Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za aug 26 @12:00AM
ZF Zomermeeting Zuid
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Effect van nieuwe zeilen op snelheid

Effect van nieuwe zeilen op snelheid 03 sept 2007 10:00 #20891

  • Mitra
  • Mitra's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 50
Beste zeilvrienden,

Ben in juni begonnen met zeilen (vwb. een kajuitzeiljacht). Heb niet goed genoeg gekeken naar de conditie van de zeilen, maar kom nu wel tot het inzicht dat ze zo goed als versleten zijn. Achterlijk van genua is over een lengte van 1 m gescheurd door te veel killen en de halshoek van het grootzeil begint los te scheuren van de pees.
Maar iets anders is de snelheid. Zondag 2 september geweldig gezeild op Haringvliet, pittig windje (5 met uitschieters naar 6), maar welk schip ook in de buurt kwam, ik werd altijd gepasseerd, maximum hoog aan de wind lag op een knoop of 4. Mijn zeilmaat en ik waren het erover eens dat we het schip niet beter konden trimmen dan mogelijk. Kan het zijn dat oude zeilen de snelheid eruit halen? Voor de wind of bijna voor de wind, met grote fok (genua was dus al gewisseld door gescheurd achterlijk) kwamen we toch niet verder dan 6,5 knoop.
Ook heb ik wel eens op internet gelezen dat kleinere zeiljachten wel eens 10 knopen hebben gehaald, eenmaal zelfs 12 of is dat een soort 'visserlatijn' voor zeilers?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met prestatieverschillen tussen oude en nieuwe zeilen. :lol:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Effect van nieuwe zeilen op snelheid 03 sept 2007 10:37 #20892

  • master
  • master's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 232
De zeilen zijn de "motor" van de zeilboot, dus kan het niet goed genoeg zijn.Over het verschil tussen oud en nieuw hoeven we het (in jouw geval) eigenlijk niet lang te hebben, als ik het zo lees zijnjouw zeilen niet aan revisie maar aan vervanging toe. Het verschil zal dus meer dan aanzienlijk zijn. Tja, die SW cijfers...... Zegt eigenlijk allemaal niet zoveel, behalve over het prestatiepotentieel t.o.v. andere klassen. Je zou natuurlijk veel beter op het water kunnen sparren met een andere Sangria, kom je heel wat meer (waarheden) aan de weet. Dat je voor de wind niet zo hard gaat komt omdat je dan gewoon een spinaker moet hijsen en dan gaat-ie wel hoor! Waarschijnlijk de enige koers dat de boot wel redelijk presteert omdat de spi de kar dan trekt.
Mijn advies: ga naar een zeilmaker en vraag eens watzij voor je kunnen betekenen. Hagoort, Kool, De Vries (Grou) zou ik zeker benaderen, ga nietvoor de laagste prijs maarvoor kwaliteit en afwerking, het moet gewoon een tijdje mee. Grootzeilen gaan een stuk langer mee wanneer je ze doorlat, hoeveel reven etc. Kies niet voor een grote overlappende genua die hard achteruit gaat omdat -ie telkens langs de mast gaat bij het overstag gaan maar als het even kan voor een allround zeil wat een flinke windrange aankan. Bij lichtweer heb je dan aan de wind wat nadeel maar de spi maakt dat allemaal goed op de ruimere koersen, vergeet die niet mee te nemen in de gesprekken met de zeilmakers!
Veel Succes!!
Louk FD311
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Effect van nieuwe zeilen op snelheid 03 sept 2007 10:38 #20893

  • jouzers
  • jouzers's Profielfoto
De zeilen zijn de motor van je schip, dus als deze versleten zijn dan is het logisch dat de snelheid minder word, een oude motor heeft ook minder vermogen.

Het snelheidsverlies wat jij noemt is alleen wel erg groot, en lijkt me niet alleen aan de oude zeilen te liggen.

Misschien zit de onderkant wel onder de aangroei, staan de zeilen toch niet helemaal goed getrimd (ik begrijp dat je net begonnen bent met zeilen), staat de mast niet goed, etc.

Die grote klippers kunnen met harde wind nog best vaart maken hoor, waterlijnlengte bepaald voor een groot deel de snelheid van een schip.

Die waterlijnlengte bepaalt dus ook de rompsnelheid van de kleinere schepen die je noemt, 10 of 12 knopen is dan niet mogelijk, tenzij je planeert want dan komt de romp immers uit het water, of de stroom mee hebt, ik heb laatst op de wadden met een boot van 7.5 m ook 10 knopen gevaren, maar wel met 3 knopen stroom mee :wink:

Edit: je bent me net voor met dezlfde openings zin master.:D
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Effect van nieuwe zeilen op snelheid 03 sept 2007 10:43 #20894

  • Mitra
  • Mitra's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 50
Bedankt Louk voor jouw uitgebreid reactie. Zelf idd ook al gezien dat de boel vervangen moet worden en niet opgekalefaterd... is toch half werk.

Maar wat bedoel je met "Kies niet voor een grote overlappende genua die hard achteruit gaat omdat -ie telkens langs de mast gaat bij het overstag gaan maar als het even kan voor een allround zeil wat een flinke windrange aankan." Een genua is toch het enige alternatief voor een grotere fok? Iemand zou alleen een truc moeten verzinnen dat bij het overstag gaan, die enorme lap zeil wat gemakkelijker naar de andere kant gaat (buiten het oprollen van een rol-genua dan).

Hoe ziet zo'n "allround zeil" er dan uit? Of bedoel je gewoon een grote fok?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Effect van nieuwe zeilen op snelheid 03 sept 2007 11:31 #20896

  • master
  • master's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 232
Ik heb een tijdje meegezeild op een waarschip 740 en daar was een High Aspectfok aan boord die het goed deed op een breed windsterktegebied. Een HA grijpt zo hoog mogelijk aan en heeft geen overlap. Vaak zit er een latje (boven)in omdat-ie daar zeer smal is, wat niet zo handig is bij het event. oprollen. Inzetbaar van 2/3 -5 bft. Bij minder wind ging de lichtweer genua erop. Inderdaad iemand op het voordek om het zeil langs de mast te helpen. Bij meer wind staken we meestal een rifje in de HAfok (ja, dat kan echt, misschien een beetje ouderwets, maar het funtioneerde uitstekend). Ik ken het zeilplan van een Sangria niet maar denk dat het ongeveer hetzelfde is opgezet als een 740 (rel. klein grootzeil en grote overlappende voorzeilen). Dat is leuk in een wedstrijd met voldoende bemanning en een goedgevulde knip. Als toerzeiler heb je baat bij algemeen inzetbare zeilen, de HAfok is een voorbeeld daarvan. Als je zeilopp. inlevert aan de voorkant, is het dus zaak om het grootzeil zeer goed in orde te hebben! Zo ver als mogelijk uitbouwen, goede neerhouder, kraanlijn eraf, oprollen en niet vouwen, etc.
Tot Horens!
Louk FD311
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Effect van nieuwe zeilen op snelheid 03 sept 2007 12:03 #20898

  • Mitra
  • Mitra's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 50
Jouzers, ik had jouw bijdrage nog niet gezien, vandaar deze reactie. Aangroei lijkt me niet het probleem. De vorige eigenaar had nog dit voorjaar het onderwaterschip laten behandelen, incl. antifouling, en liet dat zien mbv factuur.
Een scheve mast? Zou kunnen hoewel me daar niets vreemds is opgevallen. Wel is één zalingpen, bij de bevestiging aan de mast, gebroken en heb ik die vervangen door een bout, vervolgens met tape omwikkeld om het glad te maken. Er zat een soort van klinknagel in, maar zoiets kan ik niet zelf repareren. Die ene zaling hing eerst ook een beetje naar beneden en heb ik op het oog weer horizontaal gekregen. Misschien moet ik het want controleren. Maar het moeilijkst lijkt mij het beoordelen of een mast recht staat. Hoe doe je dat op zo'n slingerend bootje? En maakt dat eigenlijk wel heel veel uit wat betreft de prestaties. Kan toch niet meer dan een paar procenten zijn?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Effect van nieuwe zeilen op snelheid 03 sept 2007 19:55 #20912

  • marfamke
  • marfamke's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1444
Maar het moeilijkst lijkt mij het beoordelen of een mast recht staat. Hoe doe je dat op zo'n slingerend bootje?
Valt wel mee hoor. Maak aan de grootzeilval een zwaar gewicht en laat deze bij de wantspanners over de rand hangen. Zowel bakboord als stuurboord moet de lengte tot de scheepsrand even lang zijn. Afstellen doe je door het verstellen van de wantspanners van het bovenwant.

Je kan controleren of er geen slinger in de mast zit door langs de zeilgroef omhoog te kijken. Deze slinger haal je er met het verstellen van het onderwant uit.

Ook kun je er voor kiezen de mast iets achterover te laten hellen of een de mast te laten buigen. Met de gebogen mast kun je de bolling in het zeil verminderen wat gunstig is voor harde wind of het hoog aan de wind zeilen.
Door het al of niet aantrekken van de achterstag kun je de buiging vermeerderen of verminderen. De onderwanten voorkomen dan dat de mastbuiging te sterk wordt. Bij een 7/8 tuigage met gepijlde zalingen gaat dit trouwens wat makkelijker dan bij een masttoptuig.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.212 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl