete puntpaprika, een halve komkommer, 1 bolletje buffelmozzarella, een stuk of 5 zongedroogde tomaatjes en een klein handje kappertjes. 1/4e potje pesto aanlengen met een lekkere hoeveelheid goede olie en een scheutje azijn. Boeltje door mekaar husselen en nog een klein beetje peper toevoegen.

In een kwartier te maken met maar 1 pitje :-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 02 juni 2011 18:50 #198778

  • Doreen
  • Doreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 47
Iemand nog tips? Ook voor als je een paar dagen op zee zit en niet meer beschikt over verse producten?
Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 02 juni 2011 19:31 #198788

  • Toxiq
  • Toxiq's Profielfoto
er zijn van die blikken hachee, kip kerrie etc
Een zak rijst mee en wat van die zakjes aardappel puree....ff een beetje zoeken want sommige zijn best heel goed te eten, lidl heeft volgens mij wel van die produkten
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 02 juni 2011 19:35 #198790

  • vrotogel
  • vrotogel's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2035
Er zijn slagers die vlees inblikken. Dat is net wat beter te kauwen dan de Lidl/Aldi/<vul hier uw goedkoop merk in> blikken. Potten en blikken groente, pasta, rijst, mie. Aardpappelen zijn ook wel redelijk houdbaar. Dus er zijn best mogelijkheden om ook zonder verse aanvoer goed te eten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 02 juni 2011 19:57 #198794

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Er zijn ook wel groenten die je wat langer buiten de koelkast goed kunt houden, zoals (winter)wortelen en sperciebonen. Qua fruit kun je tomaten ook vrij lang goed houden, die kunnen wel wat warmte hebben, en kun je als fruit eten of in de warme hap gebruiken. Nu heb je volgens mij een stalen platbodem, daar is op de bodem hier en daar vast wel een plek te vinden waar het nog een beetje koel is.

Bij de supermarkten heb je van die zakken/pakken kant-en-klare rijst met kerrie, etcetera. Niet echt een delicatesse, maar klein, licht en makkelijk.

Bij de Lidl heb je potten pastasaus met gehakt, zijn lang houdbaar, hoeft alleen maar pasta of rijst bij (en eventueel wat champignons uit potje of blikje, etc). Ze hebben daar ook kleine blikjes kidneybonen, die vinden wij lekkerder dan bruine bonen of kapucijners.

Er is ook aardappelpuree poeder waar je alleen water ipv melk nodig hebt, wel zo makkelijk. Verder zijn er bij de buitensportzaken ook zakjes eierpoeder, kun je een eitje of omelet mee bakken. Oud brood: geeft niets, wentelteefjes!

Een paar pakken houdbare melk (hoe vies die ook is) zijn vaak ook een uitkomst. Qua vlees zijn blikjes knakworst en van die gedroogde worsten handig. Mocht je op doorreis op een donderdagochtend of zaterdag langs Zutphen komen: leg even aan en loop de markt op, er is daar een kraam met alleen maar van die gedroogde worsten, kun je uitzoeken wat je lekker vindt.

Als je eens in Frankrijk bent: daar hebben ze vaak veel aparte soorten blikvoer, de ratatouille is bij ons de grote favoriet, maar laat de tripoux (stukjes schapedarm..) lekker in het schap staan.

En er is genoeg vers te krijgen: even een hengeltje pakken ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 03 juni 2011 05:18 #198811

  • FMJ
  • FMJ's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5183
Die Fransen stoppen zelfs hele eenden in een blik..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 03 juni 2011 18:31 #198899

  • zeehond
  • zeehond's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2339
Ik zag vandaag bij de Makro een 2 literblik chili con carne. Of dat te hachelen is weet ik niet maar het lijkt me wel heel handig
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 03 juni 2011 18:40 #198901

ach je moet ervan houden, neem een witte kool, blijft maanden goed, kook die samen met aardappelen, gaar stukjes oude kaas er door, wil je luxe even in de oven.

