Wat heb jij als laatste aangeschaft.
Heb het draadje nooit gevolgd, aanschaffen is zo ongeveer gelijk met kopen. Ik ben vroeg met werken gestopt en ben gaan reizen per zeilboot. Leef van mijn spaarcenten, ben Zeeuw dus je begrijpt dat kopen praktisch hoofdzakelijk voedsel en drank betekend.
Toch heb ik in het Griekse dorpje waar ik overwinter een goede vriend aan de eigenaar van het kleine watersport winkeltje. Niet dat ik zijn beste klant ben, verre van, maar we zijn oud collega´s.
Heb deze week bij Spiro twintig meter 3 mm touw en een paar laarzen gekocht.
Wij varen een vaste bijboot en die leg je als het even kan niet tegen een kade of steiger want daar word de bijboot aan gort geslagen door de golven van ferry´s en superjachten. Ik trek de bijboot een strandje op en dan zijn rubberlaarzen wel handig. Niet dat het water zo koud is, gewoon omdat ik een hekel heb aan zand tussen m´n tenen.
Goed te weten is dat van zodra het toeristen seizoen ophoud die strandjes eigenlijk hoofdzakelijk uitlaatplaatsen voor honden worden. Ook alweer een goede reden rubberlaarzen te dragen.
Dat drie millimeter lijntje had ik nodig voor m´n laatste poging nog minder afhankelijk van anderen te worden.
Zoet water. Zo langzamerhand het grootste probleem voor liveaboards.
Vooral hier in Griekenland waar zelfs goed water uit het kraantje niet meer bestaat. Grieken drinken enkel flessenwater, het leidingwater is zowat overal brak en / of gevaarlijk verontreinigd. Ik wil geen vieze prut in mijn tanks, weet hier in het dorp een bron met echt goed water en moet dan 4 dagen zeilen voor ik het volgende goede water kan tanken. De eilanden Hydra en Spetses hebben wel goed water ( ontzoutingsfabriek en aanvoer vanaf de Peloponnesos met tankschepen ) maar het gedoe om daar water te tanken kost je alweer een dag.
Daarom, tijdens langere periodes voor anker bouw ik me bij regendreiging een regen opvang zeil op. Dat zeil word met een weinig helling opgespannen boven het voordek, water loopt dan bij de mast in een dertig liter olijfolievaatje dat permanent voor de mast gebindseld staat.
Dat vaatje dient als decanterings vat. Kalk, zand, alles dat niet opgelost is zakt naar de bodem, drie centimeter boven die bodem zit de afvoer naar het bootsysteem. Van daar kan ik het water naar de tanks laten lopen of gelijk direct naar de kuipdouche.
Dat nieuwe touw was nodig omdat de bevestiging van dat 4 m² grote regenzeil sterk moet zijn. Beresterk.
Hier in de Med gaat regen meestal gepaard met veel wind en onze grote whopper ( een zelfgebouwde grote windgenerator ) staat ook op het voordek. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als tijdens een onweer dat zeil loskomt en begint te wapperen in de buurt van die met 200 km/h ronddraaiende wieken.
Vele nu vertrekkende jachten beschikken over watermakers. Ik heb er lang over nagedacht, in ons vaargebied ( de Middellandse zee ) is een reverse osmosis watermaker net te veel werk om leuk te zijn. Vergeet niet, Je MOET die stroom vretende machine om de drie dagen gebruiken, dus je MOET om de drie dagen de zee op om even water te maken. Ook als het niet echt past of stormt met een goede 9 Bf. Verlaat je de boot langer als drie dagen moet je pekelen. Leuk chemisch karweitje.
Dat regenzeiltje heeft nog een bijkomend positief aspect.
Voor het eerst in m´n leven zit ik nu net als de boeren te glunderen als het gaat regenen.
Het regenzeil werkt fantastisch. Sedert het klaar is heeft het geen druppel geregend. Klasse.