Ik ben het geheel niet eens met dat percentage aan de wind zeilen.
- ten eerste kan je ook aan de wind zeilen zonder een kruisrak te hoeven zeilen. Neit elk aan de windsrak wordt een kruisrak, zeker niet op groot water.
- ten tweede ben ik zo lui aangelegd dat ik een dag extra blijf liggen om de dag erna met ruime wind dezelfde trip te kunnen doen dan hakkend en zagend te moeten kruizen
- ten derde is het een sport geweest om tijdens 4 maanden op de Oostzee geen lierhendel nodig te hebben, en dat is gelukt. Zelfs op de terug weg hadden we Oosten wind.
A Gentleman never sails upwind
Zit er dan niets in, in wat @t zegt? Grrr ... weer betrap ik hem niet op totale onzin alleen het ligt voor mij dus wel wat genuanceerder. En zo moet je het voor jezelf ook bepalen.
Als het dan al zo is dat je schijnbaar in 80% van de gevallen een koers vaart hoger dan voor een genaker, dan geeft dat ook de sitautie dat je al bij 6 knopen ware wind een 10 knopen schijnbaar hebt? Bij mij is die 10 knopen ruim voldoende om met mijn HA en grootzeil maximaal te zeilen op een hogere koers.
Kernvraag is en blijft, in welke omstandigheden mis je hoe vaak power.
Is dat slechts alleen bij 7 knopen ware wind en minder en dan ook op die 80% aan de windse rakken? Dan is het een genua.
Ik moet de maand nog tegenkomen in Zeeland dat het alleen maar 7 knopen of minder waait dus ik denk dat je kan rekenen op gemiddeld een 10 knopen ware wind met vaker meer dan minder. Toch?
Ik denk dat je vaker power te kort komt op de ruimere koersen. Ten eerste omdat dan bij die lichte omstandigheden het effect nog groter is (met de wind mee zeilen) en ten tweede omdat ook bij 12 knopen ware wind je op een hele ruime koers slechts 7 knopen over dek hebt lopen.
Kijk dus niet hoevaak je op de ene koers zeilt en over de andere. kijk wat mij betreft hoe vaak je kromme tenen hebt. Voor die momenten koop je je speeltje.
My 2 cts Michel