Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
 • Pagina:
 • 1
 • 2

Onderwerp: Gasten aan boord

Gasten aan boord 11 jan 2021 17:57 #1243871

 • Levi
 • Levi's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 4
Hallo,

Wij zijn sinds vorig najaar eigenaar van een Spirit 28, en gezien corona hebben we nog niet echt vrienden kunnen meenemen voor een vaartochtje.

Ik ben wel eens nieuwsgierig naar de ervaringen van forumleden wat betreft het meenemen van gasten zonder zeilervaring.

Naar mijn gevoel is onze bescheiden kuip al snel te klein met meerdere personen aan boord wanneer er bijvoorbeeld wordt opgekuist. Laten jullie de meevaarders meehelpen, of hoe pakken jullie dit aan?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 11 jan 2021 18:06 #1243875

 • TimS
 • TimS's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 158
Op verschillende boten tussen 7 en 9,5 m met niet-zeilers op pad geweest. Iedereen kan aan een lijn trekken. Ik probeer geen zeiljargon te gebruiken (ja, gewoon links en rechts bij ons aan boord ;-)) en rustig aan met alles. Ruim van tevoren duidelijk maken als je hulp verwacht en wat dat inhoudt. En mensen die niet willen of het eng vinden vooral niet forceren.

Kan me voorstellen dat fanatiek zeilen wel een max op het aantal mensen zet qua ruimte. Dan is 3/4 al best veel in de kuip van een boot rond de 8/9m lijkt me.

Zou zeggen: met licht weer kan er veel. Gewoon eens proberen! Het jaarlijkse vrienden zeiluitje is hier hoogtepuntje, ook voor de totaal niet zeilers! :-)Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 11 jan 2021 18:11 #1243876

 • sy helios
 • sy helios's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 7886
zowiezo eentje verbannen naar de keuken / koelbox voor essentiële ondersteuning ;)
Helios (het Griekse woord ἥλιος betekent "zon") is de zonnegod Zoon van het Titanenpaar Hyperion en Theia, broer van Selene (Maan) en Eos (dageraad). Met zijn zonnewagen rijst hij bij dageraad op uit de Okeanos, rijdt langs de hemelkoepel en verdwijnt `s avonds in het westen weer in de oceaan....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 11 jan 2021 18:21 #1243880

 • Jaap-Kaag
 • Jaap-Kaag's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 5955
Vergeet het zeilen met gasten maar rustig, vergeet die Engeland tocht ook maar (loopt aardig uit de hand met name in Londen) die variant is weer een dik probleem.

Het is even niet anders, maar er is licht in de tunnel!!
Foto Vlieland was een opdracht tijdens de singlehanded 2020 , heel leuk evenement!

Voorheen had ik de forum naam Kapitein Momo
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 11 jan 2021 18:22 #1243881

Ik heb op mijn Spirit28 wedstrijden gevaren met 4 mensen die nog nooit gezeild hebben :-).

Duidelijke instructies. Meestal laat ik iemand anders aan het roer, er is meestal wel iemand die dat een beetje (=goed genoeg) kan, want zelf sturen en dan een overstagmanourvre uitleggen valt niet mee.

Opstappers die sturen en overstag moeten geef ik een richtpunt: 'Ik roep nu en dan stuur jij op die kerktoren links van je af'.

De wedstrijd win je er niet mee maar meestal lukt het wel hoor. Want ik zeil de SP28 ook in mijn eentje, dus in het ergste geval is het 'zorgen dat ze niet in de weg zitten'. Je hebt snel genoeg door wie iets kan en wie nutteloos is :-) Overstag is meestal: ik aan de nieuwe leikant. Losgooien aan de oude lei is niet zo moeilijk.
Laatst bewerkt: 11 jan 2021 18:23 door Bas van Dijk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 11 jan 2021 19:44 #1243900

 • hfx
 • hfx's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 326
Mijn ervaring is dat het meer uitstapjes zijn dan zeilen en zeeziekte de grootste spelbreker is. Meer dan 5 personen op een boot van 10 meter met helmstok doe ik liever niet.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 11 jan 2021 20:26 #1243912

Ik ben een eikel wat dat betreft.
Bij mij gaat er eigenlijk niemand (vreemden) mee.
Alleen de vrouw, of één van de kinderen.
We weten precies wat te doen.....klaar.

Vreemden.......: "Fijn gevaren heerlijk hoor. Wanneer weer??"
"Van de winter op de jachthaven..........ff het onderwaterschip mee doen."

Ja dan zie je niet. :sick: :sick:
Gert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 11 jan 2021 20:47 #1243916

 • Waterblok
 • Waterblok's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3551
Ik vind zeilen zo leuk dat ik het ieder ander gun.
Gevaar is dat ze meegaan om mij te plezieren en ze doodsbang in een hoekje zitten.

Maar de zee op ben ik wat kritischer, dan kan zeeziekte of anderszins (valpartijen) een probleem voor mij worden.
Nodig is niemand want vaar veel solo.
Wie graag mee gaat mag veelal sturen, vinden ze leuk en kunnen de meeste wel.
Zelfs peuters laat ik sturen, trots als ze zijn en ik maar knopje drukken van de AP....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 11 jan 2021 21:26 #1243925

Hoeveel mensen er in je kuip passen bepaal je zelf. Het sociale aspect dat er in je familie of kenissenkring mensen zijn die het leuk vinden om een dag je mee te varen moet je niet onderschatten en niet iedereen kan of wil zich een eigen boot permiteren. Je kweekt er goodwill mee en als je ergens een keertje verwaaid ligt en iemand je een dagje heen en weer moet brengen heb je een lijstje met mensen die je mag bellen. Het maakt uit of het voor een paar uur is een dag of langer. En hoe soepel de extra opvarenden zich bewegen. Maar het meest maakt het nog uit hoeveel ruimte je aan anderen gunt en of je er genoegen mee kunt nemen dat er semi optimaal gezeild wordt. Zolang er geen hoge golven en meer dan een windkrachtje 4 staan kun je met een 28 voeter best met 4 man/vrouw of meer varen. Leg steeds uit wat de bedoeling is en verwacht ook niet te veel. Zomers doen ankeren en zwemmen het ook goed.

Op mijn 27 voet Fantasia 27 hadden we in het verleden van tijd tot tijd meevaarders. Vaak spraken we dan af in Veere of Brouwershaven gedurende de vakantie Zowel het Veerse meer als de Grevelingen zijn goed water om maar een beetje aan te lummelen met gasten. Toegegeven met 4 volwassen en 2 kinderen in de kuip werd het overstag gaan wat lastiger. B)

Wordt er ook geslapen dat vind ik het wel prettig dat je je kunt terugtrekken als is het voor een keer ook niet erg als dat niet lukt wegens overbezetting.
Je boot af en toe delen met anderen en zien dat er plezier aan beleven geeft ook plezier terug.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 11 jan 2021 21:45 #1243928

Mijn tip: neem alleen onervaren gasten mee met mooi weer.
En dan bedoel ik: droog en max windje 3.

Niet alleen voor het schuin gaan en de golven, maar alles gaat rustiger, dus kunnen zij ook veel zelf doen.
En als t weer zo is dat kinderen ook nog kunnen zwemmen dan heb je het wel gemaakt meestal.

Is t dat niet: afzeggen die hap. Ook als ze denken dat t bij hun in de tuin niet zo hard waait.

Mocht het een moetje zijn en je wilt toekomstige verzoeken wat ontmoedigen, dan pak je windje 5 lagerwal en reeft wat laat. :evil:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 11 jan 2021 21:57 #1243930

Herman Hartman schreef :
(...)Zomers doen ankeren en zwemmen het ook goed. (...)

Helemaal mee eens! Beter nog dan echt zeilen, zeker als er kinderen bij zijn.

Bij wat meer wind én dus meer actie, valt het mij op dat ik altijd meer denktijd nodig heb om woorden als val, schoot, afvallen en dergelijke te vertalen naar begrijpbare leken taal.

Bij nog meer wind en golven krijg je er ook nog de zorg voor het welzijn van je bemanning erbij. Je verantwoordelijkheid krijgt dan een extra dimensie die door de bemanning zelf niet altijd begrepen wordt.

Ik heb één keer een overtocht van NL naar UK moeten afbreken en moeten omkeren vanwege mijn opstapper (dochter). Zeeziekte en het idee van nog een keer, maar dan terug, gaven mij het idee, dat ze dat niet zou trekken. Overigens één van mijn beste ingrijpende beslissingen ooit. :)

Als je in barre omstandigheden alleen bent en zeker weet dat je die boot gaat verkopen in de eerst volgende haven, dan hoef je je niet groot te houden voor je zeezieke bemanning. Als ik er om wat voor reden dan ook klaar mee ben, vind ik het echt wel eens lastig om nog blij te reageren.

Maar ja, hier spreekt een solozeiler. Die wel enorm geniet als de kleinkinderen rondjes om de boot zwemmen bij windstil weer!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 11 jan 2021 23:03 #1243940

Mijn vader zei altijd tegen gasten: "het is heel belangrijk dat je de hele tijd heel hard aan dit lijntje blijft trekken, wat er ook gebeurt."

...dat lijntje zat dan ergens, uit het zicht, heel erg vast aan een kikker, iets verderop. ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 11 jan 2021 23:17 #1243942

 • plusfast
 • plusfast's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2105
Een aantal jaar geleden had ik met een zeilmaat samen een Kolibri 560. Niet echt een ruime boot. Maar we zijn een dag gaan varen met naast ons tweeën ook aan boord: mijn dochter, (toen twaalf) mijn vrouw, een bevriend stel met hun twee zoons van toen acht en tien jaar (op mijn dochter na kunnen ze allemaal niet zeilen). Het was rustig weer, de wind was eerst twee, later drie en weer terug naar twee Beaufort. We hebben de gasten aan boord laten stappen net binnen de kleine sluis van IJmuiden, en zijn de pieren uit gegaan richting Wijk aan Zee. Op zee trok de wind dus aan tot drie, en dat was net lekker. Beide jongens hebben even aan het roer gezeten en een hengeltje uitgegooid. Niets gevangen helaas.

Terug tussen de pieren zijn we nog even op de motor vlak langs twee enorme erts-tankers gevaren die bij de Hoogovens voor de kant lagen, nog een extra rondje door de vissershaven, en weer de sluis door waarna iedereen weer van boord ging. Acht man (drie kinderen) aan boord van een 5,60 meter kort bootje is veel, maar niemand heeft het gevoel gehad dat het te vol was, of oncomfortabel. De gasten hebben meermalen laten weten dat ze het geweldig vonden.

Als de wind vier of meer was geweest zou ik er niet aan begonnen zijn. Zonder mijn vaste zeilmaat aan boord ook niet. Maar op deze manier met dit weer ging het prima. Kortom, de omstandigheden qua weer zijn veel belangrijker dan de boot waar je op vaart. Met slecht weer zou ik niet met onervaren gasten op een vijftien meter jacht willen varen...
Zelfs het duurste jacht ligt aan de kade vast met een lijntje van een paar euro...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 12 jan 2021 08:06 #1243964

Tja ieder zijn ding en het hangt van de opstappers af maar BFT 4-5 kan wat mij betreft met de juiste opstappers prima, maar dan zet ik 2de rif in GZ en rol de Genua in, dan is het allemaal wel prima te handelen zolang het geen wind tegen stroom is op de Oosterschelde.

En nee, niet met kleine kinderen of oude mensen of zo natuurlijk.

Dan merk ik snel genoeg of het gaat. Ik ben eigenlijk nog nooit terug moeten gaan.
1 keer was ik op de terugweg omdat zoon van mijn collega erg zeeziek was en naar huis wou. Net voor de haven zag hij wel heel groen en zei ik 'als je moet spugen mag dat hoor, gewoon over de zijkant' Dat liet hij zich geen twee keer zeggen. 2 minuten later 'mag ik eens sturen?' en daarna ' gaaan we NU al terug?' Dus zijn we weer het water op gegaan en vond hij de rest van de dag geweldig. :-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 12 jan 2021 08:30 #1243971

 • grover
 • grover's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 748
Voor de Corona ellende hadden wij regelmatig gasten aan boord die wij graag 1 of 2 weken een onbezorgde vakantie aanboden zodat ze even uit de ellende waren. Wij houden altijd rekening met de fysieke toestand van de gasten. Is het mooi weer met weinig wind dan gaan wij op zee, met behoorlijke wind gaan wij binnendoor over de Peenestroom naar Stettin of Swinoujscie wat men een geweldige ervaring vindt. Hopelijk zijn we deze zomer van de Corona ellende af.
Mvg Grover.
Laatst bewerkt: 12 jan 2021 08:33 door grover.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 12 jan 2021 08:59 #1243974

 • Mischief
 • Mischief's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1300
Ha Levi,

Ik ga solo varen, met mijn vrouw of de familie, maar ook gerust met gasten. Vind ik eigenlijk ook best leuk. Onze winner 10.10 heeft ook niet zo'n grote kuip en de helmstok neemt relatief veel plek in. Dus in de Corona tijden nemen we eigenlijk geen gasten meer mee of het moeten de kids en hun partners zijn. Hoewel we het met twee slaaphutten nog best zouden kunnen doen.

Praktisch gezien bij het zeilen is het zo dat je met zijn tweeën en twee beginners lekker kan varen, met vier gasten is het tamelijk vol en moet het goed weer zijn.
Inderdaad is het voor iedereen wel het leukst om wat te doen te hebben, al moet je een beetje rekening houden met het feit dat het ook wel eens mis kan gaan of niet in een keer goed. Je moet dus wat meer marge inbouwen, als schipper ook "mentaal". Een helmstok is immers niet voor iedereen logisch, loef en lei is lastig te bevatten de eerste keer, en met bakboord stuurboord heb ik zelf zelfs moeite (al geldt dat ook voor links en rechts ;-).
Je moet dus geen topprestaties van je boot en crew verwachten ook niet na uitgebreide instructie, men moet het vooral eerst kunnen ervaren. Als je daar als schipper( en meer ervaren crew) een beetje rekening mee houdt kan het best leuk worden.

Laat ze dus maar een beetje klooien als ze dat willen. Sturen? prima! Helpen met zeilen hijsen? graag!, trimmen? goed idee. Zelfs 'samen navigeren' vinden sommigen machtig interessant. En wissel die taken ook eens af.
Ook een beetje competitief varen is voor sommigen leuk, en dat vind ik zelf ook, maar anderen vinden dat he-le-maal niks. Dan moet je een beetje aanpassen.

Naast een rondje kombuis, etensvoorraad en koelbox, doen we wel altijd een rondje veiligheid (van de RYA geleerd) wijs aan wat de gevaarlijke dingen zijn (lieren, giek grootschoot), waar de EHBO en reddingsmiddelen liggen, de brandblussers etc. Ook hoe de motor moet worden gestart en in voor- en achteruit moet. Verder dragen we altijd reddingsvesten.

Afhankelijk van de gasten zelf (kinderen, zeeziektegevoeligheid, vindt men schuin gaan eng). Probeer je niet te extreme dingen te doen. Bij te veel wind: thuisblijven, lange tochten met kids: beter van niet, etc.

Een blije bemanning is het prettigste gezelschap!

Groet,
Cees
Winner 1010 (NED 7855 Slartibartfast)
Piraat, Vaurien, Schakel, Windglider, Etap 22i, Roxane, Lamoille, Vajda, RED SUP.
....Ligplaats Sint Annaland
Laatst bewerkt: 12 jan 2021 15:25 door Mischief.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 12 jan 2021 10:07 #1243996

 • Zeehaen
 • Zeehaen's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 311
AndreAzuree schreef :
Mijn vader zei altijd tegen gasten: "het is heel belangrijk dat je de hele tijd heel hard aan dit lijntje blijft trekken, wat er ook gebeurt."

...dat lijntje zat dan ergens, uit het zicht, heel erg vast aan een kikker, iets verderop. ;)


:laugh: :laugh: :laugh: Geweldig dit. Ga ik ook een keer proberen!
groeten,
Alex

(Stadtdesign Madeira 44 RBS)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 12 jan 2021 12:37 #1244038

 • sy helios
 • sy helios's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 7886
nee, een opstapper aan de 2e stuurstand zetten terwijl die afgekoppeld is.
Helios (het Griekse woord ἥλιος betekent "zon") is de zonnegod Zoon van het Titanenpaar Hyperion en Theia, broer van Selene (Maan) en Eos (dageraad). Met zijn zonnewagen rijst hij bij dageraad op uit de Okeanos, rijdt langs de hemelkoepel en verdwijnt `s avonds in het westen weer in de oceaan....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 12 jan 2021 13:50 #1244053

sy helios schreef :
nee, een opstapper aan de 2e stuurstand zetten terwijl die afgekoppeld is.

haha, ook een mooie!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 12 jan 2021 13:54 #1244055

Met vrienden maak ik langere tochten ook meerdaags. Waarbij lol voor afstand gaat.

Bij het varen met andere gezinnen en families zet ik de boot voornamelijk als rondvaartboot in. Waarbij het meegenomen is als er ook een zeil gehezen kan worden. Het gaat dan niet om t varen maar om een gezellig dagje uit. Lekker zwemmen, goed eten en drinken en veel lol maken.
Only fools rush in
syonlyfoolsrushin.blogspot.nl/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 12 jan 2021 15:37 #1244065

 • Joop66
 • Joop66's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5205
Wat Cees, Mischief, zegt.

De schipper moet vooral dienstbaar zijn aan het schip en de bemanning.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 12 jan 2021 15:58 #1244066

 • Jaap-Kaag
 • Jaap-Kaag's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 5955
Joop66 schreef :
Wat Cees, Mischief, zegt.

De schipper moet vooral dienstbaar zijn aan het schip en de bemanning.

Klinkt een beetje als een taakstraf..
Foto Vlieland was een opdracht tijdens de singlehanded 2020 , heel leuk evenement!

Voorheen had ik de forum naam Kapitein Momo
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 12 jan 2021 16:19 #1244069

 • Mischief
 • Mischief's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1300
Jaap-Kaag schreef :
Joop66 schreef :
Wat Cees, Mischief, zegt.

De schipper moet vooral dienstbaar zijn aan het schip en de bemanning.

Klinkt een beetje als een taakstraf..

Dienstbaar is ook een beetje overdreven, ze wilden immers zelf mee ;-) maar een beetje rekening met elkaar houden en niet al te hoge verwachtingen hebben, helpt.
Winner 1010 (NED 7855 Slartibartfast)
Piraat, Vaurien, Schakel, Windglider, Etap 22i, Roxane, Lamoille, Vajda, RED SUP.
....Ligplaats Sint Annaland
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 12 jan 2021 16:43 #1244074

 • koko
 • koko's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 12414
Mijn vorige boot was een Spirit 28. Nu een 32,5 ft en die kuip is ook klein voor 4 pers. Met de Spirit voeren we graag wedstrijdjes en de 24uurs, altijd met 4 man/vrouw. Je moet alleen niet allemaal tegelijk in de kuip willen zitten tijdens het varen. Voor de Spirit had ik een kortere helmstok gemaakt. Dat scheelde enorm tijdens het manouvreren en overstag gaan. Ik weet de lengte niet meer, maar 25cm kan er zo van de originele lengte af. Zelfs met zijn tweetjes hadden we daar lol van.
Verder ben ik zelf vooral op het voordek te vinden of als overgewicht in de railing. De Spirit 28 reageert goed op gewichtstrim, dus ook vaak een mannetje extra op de voorpunt bij voordewindse koersen. Met zijn 4en in de Kuip lukt als je bovenop de rand gaat zitten of bij het borrelen in de haven.

Leuke boot, ga je veel plezier van hebben.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gasten aan boord 12 jan 2021 17:40 #1244081

 • TomS
 • TomS's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 196
Ik vaar bijna altijd alleen, dus daar is de boot op getuigd.
Als er een tweede meegaat krijgt hij/zij een specifieke taak. Bij drie wordt het niks, je loopt elkaar in de weg, ze gaan op de schoten staan, voor de lier zitten of gaan aan de lage kant zitten.
Nee 1 is prima, niet meer hoewel er in de kuip plaats is voor zeker 4. Anders gezellig op de motor.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
 • Pagina:
 • 1
 • 2
Tijd voor maken pagina: 0.325 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl