Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: rol fok op spanker

rol fok op spanker 28 apr 2008 09:50 #31556

  • bootje
  • bootje's Profielfoto
Hallo allemaal,

Ik ben een spanker aan het renoveren. Nadat ik hem samen met mijn vader in 1975 heb gebouwd, renoveer ik hem nu omdat de lijm die toen is gebruikt ondertussen aan het verpoederen is.

Ik ben alweer zover dat hij komende zomer weer mee kan. Dat betekend weer veel zeil plezier en je nog in de 80 er jaren voelen (zo jong en ....).

De tijd heeft niet stil gestaan en ook de ontwikkelingen voor een spanker niet. Zo weet ik onder tussen dat er achter een spanker ipv een aluminium roerblad een houten gevoerd mag worden dat er ipv een houten mast al jaren een aluminium uitvoering gebruikt mag worden en dat de kim wegers verwijderd mogen worden.

Dit heb ik allemaal op boot Holland van iemand gehoord die daar op de stand stond van alle klassen voor de open zeilboten.

Van een kennis van hem zou ik een tekening gemaild krijgen van het roer. Helaas wacht ik hier nog steeds op.

Ik weet al heel veel maar heb toch nog een aantal vragen:

Ik heb ondertussen ook een rol fok systeem voor een spanker. Maar om die te plaatsen moet ik ruimte maken tussen het voorlijk van de fok en de voorstag. Anders kan die (dikke) opgerolde fok niet tussen de stag en het voorlijk. Hoeveel cm is hier voor nodig en waar haal ik dat vandaan. Moet de stag naar voren (lijkt mij wel) of moet het aangrijpingspunt van de fok naar de mast gebracht worden.

Wie kan hier over een goed advies geven.

Vervolgens ben ik nog steeds op zoek naar een tekening hoe nu het nieuwe roer achter de spanker er uit mag zien.

En natuurlijk zoals heel veel zoek ik nog een goede aluminium mast en giek. Ik heb al wel een giek maar die is wel een halve meter te lang en misschien kan iemand anders die beter gebruiken voor dat ik er een stuk afhaal.

Dit zijn mijn vragen, graag lees ik jullie reacties.

VR GR PD
Alias Bootje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolfok op een spanker. 28 apr 2008 13:25 #31563

Beste Boot,

Als je dan toch aan het renoveren slaat misschien het volgende idee van toepassing:
1. Als je jouw denkwijze volgt zou de rolfok op het huidige aangrijpingspunt moeten zitten en de voorstag naar voren. Als je de fok naar achteren brengt verstoor je de balans en zal de boot loefgierig worden en dat zeilt weer niet lekker.

2 Een ander idee is als volgt en in veel gevallen de standaard: De staaldraad van de voorstag is in de rolfok opgenomen en is dus geen apart onderdeel meer. Het mooiste is om de fokroller onderdeks te monteren om zo de fok zo laag mogelijk over het dek te voeren. Een fok boven dek is minder effectief. Hiervoor zou je dus een stuk uit het voordek moeten zagen om de roller onderdeks te krijgen. Daarna zou je het weer dicht kunnen maken of een soort ankerbakconstructie eronder kunnen maken waar ook weer sleuven in zitten voor je spinaker. Het overwegen waard?

Succes, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

rol fok op spanker 29 apr 2008 07:27 #31592

  • bootje
  • bootje's Profielfoto
Hedzer bedankt voor je reactie maar,......

Ik wil ook de fok van de boot afhalen en dat betekend dat ik op het moment dat ik de spanning van de voorstag (geintergreed in de fok) afhaal ik een moment heb dat de mast achterover kan vallen.

Dit wil ik voorkomen.

Overigens komt de trommel onderdeks en de fok scheert dan idd over het dek. Ik kan daar van binnen uit nog bij....... hoop ik(':idea:')

Iets verder op heb ik nog wat oude topics gevonden en daar werkt men met beugeltjes om de voorstag van de fok weg te treken.

Wellicht moet ik zo iets proberen.

Wie heeft dit al eens gemaakt?

Ik lees jullie reacties :idea:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolfok 29 apr 2008 12:54 #31600

Beste Bootje,

als je een rolfok op je boot monteer wordt de pees van de fok in een profiel geleid aan een aparte val net zoals nu aan de fokkeval. Het is dus niet nodig om de rolinstallatie van de mast te verwijderen (en dus de mast te strijken) om de fok te wisselen of op te bergen.
In die situatie zou je dus gewoon de staaldraad in de rolinstallatie op kunnen nemen.
Als je de rolinstallatie "vliegend" vaart heb je kans dat bij aan-de-windse koersen het profiel gaat doorbuigen en je een minder effectieve fok voert.

Door een masttopbeslag op je mast te zetten zou je met een "hanepoot" de voorstag naar voren kunnen brengen. Dit wordt veel gebruikt op platbodems maar dan voor de grootzeilval voor de piekeval. Kijk er een naar, is goed te doen.

De eerste situatie lijkt me overigens beter voor de zeilvoering maar keuzes kunnen daarin gemaakt worden natuurlijk.

Succes, Hedzer

PS.: kijk ook eens bij polyvalken, die voeren standaard bijna een rolfoksysteem met geitegreerde voorstag, zou bij een Spanker dus ook moeten kunnen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Rolfok 30 apr 2008 13:02 #31623

  • Bob Dietrich
  • Bob Dietrich's Profielfoto
Beste Bootje,
Wij hebben een toerspanker met een rolfok en dat is erg aan te raden omdat je daarmee snel de fok kunt weghalen. Dit maakt aanleggen en en wegvaren erg plezierig. Zonder rolvok moet je het voordek op, met rolfok trek je de fok zo weg. Wij hebben de trommel (bovendeks) op het voordek en een roller in de fokkeval. Als fok gebruiken we een standaard fok zonder leuvers. Dus niet een speciale rolfok. De fok kan alleen niet blijven zitten als de boot niet meer wordt gebruikt maar tijdens een vakantie blijft de fok probleemloos 3 weken op de boot zitten.

Strijken van de mast gaat gemakkelijk door de fokkeval te strijeken terwijl de fok is opgerold. Dezen stokken we in het vooronder en daarna kan de mast omlaag zoals gebruikelijk.

Als je de voorstag laat zitten zorg dan dat de fokkeval de functie van de voorstag overneemt en trek de voorstag zelf vlak boven het dek met een stuk elastiek (bij ons aan het standaard handvat op de punt) naar voren. Als de voorastg te los staat rolt de fok namelijk tijdens het inrollen om de voorstag en blokkeert dan. Omdat de fokkeval onderspanning staat gebeurd dit erg gemakkelijk. Niet ideaal als je de fok snel moet weg halen.

Zorg dus voor voldoende ruimte tussen de stag en de fok. Ik heb dit opgelost door de trommel 5 cm naar achteren te plaatsen op een eigen bout. Je hoeft daarvoor maar een gaatje in je voordek te boren. Omdat de schoot van de trommel wel eens in de knop wil komen heb ik gekozen voor een oplossing bovendeks. Dat voorkomt vastlopen en geheel in het vooronder moeten kruipen. De iets toegenome loefgierigheid los je gemakkelijk op door het zwaart iets meer op te halen en daarmee het lateraalpunt iets naar achteren te plaatsen.

De logge contructie van een polyvalk is niet geschikt voor een snelle en lichte Spanker. De echte wedstrijd Spankers hebben geen rolfok dus ik ga er vanuit dat je een toerspanker hebt. Met de voorstagspanning (meestal doormiddel van een bierstrekker van de fokkeval) regels samen met de mastdrukker en de stagspanners de mastbuiging. Tevens pas je hiermee de voorstagbolling aan waarmee je de genua meer naar lei kan laten staan om meer power op halfwinde koersen kunt krijgen.

Uit het bovenstaande blijkt wel dat de pijp waarmee de polyvalk is uitgerust volstrekt ongeschikt is. Een toproller bovenin je fokkeval en een trommel onder je fok (al dan niet onderdeks) volstaan. Je fok moet wel uitgevoerd zijn zonder leuvers.

Kies wel een trommel waar de schoot ruim oppast. Beter 35 euro meer uitgeven en probleemloss kunnen varen dan steeds het spul in de knoop hebben. Voor rond de 120 euro moet je het gehele beslag kunnen aanschaffen.

Succes en ik ben zeer geinterresseerd naar je bevindingen.

Kijk ook op www.spanker.nl en ga eens naar een wedstrijd dan ontmoet je vele enthousiaste spankeraars die je een schat aan info kunnen geven.

Met vriendelijke groeten,
Bob Dietrich
Enschede
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: rol fok op spanker 07 mei 2008 19:44 #31960

  • bootje
  • bootje's Profielfoto
Bob,

bedankt voor je uitvoerige uitleg Ik ga eens uitzoeken hoe e.e.a. het best op deze spanker (overigens wel een wedstrijd uitvoering maar dan niet echt actief) passen gemaakt kan worden.

VR GR PD
alias Bootje
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.226 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl