Harm en Arie omarmen het fonteinkruid: ’Waterplant is deel van ecosysteem Markermeer’ 11 december 2019 Wouter van Dusseldorp
Fonteinkruid in de schroef. Ai, dat is lastig als je net met je sloep op het Markermeer vaart. Weg met die waterplanten. Maaien en afvoeren die hap.
Die simpele redenatie van de Hiswa steekt de aquatisch ecologen Harm van der Geest en Arie Vonk. Ze brengen de natuurwaarden van het Markermeer in kaart. Een jong meer dat nog maar sinds 1975 bestaat toen de Houtribdijk het afscheidde van de rest van het IJsselmeer. Harm en Arie zijn verbonden aan de Universiteit van Amsterdam waar ze fundamenteel onderzoek doen naar de werking van aquatische systemen. Bij de onderzoeksgroep ’Freshwater and Marine Ecology’ wordt van de Noordpool tot de Zuidpool onderzoek gedaan, maar ook in het Markermeer.
Er zijn vogels en vissen verdwenen uit het meer, want het hele ecologisch systeem ging op de schop vanwege die dijk die werd aangelegd voor polder Markerwaard; die er dus nooit kwam.
Veluwe
Het fonteinkruid, een zoetwaterplant, kwam wel. En zo kwamen er meer planten. „Maar wat heb je daar aan? Er zit iets in het water. Lastig. Haal er maar uit. Zo redeneren mensen vaak. Maar dat zeggen ze niet over natuur op de hoge Veluwe als ze aangeplante bomen zien. Dat is van oorsprong een gebied van stuifduinen waar die bomen niet horen”, zegt Arie. „Die waterplanten maken deel uit van het ecologische systeem van het Markermeer – een Natura 2000-gebied – en spelen daar wel degelijk een rol.”
Met hun rapport ’Waterplanten in het Markermeer – vragen en antwoorden’ willen ze de feiten in kaart brengen. „Er wordt veel onzin verteld over het fonteinkruid. Het gaat maar om een betrekkelijk klein deel van het meer, zo’n tien procent, dat voor het overgrote deel prima bevaarbaar is. Wij varen zelfs doelbewust door velden fonteinkruid. Dan moet je een keer iets uit je schroef halen, dat is alles. Het zou beter zijn als mensen zich realiseren dat ze in een fantastisch Natura 2000-gebied varen. Maak de natuur onderdeel van die beleving”, zegt Harm.
zie link voor de volledige tekst.