Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Babystag te strak??

Babystag te strak?? 07 aug 2008 07:45 #38618

  • ewessel
  • ewessel's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 45
Hallo, dit is een beetje een combi-vraagje aangezien het ook over de bevestiging van de babystag in het polyester dek gaat.

Gisteravond zag ik rondom de putting van de babystag een verkleuring in de gelcoat. Keurig netjes een vierkante vorm van zo'n 10 bij 20 cm, ongetwijfeld van de versteving ingelaminieerd in het dek.

Naast deze verkleuring was er niets te zien, geen barstjes, geen slap polyester. Met kloppen hoor je alleen helemaal vooraan van het ingelamineerde blok een wat ander geluid dan op de rest van het polyester. Of dit nu op speling duidt weet ik niet.

Vraag 1: is deze verkleuring een eerste signaal van teveel kracht op de babystag? Of komt dit gewoon door de leeftijd van de gelcoat (30 jaar) die op deze plaats (iets ingelamineerd) iets anders reageert?

Vraag 2: Hoe strak moet zo'n babystag eigenlijk?

Ik verstel zelden de mastverstaging tbv trim, dus de babystag staat niet erg strak en de spanning op de achterstag is ongeveer de helft van de spanning op de babystag (Loose&Co spanning 14 voor vs 7 achter). De voorstag doet niet mee (rolfok), wordt gespannen door de achterstag. Kan het zijn dat de achterstag te slap staat, de mast te weinig in een "banaan" getrokken wordt en de babystag daardoor zwaar belast wordt tijdens zeilen?

De babystag is de enige die aan het dek trekt, de rest van de verstaging zit steviger bevestigd in/aan de romp. Gaat trouwens om een top-tuigage, zijverstagingen staan goed.

Alvast bedankt voor jullie reactie,

Erik
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.359 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl