nepal schreef :
Belgische vertrekkers worden beschouwd als mensen die in een mobiele woningen verblijven indien dat langer dan 6 maanden zo is. Dat is ook het statuut dat toegekend wordt aan binnenschippers, uitbaters van een kermisattractie, circusartiesten, zigeuners (?).
Zij hebben recht op een referentieadres bij iemand die bereid is om hun offiële post door te sturen.
Voor Nederlanders die meelezen.
In Nederland wordt zoiets een "briefadres" genoemd. Zo'n briefadres is bedoeld voor de overheid zodat ze je kunnen bereiken en stamt nog uit de voor-internettijd. Maar die overheid dwingt iedereen tot digitale communicatie ondanks dat de rechtbanken en de belastingdienst niet via e-mail willen communiceren.
Zelf woon ik al 15 jaar op m'n schip en vaar daarmee rond (meestal in Nederland maar ook in Belgie en Duitsland). Ik heb er nooit voor gevoeld om iemand anders te vragen en op te zadelen met de verantwoordelijkheid om post bij mij te laten komen. Bovendien vind ik het principieel niet nodig dat anderen zien welke post ik krijg. Tenslotte krijg ik nauwelijks post omdat het meeste via internet kan en ook nog veel milieuvriendelijker is. Maar omdat tegenwoordig alles gedigitaliseerd is, kunnen ambtenaren slechts een vakje aankruisen en geen aantekening in de kantlijn meer plaatsen.
Dus zetten ze in mijn geval maar een kruisje in het vakje "met onbekende bestemming naar het buitenland vertrokken" terwijl dat feitelijk niet zo is en ze dat ook wel weten. Ik krijg van diezelfde gemeente die formeel stelt, dat ik naar het buitenland vertrokken zou zijn, keurig een factuur voor mijn ligplaats waarvoor een eis voor de bijbehorende ligplaatsvergunning is, dat ik op m'n schip woon en niet langer dan 6 maanden afwezig ben.
Sinds 19 juni 2021 is er een wetswijziging (ISSN 0921- 7371) van kracht geworden onder de titel: "Wijziging van de wet basisregistratie personen" (het vroegere "Bevolkingsregister") met nummer "35 648-A", dat op pagina 2 in artikel 2.23 lid 3 stelt, dat de gemeente "een adres van de gemeente" moet geven "als briefadres" (in de volksmond "postadres") als er geen instemming van een andere "briefadresgever" beschikbaar is.
Wanneer je dus stelt, dat niemand de verplichting op zich wil nemen (namelijk verantwoordelijk wil zijn en daar ook op aangesproken kan worden door de overheid, voor het tijdig jou voorzien van post van de overheid zoals (belastingaanslagen, boetes, aanmaningen e.d)) om als briefadresgever te fungeren, is de gemeente verplicht om haar eigen adres als het adres van een briefadresgever te noteren. Daarna kun je je post daar naar toe laten sturen.
De grap van deze ontwikkeling is, dat de "briefadresgever", in dit geval dus de gemeente, er voor moet zorgen, dat post van de overheid jou z.s.m. bereikt. Dat kan alleen wanneer die gemeente contact met jou kan onderhouden en daarvoor moet ze een e-mailadres (of telefoonnummer) accepteren zodat ze kunnen vragen waar die post naar toe moet. Zodoende kun je telkens eenmalig het adres van een postagentschap of zo opgeven waar je op dat moment toevallig in de buurt bent.
Wanneer je dat per e-mail doet, heb je altijd schriftelijk bewijs wanneer er iets mis gaat, dat dat niet aan jou ligt.
Je begrijpt natuurlijk wel, dat geen enkele gemeente er op zit te wachten om andere post dan die van de overheid te bewaren. Dus zullen ze, volgens mij, ook die andere post (misschien maandelijks of wanneer ze genoeg hebben van die stapel post van jou) naar jou toe willen sturen en daarvoor contact met jou op moeten nemen om te vragen waar die post naar toe moet.