brambo schreef :
Zo'n kunststof wierfilter behoort boven de waterlijn te staan. Dat is het algemeen gebruikelijke voorschrift.
Dingen zijn nog al kwetsbaar en niet geschikt voor onder de waterlijn.
Vooral voor die oudere Vetus filters met slechts een plastic deksel vastgezet met een vleugelmoer. Dingen hadden ook korte en gladde slangbevestiging aansluitingen die snel kunnen loswerken.
Juist boven de waterlijn dat is de beste positie.
Bram
Allereerst kan een goed kunststof filter ook best sterk zijn en goed afdichten. Die oude met zo'n vleugelmoer bovenop zijn inerdaad waaredloos maar de nieuwere , mits goed behandeld hoeven beslist niet te lekken. Ook een
goed passende slang op een kunststof tule met
twee slangklemmen hoeft beslist niet los te schieten of et gaan lekken .
Daarnaast hoor je je filter regelmatig te testen op lekkage , dus gewoon even kijken als de motor loopt.( eventueel een speciaal luikje daarvoor in het motorluik maken ( zit op mijn boot zelfs standaard)
Ik had het natuurlijk ook over de bovenkant van het filetr
op of iets boven de waterlijn of
iets eronder , niet meer.
En an waarom ik aar een voorstander van ben?
--Allereerst komt er altijd lucht in het filter , ook al is er nerges een luchtlek omdat er in oppervlaktewater altij lucht ingeslagen wordt door het schip zelf maar ook omdat er in water nu eenmaal altij een zeker percentage lucht is opgelost wat vrijkomt als de waterruk wat minder wordt . Immers de aanzuig zit enkele decimeters oner de waterlijn en als an het filetr er enkele ecimeters boven zit heb
je daar dus al gauw een onderruk van 0,5 meter of meer.
--En dan geeft al een miniem lekje wat nog niet zichtbaar water doorlaat ( door eenzelfe gaatje gaat zo'n 1000 maal meer liters lucht dan water vooral door onderdruk) , luchtlek naar binnen waardoor het filterhuis langzaam vol lucht zal lopen met als gevolg dat de motor op een gegeven moment plotseling minder water/ lucht mengsel krijgt of helemaal geen koelwater krijgt als de pomp onvoldoende zelfaanzuigend is . En de mogelijke gevolgen daaarvan laten zich raen en kunnen in bepaale situaties heel vervelende of egvaarlijke gevolgen hebben.
Daarbij is door dat zelfde lekje een waterlek niet of nauwelijks waarneembaar.
--En dan is ook het schoonmaken van het filter , althans als dat met de bovenzijde op of net boven de waterlijn zit , mogelijk zonder de motor te stoppen en daarna het risico te lopen dat de pomp niet meer aanzuigt omdat het filterhuis leeg is omdat het huis vanzelf weer volloopt als je het deksel een beetje losdraait .
Nee , mijn filter blijft met de bpvenkant lekker zo'n 2cm boven de waterlijn zitten en dat bevalt al 25 jaar prima .
Dat allerlei "experts" een andere mening zijn toegedaan vind ik best maar ook experts maken we eens denkfouten , daar heb ik iondanks een mooi vorobeeld van ontdekt wat uitermate vervelende gevolgen kan hebben .
Immers , een expert is iemand de veel( alles kan hij immers ook niet weten!) weet van weinig (van een beperkt kennisgebied immers anders is het geen expert) , dat in tegenstelling tot een allrounder die in de loop der jaren op allerlei vakgebieden ruime ervaring heeft opgedaan.
Daarnaast praten experts nogal eens hun opleiders na zonder zelf ook eens ergens over na te gaan denken.
Ad