voor warm klimaat, nu ja nederland was in het voorjaar warmer dan tenerife.

kook marcaroni en laat het afkoelen. uitjes, knoflook, een beetje olie en azijn er door, als laatste tonijn uit blik.

probeer ook eens panenkoeken te bakken van gewoon deeg en vervang de eieren door bananen, mogen zwart zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 06 juni 2011 20:29 #199573

  • werner
  • werner's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1650
zeehond schreef :
Ik zag vandaag bij de Makro een 2 literblik chili con carne. Of dat te hachelen is weet ik niet maar het lijkt me wel heel handig

kijk, en Els doet het zo, ze zou een pot/blik uit een aanbieding kopen, en bevalt ons dat thuis/testen, kopen wij gelijk er 10 of meer van, is vaak veel langer dan een jaar houdbaar..

Doreen,
heb van de lidel altijd een doos van kant en klaar gebakken aardappels met ui/spek aan bord,(2pers.pos.) vacu verpakt, langer dan 2 jaar houdbaar, zonder koeling,10 min verhitten en klaar.
verse komkommer erbij, deze kan je ook lang aan bord bewaren, bv, ook potten roie bieten, koud erbij, heb de heele boot vol met zo iets..
groeten
werner
Werner


Wie sturen kan,
zeilt bij elke wind.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 07 juni 2011 05:22 #199587

  • rakadam
  • rakadam's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1935
Werner toch!
Komkommers?????????
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 24 juni 2011 14:39 #203518

  • wilweg
  • wilweg's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3604
Over de Duitse grens, bij van die mega supermarkten hebben ze een heel groot assortiment aan houdbaar spul.

Allerlei soorten vlees en groente in blik en zak. Ook heel veel soorten blik/ instantmaaltijden waarvan veel best te eten zijn, evt te combineren, met een blikje houdbare groente.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 25 juni 2011 05:34 #203591

  • willby
  • willby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 93
FMJ schreef :
Die Fransen stoppen zelfs hele eenden in een blik..
Maar dat is pas lekker eten, even in warm water (om het aanwezige vet te smelten) dan de billen of borsten afbakken met gebakken aardappeltjes en een tomaatje. Jamieeeee! Het vet in een potje (lege mayobokaal)opvangenom later vlees mee te bakken. (tip)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 25 juni 2011 08:33 #203631

  • bean
  • bean's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11
beewee schreef :

Een paar pakken houdbare melk (hoe vies die ook is) zijn vaak ook een uitkomst. Qua vlees zijn blikjes knakworst en van die gedroogde worsten handig. Mocht je op doorreis op een donderdagochtend of zaterdag langs Zutphen komen: leg even aan en loop de markt op, er is daar een kraam met alleen maar van die gedroogde worsten, kun je uitzoeken wat je lekker vindt.

Houdbare meld van de Lidl is goed te drinken, smaakt zowaar naar melk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 20 aug 2011 09:17 #215574

  • Peper
  • Peper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3560
Recept voor Sambal Pedis (behoorlijk heet!)
100gr Rawit pepers (kleine 'Spaanse pepers', halen bij een toko. Neem de rode, daar zit de meeste vit. C in).
5 Madame Jeanette (ook Surinaamse pepers of Thaise pepers genoemd, zien eruit als kleine paprika's. Neem de rode, daar zit de meeste vit. C in).
1 rode ui
3 teentjes knoflook
1 eetlepel slaolie (olijfolie kan ook, geeft een behoorlijk verschil in smaak)
3 theelepels ketjap.

Gereedschap: scherp mesje, huishoudhandschoenen, plankje (kunststof wordt wel rood!), hakselaar (foodprocessor) en een veiligheidsbril. NB; handschoenen en veiligheidsbril zijn geen geintje! :silly:

Haal de kroontjes van de pepers en was ze. Pel het ui en de teentjes knoflook uit hun vel. Kiep alles in de foodprocessor en maal het fijn.
In de koelkast bewaren, er zit geen conserveermiddel in!
Wil je het aan boord langer kunnen bewaren, dan moet je het koken.

Voor een smaakvariatie is het toevoegen van een vers stukje gemberwortel een mogelijkheid (Alleen te proeven door routiniers). Vindt u het te heet? Tomatenketchup bijmengen, de kleur blijft mooi rood, de 'brand' gaat er iets uit.
Smakelijk, Peper.

PS: ooit zette ik deze sambal in een niet geëtiketteerd potje voor algemeen gebruik op de koffiekamer van de OK. Ik heb een orthopeed de hele middag horen schelden over het dove gevoel in zijn mond. :whistle:
P.
Volg mijn adviezen en raadgevingen NOOIT op!
Ik ben een 'misfit', een 'square peg in a round hole' en een 'wereldverbeteraar' van de ergste soort:
Eentje met een zeilboot en een elektrische buitenboordmotor.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 20 aug 2011 10:12 #215576

  • Smite
  • Smite's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 418
Als snel makkelijk en houdbaar.
1 pot bruine bonen, 1 pot appelmoes, droge "friesche" worst en amsterdamse uien...
of
pasta salade met blik tonijn, pot zoet zure paprika, mais en balsamico dresing.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 20 aug 2011 11:13 #215580

  • xkipper
  • xkipper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 555
Onze recepten zijn koelkastloos: dwz. Conserven, blik, droog enz. en worden snel bereid op twee Origo pitjes.

- twee zakjes cup a soup naar keuze (bijvoorbeeld Unox)*
- 1 blikje rose zalm (bijv. John West)
- 1 blikje garnalen (bijv. John West)
- 1 blikje crabvlees (bijv. John West)
- pakje vissaus (bijv. vissaus met dille van Knorr)
- 1 blikje worteltjes (bijv. Bonduelle)
- 1 pakje instant aardappelpuree (bijv. Maggi)waar alleen water bij hoeft.
- 2 plastic bekertjes gestereliseerde magere yoghurt met vruchten (bijvoorbeeld Muh)
0,85 l. water.
- wat gedroogd peterselieblad (optioneel)
- een plakje citroen (optioneel)

breng in één pan 0,6 l. water aan de kook
meng in een andere pan 0,25 l. water met de vissaus (volgens aanwijzing)en breng deze aan de kook.
schep uit de 0,6 l pan twee bekers voor de cup a soup.
bereid na de soep in de overgebleven 0,25l water de aardappelpuree en haal die van het vuur.
Op deze pit kan nu het blikje worteltjes worden opgewarmd.
Giet de drie blikjes visconserven af en warm de inhoud langzaam op in de vissaus. (Niet roeren want dan valt alles uit elkaar, hoogstens heel voorzichtig omscheppen)

verdeel de aardappelpuree en de worteltjes over de borden en schep er de visragout bij. (garneer met gedroogde peterselie en citroen)

trek de aluminiumfolie dekseltjes van de yoghurt en deel die uit:


* Mocht je de oversteek naar de UK hebben gemaakt, in Engelse supermarkten kun je "Ainsley Harriot" (van o.a. Ready Steady Cook) instantsoepjes kopen. die zijn echt lekker.

** Wijnadvies: een frisse sauvignon blanc uit de Loirestreek Bijvoorkeur Sancerre of Poully Fume of een goede vergelijkbare cepage (even zoeken en proberen). deze wijnen zijn licht gekoeld het lekkerste. Koelen: de fles in de schaduw en in de wind (tochtige plek) omwikkelen met een natte theedoek en die nat houden. Het verdampen onttrekt energie (warmte) aan de fles. Met een beetje geluk (wind) krijg je de wijn naar 7 tot 8 graden en bij warm weer lijkt dat best koel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 20 aug 2011 12:04 #215582

  • xkipper
  • xkipper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 555
Normaal is het "goudhaantje" (een voorgebraden halve haan, gevacumeerd in plasticfolie) niet mijn favoriete eten. Op onderstaande manier gaat het echter wel

1 goudhaantje
1 zakje kerriesaus (bijvoorbeeld van Knorr)
1 klein blikje champignons
1 klein blikje ananas
1 rijstbuiltje (bijv. Lassie rijstbuiltjes)
1 dessertlepel keukenzout.
2 theelepels kerriepoeder
2 bolletjes stemgember
1 theelepel Sambal badjak (bijvoorbeeld Koningsvogel)
2 eetlepels Ketjap Medja of Manis (bijvoorbeeld Kaki Tiga)
2 eetlepels gebakken uitjes (bijvoorbeeld Lucullus)

giet de champignons af en bewaar het vocht.
vul het vocht aan tot 0.25l en bereidt hiermee de kerriesaus.
kook intussen het rijstbuilje volgens aanwijzing
pulk het vlees van het goudhaantje, gooi gelei, vel,en botten enz. weg.
Warm als de rijst bijna klaar is het vlees met de champignons op.

Serveer de gekookte rijst met de kipragout en een plak of enkele stukjes ananas.

Beter kun je de ragout op smaak brengen door extra kerrie, gesnipperde gember en eventueel wat sambal toe te voegen. De rijst kan met wat ketjap op smaak worden gebracht en als je op het laatst een eetlepel gebakken uitjes toevoegt krijgt het gerecht nog een lekkere crunch.

drank advies: vruchtensapjes (denk er wel aan dit is zeer koolhydraatrijk voedsel met sapje en gember)

eigenlijk proberen we ook glas aan boord te vermijden i.v.m. breukrisico bij ruig weer. De jerrycan ketjap bij de toko is echter vijf liter dus toch maar flesje. Gember eventueel geconfijt meenemen en de sambal sparen bij de chinese afhaal (en uit potje eten)
Laatst bewerkt: 20 aug 2011 13:10 door xkipper. Reden: aanvulling
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 20 aug 2011 18:24 #215608

  • groom
  • groom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9946
Gemarineerde gambas van devisspecialist (die met die haai).
Goede pasta.
Wok op het vuur olijfolie er in. Eerst de pasta koken.
Gambas in de wok (kort hoog vuur)
Gambas uit wok vissen. De rest iets aanlengen met olijolie en door de pasta roeren.
Gambas er over en in een paar minuten mmmmmm
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 20 aug 2011 20:31 #215631

  • Team OSD
  • Team OSD's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 482
Mooi zeemans-gerecht uit Italie, kan goed met conservenblikken, potjes en losse uien uit een net. Kan prima bij stukje kabeljauw of schar maar van orgine is dit een volksgerecht dus smaakt ook met 1 of 2 gekookte eieren. Als 1-pans gerecht kun je wat meer sardines/tonijn toevoegen.
´Paste Puteneska´
Oftewel in Nederlands ´Lichtekooien pasta`.
En dan zeg ik het nog netjes. Als 2e gerecht voor 3-4 P naast vis/eitje/vlees;
Te bereiden op 1 of 2 pitten.
- 400grm pasta. tagliatelle of pappardelle zijn ideaal,
- potje gesneden zwarte olijven 125 grm
- potje kleine kappertjes 125 grm
(de grote kappertjes met steeltje zijn lekkerder maar moet je fijnhakken)
- blikje sardines op olie 125 grm (of garnalen, tonijn)
- ca. 150 grm sjalottes of 2 middelgrote uien
- 1 blik ontvelde tomaten ca. 500 gram
- veel olijf-olie. Of boter.
Knoflook, pepers, tuinkruiden, citroentje maar smaak en inzicht.
Bereidingswijze -sauteren en smoren;
1. sjalotjes/uien fijnsnijden en tomaten in dobbelsteentjes snijden. Kappertjes, olijven, sardines en tomaten goed uit laten lekken. Teentje knoflook ongepeld pletten.
2. koekepan goed voorverwarmen met ruim olie/boter en
3. Zet gelijk water+iets zout op voor pasta. Normale kooktijd -1 minuut; a dente oftewel ´beetgaar´.
4. Uitjes en knoflook pittig laten fruiten.
5. Olijven toevoegen en als de pan weer goed heet is kappertjes toevoegen. Eventueel pepertjes fijngesneden toevoegen. 2 minuten goed doorbakken en roeren/opschudden.
6. Voorzichtig de ansjovis toevoegen 1 a 2 minuten bakken, dan knoflookteentje verwijderen. Voorzichtig roeren.
7. Tomatenblokjes toevoegen. Nog 2-3 minuten voluit en dan 5-8 minuten smoren en roeren (laag vuur of in de oven). Daarna op smaak brengen peper/zout.
8. Pasta afgieten, olie in de kookpan en pasta met saus in de pan gieten en op laagste vuur voorzichtig mengen.

Serveertips? Ja, opeten met dankbaarheid. Op een bootje van 6m mag je blij zijn dat je wat warms krijgt. Antipasta? Neem maar een stuk brood met olijfolie en zout. Mwaa, even dippen en oppiepen met de koekepan die toch aan ´t opwarmen bent. Ik zal ´s nadenken over een makkelijk nagerecht. Iets met nougat of zo.
Laatst bewerkt: 20 aug 2011 20:35 door Team OSD.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 15 sept 2011 23:18 #222975

  • Team OSD
  • Team OSD's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 482
Stel dat je het enorme geluk hebt om aan echt verse kabeljauw te komen of echt verse tongschar, (bijna)rechtstreeks van de vissersboot. In Lauwersoog/Ameland hebben we een paar keer dat geluk gehad. Naar mijn belevening is er niets in de wereld lekkerder dan écht verse vis.

Dat maak je klaar op de meest simpele manier voor 4 P. Het kan op 1 pit en alleen de vis is vers;
Moot vis met graat 1 kg, of 1,5 kg tongschar (is plm 700grm filet)
Citroentje, knoflook, boter 70 grm, bloem, sesamzaad, thijm
- filets snijden, huid licht afdeppen met theedoek.
- licht bebloemen, géén peper, zout!
- koekepan 1/2 gas voorverwarmen en fors veel echte boter smelten, nog mooier geklaarde boter (Ghee)
- 1 of 2 teentje knoflook pletten en zachtjes paar minutjes laten ´smelten´, boter mag niet bruin worden, dan iets meer gas
- filets op de huid in de pan leggen 4 a 5 minuten bruin bakken
- dan een beetje zout, peper thijm en sesamzaadjes eroverheen.
- omdraaien en 3 tot 5 minuten afbakken, paar drupjes citroensap erover evt takje dille erbij.
- snijden in ca. 3 cm brede repen

Dit is al super maar je maakt mijn dag met Risotto Groen erbij;
Nodig 1 braadpan met deksel. 400 gram italiaanse rijst ´nano´ (echte risotto rijst), klein blikje sperciebonen, klein blikje doperwt, 2 glazen witte wijn, uien, olijfolie extra maagd, peper, zout, bieslook als je hebt. Alles buiten koelkast houdbaar.

- van ui/glas wijn/water/zout/visresten en graten die je over hebt 1 ltr bouillon trekken. Tijd nodig plm 25 minuten.
- Blikje sperciebonen en blikje doperwt (bonduelle) uitlekken fijnsnijden.
- uien snipperen en fruiten in minstens 50grm olie, niet bruin laten worden.
- na 3 minuten droge rijst erbij hard opbakken
- als rijst glazig wordt (ca. 3 minuten) scheutje wijn erbij
- doorroeren tot wijn is verdampt, weer een scheutje, doorroeren.
- herhalen tot kleine glas wijn op is en laatste wijn verdampt
- theeglas bouillon ingieten en blijven doorroeren
- af en toe roeren, wachten tot boel heel zachtjes kookt
- steeds een scheutje bouillon toevoegen zodat rijst net niet geheel ´onder water staat´ en 1 of 2x per minuut even doorroeren.
- heel zachtjes koken, Na 15 minuten groente bijvoegen
- Na 18 tot 20 minuten proeven; rijst moet bijna gaar zijn, rijst mag niet aan de lepel blijven kleven.
- Als rijst bijna gaar is stoppen met vocht toevoeren, visrepen met wat visjus erop leggen en met bieslook besprenkelen. Deksel erop.
- Gas dicht, handdoek erover en nog 3 a 4 minuten nagaren.
Heb je het goed gedaan is de risotto mooi wit gebleven met groene accenten en warme bruine vis-moten en lekker vette sesamzaadjes.

Nagerech; 1/2 peertje uit blik, 3 eidooier, 3 eetlepel (witte bastaard)suiker, glas witte wijn en glaasje likeur (handig:miniflesje?), lange vingers of amelander duimkes. Alles zonder koelkast houdbaar.
- Pannetje opwarmen, eidooiers erin dmv. garde mengen met suikel.
- Snel kloppen met de garde, pan in en uit het vuur zodat ei niet stolt.
- Glas wijn erbij, drank erbij. Blijven roeren; niet te heet anders maak je er een roerei van!!
- De sabayon moet wel binden en luchtig blijven.
- Sabayon in schaaltjes, peertje erop lange vingers of Amelander duimpjes cq cantuccini eromheen bij om te dippen en soppen.

Geen ´gezond´ gerecht wel heel lekker en energierijk. Serveren met de rest van de fles wijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 22 jan 2012 19:15 #258237

  • spsomers
  • spsomers's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 68
Schol overbakken met ui en garnalen


Leuk topic, we hebben op Rondje Oostzee ook wel eens een recept geplaatst.
rondjeoostzee.com/2011/06/18/s...n-garnalen-op-oerol/
Hierbij mij favoriet. Schol!

Makkelijk zelf op de boot te bereiden. Lekker met kleine nieuwe aardappelen met peterselie en gesmolten roomboter.

Ingrediënten voor 2 personen:

2 schollen
1 citroen
roomboter
bosje verse peterselie
zout, (witte) peper
4 eetlepels bloem
2 uien
100 gram echte (Noordzee) garnalen

Bereiden:
  • De schollen droogdeppen en besprenkelen met citroen, even laten intrekken.

  • In grootste bakpan op boot voorradig de roomboter (2 plakken) smelten.
  • De schol door de bloem halen, en 6 minuten bakken op de witte kant, daarna de donkere kant 6 minuten.

  • Ui pellen en in ringen snijden, peterselie kleinhakken (6 eetlepels).
  • Schollen uit de pan nemen en warm houden. De ui in het bakvet bakken tot ze glazig zijn. De garnalen en 4 eetlepels gehakte peterselie kort meebakken. Afmaken met zout, peper en citroensap.

  • Schollen opdienen met de garnalen en ui, combineren met gekookte kleine nieuwe aardappelen in roomboterjus met peterselie. Geef een komkommersalade er bij.

Ik heb al gegeten, maar water loopt me al weer in de mond.
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 27 aug 2012 17:47 #313677

  • Azimuth!
  • Azimuth!'s Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 555
Omhoog wegens al dat gepraat over eten in Ik wil even melden....

En nog even inhoudelijk, dat eenpitsbrandertje wat Albert45 bij zich had afgelopen noordmeeting, heb ik nu ook. Ligt nog steeds thuis, want is best leuk om pannenkoeken te bakken in de tuin. Hoe pannenkoeken te bakken is Werner al bekend, nu de tip, gestampte muisjes smaken verrassend goed op pannenkoeken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 27 aug 2012 17:57 #313682

  • Arigallo
  • Arigallo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 357
Over pannenkoeken gesproken:
Ook appelmoes er op is niet te versmaden!
Klinkt gek, maar smaakt heerlijk fris.

Arjen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.282 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl