Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Strijkwant

Strijkwant 26 mei 2003 16:56 #2570

  • jouzers
  • jouzers's Profielfoto
Hallo,

Log ik nu net in om een vraag te stellen over een slingerwant en begin jij er over, dat komt goed uit, kan je hier misschien iet dieper op in gaan want de eerste keer liet ik de babystagen vast zitten maar dat werkt niet want dan worden ze uit het dak gerukt (wat bijna gebeurde) en de tweede keer liet ik ze los maar bij de minste beweging slingert inderdaad de mast heen en weer waardoor hij door het grote moment amper te houden is, en het scheelde maar weinig of de mastvoet was krom.

Het zal iets moeten zijn waarbij de puttings op gelijke hoogte als het draaipunt van de mastvoet moeten zitten, maar hoe krijg ik dit voor elkaar (op een eenvoudige manier).

Of is er soms een ander manier???

Alvast bedankt voor de tip(s).

Remco Jouta

570 Yellow Fellow
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

srtijkwant 31 mei 2007 13:30 #17643

  • neptunus
  • neptunus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 29
Hallo allemaal,

Heb vorig seizoen zelf een slingerwant gemaakt omdat de mast van m'n jantar tijdens het zetten eens flink was zijwaarts gaan zwaaien en dat liep gelukkig goed af maar je wilt dit niet (meer) meemaken...
ik construeerde een driehoek van rvs buis 22 mm met de top van de driehoek op exact dezelfde hoogte als het draaipunt van de mast. De basis van de driehoek zit vast met een beugeltje op de sceptervoeten net voor en achter de mast. Bovenaan de rvs driehoek is een oog gelast waaraan een rvs kabel is bevestigd (geen stijve stag kabel maar soepele rvs kabel, de twee rvs kabels worden met een val tot bovenin de mast getrokken. Verder gebruik ik een sprenkel (spiboom), die ik ook mooi centraal hou dmv twee kabels die ook naar de twee ogen lopen bovenin de rvs driehoek...
De grootschoot dient als (vertraagde) takel om het geheel (al over een lier) te laten zakken of recht te zetten..
Nog vragen, stel ze gerust en op verzoek stuur ik je tek. en/of foto's.
NB de rvs buis haalde ik bij de schroothandelaar, het gaat tenslotte maar om twee stukken van (bij mij dan, afhankelijk van de afstand tussen de scepters uiteraard) 1.2 m en daarop 2X2 stuken voor de driehoek te vormen.
Goed en vooral goedkoop gediend en het slingert (nog maar) een heel klein beetje maar hoe meer de mast tijdens het zakken overhelt naar de ene zijkant, BB bv, hoe meer de SB kant "trekt " en een tegenkracht uitoefent... :wink:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.089 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl