holtere schreef :
Overigens slaan we het belangrijkste deel over:
Als je een vis boven haalt dan is de eerste actie de vis doden door een niet ingehouden tik op zijn kop net achter de ogen met een goede visdoder of een ander deugdelijk werktuig.
Pas daarna, als de vis echt dood is en geen teken van leven meer geeft ga je onthaken en andere werkzaamheden verrichten.
Eerst onthaken en dan doden staat gelijk aan martelen van je maal.
Zorg dat je een deugdelijke visdoder paraat hebt want je zou de eerste niet zijn die gehavend door het vistuig of door de tanden van een vis gewond zou raken. Ze willen nog weleens flink spartelen in de kuip!
Zorg dat je dus ook weet hoe je een vishaak uit je eigen vlees kunt halen
Op enig moment wordt wat je vangt zo groot dat een tik op de kop juist uitdraait op marteling en een half bloedbad. Mijn vrouw zet (bij alles groter dan een makreel) altijd als eerste het fileermes in het brein om de vis direct (en zonder herhaaldelijk op zijn kop te moeten meppen) dood te maken.
Bezuinig niet op een goede reel met slip, dikke draad en grote stevige haken: het is zonde als de grotere vissen er steeds met je gerij vandoor gaan omdat je lijn of voorloop breekt.
Ook is er nog de truc om bij o.a. tonijn voor het fileren een filament door het ruggemerg te drukken (in lengterichting, all the way): hierdoor ontspant het vlees, is het makkelijker te fileren en veel malser. Staat allemaal in het al genoemde boek.