WADnWIND schreef :
Wij hebben deze zomer opmerkelijk veel kleinere oude kajuit jachtjes gezien met jonge gezinnen. Zo opmerkelijk zelfs dat we het onafhankelijk ook van anderen hoorden.
En anders:
Wordt het lekker rustig op het water, liggelden lager etc.
Op Ameland was tijdens 2 bezoeken in het hoogseizoen gewoon plek voor de lege steiger.
Maar dat moet niet te lang duren, anders houdt dat vanzelf op. (Verdwijnen passanten-plaatsen)
Toen ik een paar jaar geleden met mijn toen nog jonge kinderen (basisschool) "terug naar Terherne" ging werden we gedoogd in de voormalige camping-haven en bleek de ene camping geheel en de andere gedeeltelijk tot Landal bungalowparkje te zijn omgebouwd. Dat kwam het aantal zeilers niet ten goede. Gelukkig kwam er binnen het uur nog een valkje met jonge kinderen "op zoek naar goede herinneringen" (aan de jaren tachtig) binnen, anders hadden we er alleen gelegen. Nooit meer terug geweest.
Maar laten we eerlijk zijn, de bulk waar de ANWB op dreef, waren de motorkruisertjes model strijkijzer. Die zijn als schroot terug naar de Hoogovens en komen niet meer terug. En voor meerdaagse vakanties met een gezin zijn de meeste betaalbare sloepjes niet zo geschikt.
Of zoals het NRC
dit voorjaar kopte: "Het drijvende vakantiehuis heeft zijn beste tijd gehad".
Gaat grotendeels over kleine motorkruisertjes, maar dat is denk ik wel waar de ANWB het van moest hebben.
In 1993 was 28 procent van de passanten en ligplaatshouders rond het IJsselmeer jonger dan 40, in 2013 was dat nog 7 procent. Jongeren en jonge gezinnen houden vaak wel van varen, maar boten kopen ze minder snel dan hun ouders. Ze hebben het druk, beide partners werken en ze gaan er korter op uit, naar veel verschillende bestemmingen.
"Dit jaar vinden ze een caravan leuk, het volgende jaar willen ze met het vliegtuig naar Gran Canaria" ...
93% van passanten èn ligplaatshouders rond het IJsselmeer 40+. Tja. We zijn weer 6 jaar verder, wat zou het nu zijn?
Ik moet nog zien of de toeristische infrastructuur voor zeilers kan blijven drijven op de 100 nieuwe zeilboten per jaar, zoals voor het artikel uit monde van de Hiswa werd opgetekend.
Een stukje ervan is deze week iig "gezonken".