Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Naslagwerken en visgerei

Naslagwerken en visgerei 25 okt 2020 12:17 #1221214

Hallo. Wij hopen volgend jaar naar de Azoren te varen ( en terug). Nou ben ik Belast :) met onderwerp visgerei en naslagwerken. Ik hoop op advies van jullie over vis musthaves en naslagboeken over vogels en zoogdieren. Gericht op herkenning en vermaak. Ook een vis fileer boekje zou top zijn.
Wie heeft advies in deze?
Sinds 2019 zijn we trotse eigenaar van onze Maxi 1300! in 2021 willen we drie maanden rondje Azoren zeilen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Naslagwerken en visgerei 25 okt 2020 12:26 #1221220

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16255
Er is prachtige instructie over vis fileren te vinden op Youtube.
Iedere soort kun je opzoeken!
Belangrijk is om een vlijmscherp en dun/buigzaam mes te hebben wat zeker niet duur hoeft te zijn. Wetsteentje meenemen dus. Ook daar zijn weer filmpjes van ;)

Zomaar een voorbeeld:
Laatst bewerkt: 25 okt 2020 12:29 door holtere.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Naslagwerken en visgerei 25 okt 2020 12:32 #1221223

Dank je. Ga ik kijken. Alleen heb ik geen YouTube als we die tonijn gevangen hebben he.
Sinds 2019 zijn we trotse eigenaar van onze Maxi 1300! in 2021 willen we drie maanden rondje Azoren zeilen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Naslagwerken en visgerei 25 okt 2020 12:40 #1221229

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16255
Ja, dat zou kunnen.
Ik vrees dat je bij het slachten van een tonijn ook geen boekje op schoot hebt liggen ;)

Koop eens een hele vis bij de visboer en oefen eens.
Vissen lijken van binnen nogal op elkaar en als je het eenmaal gezien en gedaan hebt lukt dat met tonijnen ook wel. Anders moten van de staart af met de ijzerzaag totdat ze niet meer in de pan passen. Dan pas doormidden :laugh:
Laatst bewerkt: 25 okt 2020 12:42 door holtere.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Naslagwerken en visgerei 25 okt 2020 13:27 #1221244

  • Fortura
  • Fortura's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 554
Kijk eens naar de Cruisers handbook of fishing
“ Here is the first-ever complete guide to finding, catching, processing, and cooking fish from the decks of a slow-moving cruising sail- or powerboat. Scott and Wendy Bannerot have successfully cruise-fished tropical and temperate seas for more than two decades.”
Fortura International Yacht Cruising Team
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Naslagwerken en visgerei 25 okt 2020 13:38 #1221247

Tonijn is erg eenvoudig. Kop er af (even wat sterke drank in de kieuwen gieten en je hebt een rustige vis aan dek). Als je een teak dek hebt eerst goed nat maken vanwege bloed). Staart er af en bewaren!! Wij hadden er een paar als trofeeën.

Dan vanaf anus (weet niet hoe dat heet bij een vis) naar voren insnijden en de maagdarm inhoud er uit, meteen overboord kieperen.

Vervolgens de maagdarmholte netjes schoonspoelen. Dan kan het fileren beginnen:
Vanaf de rug langs de (liner of rechter kans van de) ruggengraat naar beneden snijden, je voelt dan vanzelf de horizontale uitlopers van de ruggengraat. Klap het deel van het vlees naar buiten en snij langs het horizontale deel van de ruggengraat een kwart van de tonijn er in een keer uit. Vervolgens de akndere kant van het bovenste deel. Deonderste delen vergen wat meer finesse langs de maagdarm-holte maar dat leer je erg snel.

Neem wat limoen mee of in ieder geval citroen. Alle snijrestjes met wat fijngesnede ui en een beetje limoen-citroensap in de koeling. Het tonijnvlees gaart vanwege het sap en een uur of wat leter heb je de meest fantastische tonijnsalade. Vers brood bakken en je bent helemaal klaar!
Contest 36s Camelot
Laatst bewerkt: 25 okt 2020 13:39 door Sailingcamelot.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Naslagwerken en visgerei 25 okt 2020 13:38 #1221248

  • OOTG
  • OOTG's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 588
grappig
Paul is een vriend van ons ... één van de allerbeste restaurants van dit apenland! als je ooit in Brugge bent (10 minuutjes buiten het centrum door een prachtig parkje wandelen ), zéker kijken of er plaats is en if so: héérlijk eten!holtere schreef :
Er is prachtige instructie over vis fileren te vinden op Youtube.
Iedere soort kun je opzoeken!
Belangrijk is om een vlijmscherp en dun/buigzaam mes te hebben wat zeker niet duur hoeft te zijn. Wetsteentje meenemen dus. Ook daar zijn weer filmpjes van ;)

Zomaar een voorbeeld:
Ned 9000
Laatst bewerkt: 25 okt 2020 13:39 door OOTG.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Naslagwerken en visgerei 25 okt 2020 14:04 #1221254

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16255
Overigens slaan we het belangrijkste deel over:
Als je een vis boven haalt dan is de eerste actie de vis doden door een niet ingehouden tik op zijn kop net achter de ogen met een goede visdoder of een ander deugdelijk werktuig.
Pas daarna, als de vis echt dood is en geen teken van leven meer geeft ga je onthaken en andere werkzaamheden verrichten.
Eerst onthaken en dan doden staat gelijk aan martelen van je maal.
Zorg dat je een deugdelijke visdoder paraat hebt want je zou de eerste niet zijn die gehavend door het vistuig of door de tanden van een vis gewond zou raken. Ze willen nog weleens flink spartelen in de kuip!
Zorg dat je dus ook weet hoe je een vishaak uit je eigen vlees kunt halen :evil:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Naslagwerken en visgerei 25 okt 2020 18:58 #1221373

  • holrobert
  • holrobert's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2847
holtere schreef :
Overigens slaan we het belangrijkste deel over:
Als je een vis boven haalt dan is de eerste actie de vis doden door een niet ingehouden tik op zijn kop net achter de ogen met een goede visdoder of een ander deugdelijk werktuig.
Pas daarna, als de vis echt dood is en geen teken van leven meer geeft ga je onthaken en andere werkzaamheden verrichten.
Eerst onthaken en dan doden staat gelijk aan martelen van je maal.
Zorg dat je een deugdelijke visdoder paraat hebt want je zou de eerste niet zijn die gehavend door het vistuig of door de tanden van een vis gewond zou raken. Ze willen nog weleens flink spartelen in de kuip!
Zorg dat je dus ook weet hoe je een vishaak uit je eigen vlees kunt halen :evil:

Op enig moment wordt wat je vangt zo groot dat een tik op de kop juist uitdraait op marteling en een half bloedbad. Mijn vrouw zet (bij alles groter dan een makreel) altijd als eerste het fileermes in het brein om de vis direct (en zonder herhaaldelijk op zijn kop te moeten meppen) dood te maken.

Bezuinig niet op een goede reel met slip, dikke draad en grote stevige haken: het is zonde als de grotere vissen er steeds met je gerij vandoor gaan omdat je lijn of voorloop breekt.

Ook is er nog de truc om bij o.a. tonijn voor het fileren een filament door het ruggemerg te drukken (in lengterichting, all the way): hierdoor ontspant het vlees, is het makkelijker te fileren en veel malser. Staat allemaal in het al genoemde boek.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Naslagwerken en visgerei 25 okt 2020 19:03 #1221374

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16255
Mooie vangst van Marktplaats om de enorme bossen wier ook nog binnen te kunnen halen :laugh: :

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Naslagwerken en visgerei 25 okt 2020 20:02 #1221415

holtere schreef :
Overigens slaan we het belangrijkste deel over:
Als je een vis boven haalt dan is de eerste actie de vis doden door een niet ingehouden tik op zijn kop net achter de ogen met een goede visdoder of een ander deugdelijk werktuig.
Pas daarna, als de vis echt dood is en geen teken van leven meer geeft ga je onthaken en andere werkzaamheden verrichten.
Eerst onthaken en dan doden staat gelijk aan martelen van je maal.
Zorg dat je een deugdelijke visdoder paraat hebt want je zou de eerste niet zijn die gehavend door het vistuig of door de tanden van een vis gewond zou raken. Ze willen nog weleens flink spartelen in de kuip!
Zorg dat je dus ook weet hoe je een vishaak uit je eigen vlees kunt halen :evil:

Een slok jajem in de kieuwen zorgt er blijkbaar voor dat de vis meteen OD (overdosed) is. Daarna meteen de kop er af. Doodslaan is een erg vervelende bezigheid. Wat ik deed is slippers aan, vis aan de lage kant aan dek en met twee voeten vastklemmen tegen de voetrail. Jajem (in ons geval goedkope rum) bij de hand en in de kieuwen. Na 2-3 seconden stopt alles en dan meteen de kop eraf. Dat duurt dan nog eens 5 seconden. Kleinere makreeltjes kun je meteen onthoofden. Wel een echt scherp mes gebruiken. Alles beneden de 15cm hoef je eigenlijk niet te fileren. Leuke tonijn gevangen op weg naar de Azoren (vanaf Bermuda) vind je op: SailingCamelot Website terug over de Atlantic naar de Azoren
Contest 36s Camelot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Naslagwerken en visgerei 02 nov 2020 21:07 #1224056

Top dank je
Sinds 2019 zijn we trotse eigenaar van onze Maxi 1300! in 2021 willen we drie maanden rondje Azoren zeilen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Naslagwerken en visgerei 02 nov 2020 21:12 #1224061

Mooi verslag. Daar heb ik zin in.
Sinds 2019 zijn we trotse eigenaar van onze Maxi 1300! in 2021 willen we drie maanden rondje Azoren zeilen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Naslagwerken en visgerei 02 nov 2020 21:35 #1224071

  • Amelie
  • Amelie's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1454
Albacore Tonijn, paar weken geleden gevangen bij Ibiza. Gevangen met een lijn en een klosje. Ik maak hem dood door een mes direct achter de kieuwen in z'n hoofd te steken. Direct schoonmaken, eigenlijk moet de vis daarna in de diepvries om de eventueel aanwezige haringworm te doden, doe je dat niet dan niet rauw consumeren.

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.331 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl