Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: rolreefgrootzeil

rolreefgrootzeil 07 jan 2007 18:35 #12078

Beste Forum lezers, op de valreep eerst nog even de beste wensen voor het nieuwe jaar.
Dan mijn vraag; wat zijn (buiten het reef gemak) zoal de voor en nadelen van een rolreef grootzeil. Het gaat om een 37 voet schip met laminaat zeilen (high tech?)
Het zeil wordt in en uit de mast gerold. Is het goed vlak te krijgen ?Is er ook bij minder wind een correcte bolling,op de juiste plaats te krijgen?
Kortom graag zoveel mogelijk ervaringen.

groet kees heersping
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: rolreefgrootzeil 07 jan 2007 20:16 #12080

 • jouzers
 • jouzers's Profielfoto
Een nadeel wat ik vaak hoor is dat je bij reven nog steeds veel gewicht bovenin houd waardoor de boot minder stabiel is dan met een conventioneel systeem.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: rolreefgrootzeil 07 jan 2007 20:30 #12081

 • Delphi32
 • Delphi32's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 17793
Geen persoonlijke ervaring met rolgrootzeilen, wel veel van gelezen en gehoord van mn instructeur.
Of het zeil vlak te krijgen is? Nou en of! Om het een beetje fatsoenlijk weg te kunnen rollen, zou het juist zo vlak mogelijk moeten zijn! En daarmee boet je automatisch in aan lichtweereigenschappen, als je dus juist die bolling wilt hebben. Het is zeiltechnisch geen aanrader.
Eigenlijk is het net als bij de discussie over rolfok/genua vs hijsfok/genua: qua zeil wil je het liefste gewoon hijsen, maar het gemak van een roller is (voor velen) veel groter.

Dan vraag ik me bij een rolgrootzeil nog wel af of de mast niet veel dikker dan nodig uitgevoerd moet worden om al dat zeil in te verstouwen. Dikkere mast = groter obstakel voor de wind, die je juist zo soepel mogelijk langs die mast ín het zeil wilt hebben ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: rolreefgrootzeil 08 jan 2007 11:51 #12087

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
zeiltechmisch is een rolgrootzeil een onding. Snit is nooit goed en achterlijk is vlak en trimmogelijkheden beperkt. Ook een boot gezien bij Ijmuiden met Bfd6 die er problemen mee kreeg en dan heb je echt een probleem. Uitgebouwd en doorgelat grootzeil op karren staat beter, zeilt beter en is net zo handelbaar maar veel betrouwbaarder.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: rolreefgrootzeil 08 jan 2007 12:17 #12088

 • Djeeke
 • Djeeke's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 217
Dan vraag ik me bij een rolgrootzeil nog wel af of de mast niet veel dikker dan nodig uitgevoerd moet worden om al dat zeil in te verstouwen. Dikkere mast = groter obstakel voor de wind, die je juist zo soepel mogelijk langs die mast ín het zeil wilt hebben ;)
Je kan het zeil inderdaad in een dikkere mast laten inrollen, die ook zwaarder is (en dat blijft hij, zeil in de mast opgerold heeft hij het gewicht van het zeil en de verticale zeillatten er ook nog bij)... turbulenties extra aan het voorlijk van je grootzeil.

Zeil kan ook rond de giek opgerold, noch mast noch giek zijn daardoor veel groter en/of zwaarder.

Heb al gezeild met een rolgrootzeil in de mast, het is toch wel handig, reven kan gewoon van in de kuip, kwestie van even aan een lijntje te trekken, je hoeft niet in moeilijkere omstandigheden het dek op.
(ik weet het, op tijd reven is steeds de boodschap :wink: )

Deze discussie is en blijft een compromis zoeken tussen comfort en prestaties, heb je die extra graad hoogte en die tiendes extra knopen nodig of bedien je graag alles van in de kuip?
1979 Catalac 8M 8-84
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: rolreefgrootzeil 08 jan 2007 19:40 #12095

 • Beauty
 • Beauty's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6950
8) Compromis? ..... zoals alles!
:? Snelheid en comfort? ..... En ...... Veiligheid. Waarom?

Stel ...... je sluiting/val begeeft het. Eens in de 20 jaar komt het er van. Dan mag je hopen dat er voldoende spanning op blijft staan om bij reeds een deels ingerold zeil de zaak of geheel in of uit te rollen (om te laten zakken).

Stel ...... het systeem zelf begeeft het. Ergens springt er een veer, moertje, boutje of schroefje. En stel dat er dan geen beweging meer in het systeem zit en de zaak weer is deels ingerold. Wat dan? De ABN 1 heeft door een simpele falende voorstag/mast verbinding haar mast verloren bij de Sydney Hobart 2007.

Er varen er al honderden al niet duizenden systemen van rond. Bewijst dat iets? Wel degelijk....... toch zou ik persoonlijk geen systeem willen hebben wat bij falen mij en mijn gezin in moeilijkheden zal brengen als er een veiliger alternatief voor is.

En dat is er!

Succes, Michel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: rolreefgrootzeil 09 jan 2007 10:11 #12104

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
bedenk dat alles wat aan een boot kapot kan gaan ook kapot gaat en wel op een moment dat je direct een probleem hebt; bij een rolgrootzeil zal dat dus met 6bfd voor IJmuiden zijn en niet met bfd2 op de Brasem. Een rolgrootzeil is volgens mij iets voor mooiweerzeilers maar een wereldomzeiler zal het niet hoeven. Ook allerlei lijnen door de mast en onder deks zijn op termijn een probleem daar je er in nood niet bij kunt. Ik heb de vallen nu buitenom de mast na 2x een gebroken fokkeval dat doorschuurde op de mastdoorvoer; breuk bij bfd 6 op IJsselmeer en dan heb je het erg zwaar als solozeiler. Mijn advies na vele decenia zeilen is dat alles aan een boot simpel moet zijn en controleerbaar en dat de problemen die ontstaan bij falen eenvoudig oplosbaar moeten zijn.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: rolreefgrootzeil 09 jan 2007 16:58 #12113

 • ron b
 • ron b's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3785
Eens, zo min mogelijk (on)nodige klimbim aan boord, vind ik een nobel streven.
Dit is vaak moeilijker dan je denkt, de kunst van het weglaten.
Het moto is KISS, keep it stupid simple.

Ron
Delher 29 D'Helios

...hij wist zeker dat niemand anders dan de duivel die vlag op zee gestreken kon hebben......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

rolreef grootzeil 10 jan 2007 17:14 #12128

Beste collega,s watersporters, hierbij mijn dank voor jullie mee denken en wijze raad gevingen v.w.b. de voor en nadelen van een rol grootzeil.

Ik hecht veel waarde aan jullie tips en neem deze mee tijdens het maken van een keus voor onze nieuwe/andere boot. Zonder natuurlijk onze eigen voorwaarden uit het oog te verliezen!

Hartelijk dank en tot de volgende vraag!

kees heersping
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: rolreefgrootzeil 10 jan 2007 17:37 #12129

 • marfamke
 • marfamke's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1444
Veel succes met de zoektocht.
het is altijd een kwestie van tijd. Wie dacht er 20 jaar geleden aan stuurbekrachtiging in een suzuki alto. tegen woordig zit er in, volgens mij zelfs standaard.
Dit systeem is niet nieuw maar ook nog lang zover ontwikkeld dat je er wat aan hebt. Over 20 jaar zal het op nieuwe schepen eerder regel dan uitzondering zijn dat je een rolgrootzeil hebt. ws ook de tegenstanders van nu. De techniek en mode snufjes worden ons zonder dat we er erg in hebben door de strot geduwd en we lopen er met de tong op de grond achteraan. i
Ik ben dan ook niet echt blij met de stuurverkrachting in mijn Fiatje. Een automaat lijkt me ook niets en probeer ik ook zo lang mogelijk te vermijden in een auto.
Of een rolgrootzeil over 20 jaar gemeengoed is zou best kunnen, een groot deel van de nieuwbouwmarkt wordt bepaald voor de doelgroep van Yacht Vision. Maar er wordt nu ook nog steeds gezeild met hout, katoen en hennep, dus keus zal er altijd blijven.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: rolreefgrootzeil 10 jan 2007 18:11 #12130

 • Beauty
 • Beauty's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6950
:D Ik heb geen glazen bol maar ik deel die verwachting niet aangaande rolgrootzeilen. Er komen er meer en meer in aantal maar niet procentueel in verhouding tot het gehele schepen bestand. Het CWS systeem bijvoorbeeld van Dehler heeft ook geen navolging gekregen.

Dat alles veranderd is waar ...... hartstikke goed. Dat houden we toch niet tegen. Ik zie ons allen alleen niet "en masse" in carbon bakkies varen met koolstof draaibare masten, carbon giek en zeilen, canting keel, water ballast, dubbele roeren, alles hydraulisch of electrisch, "micro welle", wasmachine, ijsblokmaker, generator etc etc.

Dat de marketing machine doorgaat is waar. Het doorstoten van echte ontwikkelingen komt echter voor mijn interesses nog steeds van de beperkte groep zeezeilers (en die houden vaak grotendeels het Kiss systeem aan: Keep it Stupidly Simple) of de massa productie zoals Hanse en Bavaria.

Persoonlijk ben ik van ontwikkelingen in de eerste groep eerder onder de indruk. Dat er straks wel meer rolgrootzeilen varen sluit ik niet uit, dat het echter niet meer een vraag is van of ze komen maar meer van wanneer ..... die mening deel ik niet.

Michel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: rolreefgrootzeil 19 jan 2007 11:22 #12358

 • Happydart
 • Happydart's Profielfoto
Rolgrootzeil in de mast:
-Zwaartepunt veranderd zeer negatief
-Vlugger reven door voorgaande
-Mogelijk blokkeren
-Trim zeer slecht
+makkelijk te bedienen
Rolreef op giek:
-Mogelijk blokkeren
+eenvoudig hijsen en neerhalen (hetzelfde als zonder)
+trim kan gelijk blijven
+Eenvoudige bediening
Geen rolreef:
-Kan ook vastlopen bij breken-blokkeren van leuver/kar (mijn ervaring )
-Reven is bewerkelijker
+Eenvoud dus betrouwbaarder
+max trim afhankelijk van zeilbouw
Ik lees hier dat wereldomzeilers het KISS princype hanteren,dat klopt .

Maar 80 % van de zeilers zijn mooiweer zeiler (niks mis mee !)en varen familiaal,dus om je gezin te overtuigen van de genoegens van het zeilen kan het helpen om systemen te gebruiken die het eenvoudiger laten lijken en soms zijn dat dan zaken die met windkracht 8 nadelen kunnen vertonen ...gewoonlijk zit je dan te kaarten of aan de bar :?:

Dus stem je aankopen af op de praktijk en koop geen immarsat en epirb indien je dat nooit zal nodig hebben,maar maak het de familie en vrienden makkelijk en vooral leuk en ontspannen aan boord indien je zelf veel wil varen...

Voor diegenen die wel regelmatig op zee varen en ook onder mindere omstandigheden >5 doe er alles aan om je tuig betrouwbaar en onderhouden te hebben een versleten val ,blok of schoot is zo onbetrouwbaar als een slecht onderhouden rolreefinstallatie !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: rolreefgrootzeil 19 jan 2007 12:34 #12361

 • Beauty
 • Beauty's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6950
:lol: Hai Happydart,

We kunnen het eens zijn zonder dat ik een wereldomzeiler ben. Je verhaal onderschrijf voor 99%. Mijn verwachting is echter nog steeds dat het rolreef systeem voor een grootzeil geen "standaard" gaat worden en dat we er eens "allemaal" mee varen. Dat als reactie op Zeilende Niels.

KISS

Michel :P :P
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: rolreefgrootzeil 19 jan 2007 12:54 #12364

 • Happydart
 • Happydart's Profielfoto
Dat het geen standaard zal worden is zo zeker als dat het s'avonds donker wordt op onze breedte.
Zolang er verschillende soorten zeilers zijn zullen er verschillende verwachtingen zijn,en dus ook verschillen in tuigage, zeilen,en boten ,maar goed ook !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.316 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl