Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: kosten maststrijkinstallatie

kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 04:20 #411299

Heeft iemand een idee wat het kost om een volledige maststrijkinstallatie te (laten) monteren op een 28 voeter. Dus bok, strijkwant, eventueel aanpassen voorzeil. Het is wel de bedoeling dat de mast varend gestreken kan worden dus enige degelijkheid is wel van belang.... Eventuele namen van leveranciers zijn ook welkom. Ik ben namelijk op zoek naar een boot met een strijkinstallatie maar het aanbod daarin is toch wel beperkt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 04:28 #411301

  • Beauty
  • Beauty's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6972
En met "varend" bedoel je:

- Gewoon al varende op de motor
- Zonder eerst de zeilen, giek etc eraf te halen
- Met een beetje schommelend schip

..... de mast kunnen strijken ?????

Gr Michel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 04:29 #411302

  • monreve
  • monreve's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1147
Niet goedkoop, wel heel degelijk: Fishtech in Kerkdriel.

Stan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 05:01 #411310

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Tsja, er was een leuke 27-voets boot met strijkinstallatie te koop, maar die is net verkocht. De nieuwe eigenaar gaat de installatie trouwens wel demonteren, hij heeft hem in zijn vaargebied niet echt nodig...

Op zich kun je met een goede maststrijkinstallie de mast ook varend prima strijken. Bij de 25-voeter van mijn ouders deden we dat regelmatig, ook op druk en onrustig vaarwater zoals bij Dordrecht.

De installatie hoeft niet zo heel ingewikkeld te zijn, er zijn genoeg standaard componenten waar je een heel eind mee komt. Als je iemand weet te vinden die je met samenstellen/lassen e.d. weet te helpen, ben je totaal voor ca 1000-1500 euro klaar (mits het voorzeil niet hoeft te worden aangepast)

- Als bokkepoot kun je 2 spinnakerbomen nemen. Dan moeten er nog wel 2 scharnierpunten op het dek worden gemaakt, en waar ze bij de voorstag bij elkaar komen zal natuurlijk wat moeten worden verzonnen.

- Het strijkwant kan vaak ook worden samengesteld uit enkele spanners, draadeinden en terminals. Is net zo sterk, en kan bovendien op de mm worden gesteld.

- Hopelijk is je mastvoet al zodanig uitgevoerd dat die kan scharnieren. Bij mijn boot is daarvoor een hoefijzervormige beugel langs de mastvoet geplaatst.

- Als de mast regelmatig moet worden gestreken zou ik geen talie nemen, maar een vallier voor staaldraadvallen die op het voordek wordt geplaatst.

Uitdagingen:
- Rolfok, het profiel is nu eenmaal kwetsbaar, en in de halshoek komen de trommel, bokkepoot, pelikaanhaak en bokkepoot bij elkaar, dat is soms te veel van het goede.

- De giek moet je, afhankelijk van het zeil etc, vaak demonteren. Sommige gieken met rolrif hebben aan de voorkant een flinke flens die in de weg zit. Een giek met zeil er aan is lastig te demonteren en ligt ook nog vreselijk in de weg.

- Een eventuele buiskap zit natuurlijk flink in de weg en dien je dus makkelijk neer te kunnen klappen. Als de ruitjes verouderd en stug zijn, kan dat dus resulteren in gebarsten ruitjes.

- Een goede schaar/mik is echt belangrijk. Zorg, als de mast ook varend gestreken moet worden, dat die is voorzien van een flink 'opvangstuk' met genoeg polstering/rubber. Eén keer gezien dat een mast op de rand van de mik kwam, een lelijke deuk..

- Plaats de schaar/mik zo ver mogelijk naar achteren, want er steekt een flink eind mast uit...


In de link bij mijn profiel zie je nog wat foto's met o.a. mijn maststrijkinstallatie.
Laatst bewerkt: 28 juni 2013 05:07 door beewee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 05:35 #411322

Compleet kopen en laten installeren wordt erg duur. Toch gauw €1500-2000 voor een 28 voeter.
Daarom heb ik hem zelf gemaakt voor mijn 27 voeter.
Kijk maar een naar dit verhaal wat ik een keer geschreven hetb voor de engelse leisure club ( vandaar in het engels).
docs.google.com/file/d/0B0vn-l...OE9QU0FEUUwwZEk/edit
Daarvoor moet je eigenlijk ook de krachetn uitrekenen waarvoor ik een excel spreadsheet heb gemaakt.
Overigens, om met aangeslagen zeilen te kunnen strijken is eigenlijk bij zo'n maat boot onmogelijk.
Alleen voorzeil is geen probleem mits het een rol/reef zeil is maar strijken met de giek aan de mast en het zeil daarop opgedoekt wordt erg lastig. daarvoor zoui ook de helen mast/mastvoet constructie moeten worden aangepast zodat de giek aan de verhoogde mastvoet zit en niet aan de mast en de mast bij het strijken draait boven die mastvoet met de giek.
Bij oude platbodems en ook wel op oudere motorzeilers zie je dat wel eens maar op een scherp jacht wordt zoiets weliswaar niet onmogelijk knap lastig en erg duur.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 06:14 #411336

Beauty schreef :
En met "varend" bedoel je:

- Gewoon al varende op de motor
- Zonder eerst de zeilen, giek etc eraf te halen
- Met een beetje schommelend schip

..... de mast kunnen strijken ?????

Gr Michel

Volledig strijken lijkt mij al varend ook lastig. Echter Op onze 29 voeter hebben we ook een strijkinstallatie die we met name gebruiken om met onze 13.5m hoogte onder net even lagere vaste viaducten door te komen. Dit "even bukken" is zo gepiept en kan al varend. Beetje schommellen vangt het strijkwant prima op.

Groet,
Erik
Laatst bewerkt: 28 juni 2013 06:14 door WindEnZeilen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 07:56 #411377

Dat kan ik inderdaad bij mijn boot ook wel zonder de giek met het grootzeil eraf te halen. Tot geschat 30graden masthelling (van horizontaal dan).Dat gaat dan inderdaad ook wel onder het varen. Maar een goed strijkwant is daarvoor wel een absoluut vereiste.
Dan gaat mmijn doorvaarthoogte van 12 meter naar dik 7 meter.Alleen heb ik daar met anme in duitsland niks aan want daar heb je diverse kanalen met 3,5 tot 4 meter doorvaarthoogte of nog veel minder.
Ik kan in principe striojken tot minder dan 2,5 meter en daarmee ook in Nederland bijna overal komen.
Het hangt dus allemaal ook af waarom je een strijkwant nodig hebt.
En anders kan het ook nog veel goedkoper. Zie filmpje wat al eens eerder hier vertoond is.
Ad
Laatst bewerkt: 28 juni 2013 07:57 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 08:01 #411379

Wat zit er in die zakken eigenlijk, treeën bier?? Dan gaat het op de heenreis van de vakantie nog wel lukken maar hoe moet je dan terug :blink:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 08:11 #411385

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 27695
Peerd Parmant schreef :
Heeft iemand een idee wat het kost om een volledige maststrijkinstallatie te (laten) monteren op een 28 voeter. Dus bok, strijkwant, eventueel aanpassen voorzeil. Het is wel de bedoeling dat de mast varend gestreken kan worden dus enige degelijkheid is wel van belang...
Onmogelijk is het niet, maar je moet het wel zorgvuldig aanpakken om het varend goed en veilig voor elkaar te krijgen. En ondanks dat zou ik het zo min mogelijk varend doen.
Liever voor de brug even op een rustige plek langs de wal en na de brug weer, om te strijken en te zetten. Met een vlotwerkende en permanent gereed zijnde strijkinstallatie kost dat misschien een kwartier tot een half uur extra tijd.
De mast volledig zijdelings fixeren tijdens het strijken vereist een enorm stijve voorziening, waarop het strijkwant wordt bevestigd. Dat bevestigingspunt bevindt zich altijd enkele tientallen cm's boven de boorden waarop die voorziening (een driehoekje van stalen strippen of een uit buis gebogen beugel) zijn vastgemaakt. In de praktijk kan een mast die onder 45 graden hangt altijd nog een zekere zijdelingse beweging maken. Honderd procent bewegingloos krijg je de zaak niet.
Ook als de mast bij een bewegingloze boot wordt gestreken komen er al aanzienlijk krachten op die bevestigingspunten. Elke zijdelingse beweging die mast maakt voegt daar nog een een extra (dynamische) belasting aan toe. Vandaar het bovenstaande advies.

Laat jezelf goed adviseren over de kwestie. Als je een bedrijf vindt dat ervaring heeft met maststrijkinstallaties, moeten die daarvoor kunnen zorgen. Maar ook als je het zelf doet, moet je iemand met ervaring naar jouw specifieke situatie laten kijken.
Welk type boot heb je eigenlijk in gedachten? Veel hangt namelijk af van het gewicht en de lengte van de mast. Bij een mast van 15 meter zijn de krachten en de risico's een stuk groter dan bij eentje van een meter of 8. '28-voeter' zegt me nog niet zoveel. Die zijn er met luciferhoutjes die je bijna met handkracht omhoog kan duwen tot en met palen die meer dan 70 kg wegen.

Wat de kosten betreft: ik ben het met Ad eens dat laten doen een kostbare zaak wordt. De genoemde bedragen lijken me niet overdreven (eerder te laag dan te hoog). Hoewel er in de watersport aan wel onzinniger zaken veel geld wordt uitgegeven. Als je de installatie regelmatig gebruikt (elke weekend dat je vaart, bijvoorbeeld) is het die uitgave zonder meer waard. Zeker als je er zelf onvoldoende kaas van heb gegeten om er een eigen project van te maken. Je hebt een zekere garantie dat de zaak goed doordacht is.

--
stegman
Laatst bewerkt: 28 juni 2013 08:33 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 08:26 #411396

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 27695
WindEnZeilen schreef :
Volledig strijken lijkt mij al varend ook lastig. Echter Op onze 29 voeter hebben we ook een strijkinstallatie die we met name gebruiken om met onze 13.5m hoogte onder net even lagere vaste viaducten door te komen. Dit "even bukken" is zo gepiept en kan al varend. Beetje schommellen vangt het strijkwant prima op.
Als je de mast al varend 'aftopt' voor een te lage brug dan neem je, naar ik aanneem, geen risico en top je misschien tot 60 of 45 graden af. Juist in die positie ben je het kwetsbaarst.
Waarom al varend helemaal strijken dan zo lastig is, ontgaat me. Tenzij je daarvoor ook giek en grootzeil moet verwijderen. Het laatste stuk is de mast namelijk nog een beetje met inzet van handkracht te behoeden voor zijdelings uitzwaaien.
Ik ben wel benieuwd naar de manier waarop je strijkwant is ingericht. Juist omdat je er zo tevreden over bent. Is er een fotootje beschikbaar?

Of je dergelijke operaties als risicovol beoordeelt heeft ook nog wel wat te maken met het vaarwater. Op grote rivieren zoals de Waal is water zelden erg rustig. Op de Maas tussen Geertruidenberg en 's-Hertogenbosch (waar TS woont, ik weet niet waar de boot komt te liggen) is het vaak rustiger.
Voor de Moerdijkbrug (tussen 9.00 en 9.50 m) moet je met 13 m mast vrij ver aftoppen. Ik zie daar met regelmaat boten voorbijkomen die dat moeiteloos lijken te doen, maar ik heb daar ook hele vervelende ongelukken zien gebeuren met gedeeltelijk gestreken masten.

--
stegman
Laatst bewerkt: 28 juni 2013 08:27 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 08:53 #411415

Uiteraard zakken we al varend niet verder dan 45' bij benadering meestal hooguit 65'. Alhoewel het volledig strijken van de mast relatief eenvoudig is, is het wel een klus die de nodige voorbereidingen nodig heeft: buiskap, grootzeil en giek (lazyjacks, vaste reeflijnen) moeten gedemonteerd worden. Dat doe je niet in 5 minuten maar meer in 45. Dan nog strijken en hijsen en de gehele operatie duurt zo twee uur. Dat in tegenstelling tot aftoppen: lijn inscheren, pen verwijderen, giek omhoog kranen en mast laten zakken. Nog geen 5 minuten. Idem voor omhoog. Uiteraard doe je dit niet wanneer de omstandigheden er niet naar zijn; we zijn op de hoogte van het krachtenspel, en gezond verstand dient gebruikt te worden. Redelijk vlak water is wel gewenst. Wij passen deze methode dan ook enkel en alleen toe op de friese meren, en zijn uiteraard zeer bedacht op (te) snel varende motorschepen. Gelukkig zie je die vaak van ver al aankomen dus dan doen wij ook wel even rustig aan.

www.dropbox.com/s/6opejpmlqcdzf5m/MastStrijk.JPG
Laatst bewerkt: 28 juni 2013 08:57 door WindEnZeilen. Reden: Fototje deed het niet
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 09:38 #411458

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 27695
WindEnZeilen schreef :
Uiteraard doe je dit niet wanneer de omstandigheden er niet naar zijn; we zijn op de hoogte van het krachtenspel, en gezond verstand dient gebruikt te worden. Redelijk vlak water is wel gewenst. Wij passen deze methode dan ook enkel en alleen toe op de friese meren, en zijn uiteraard zeer bedacht op (te) snel varende motorschepen. Gelukkig zie je die vaak van ver al aankomen dus dan doen wij ook wel even rustig aan.
Helder. Ook het meerwerk dat aan volledig strijken vastzit, snap ik. Dat kan bij elke boot anders werken en wel of niet nodig zijn, maar speelt wel een rol. Om de mast volledig te laten zakken moet je ook een (snel te plaatsen of vaste) mik hebben, waar de mast in kan rusten.
Ik zie dat je boot een al bij de bouw geïnstalleerde maststrijkinstallatie heeft, met stevige beugels ter weerszijden van de mast en een geheel voor dat doel ontworpen talie voorop. Eén van de zaken waar boten van Poolse werven sterk in zijn. Hoewel het niet standaard wordt gemonteerd, geloof ik. Als de boot ook een midzwaard en binnenballast heeft, is de mast waarschijnlijk ook niet overmatig lang en zwaar. Het ziet er prima uit en kan misschien tot inspiratie dienen voor TS.
Als die maststrijkinstallatie heel belangrijk is kan het voor hem misschien zelfs aanleiding zijn om juist zo'n Poolse boot te kopen..

--
stegman
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 09:57 #411476

Bedankt voor de goede tips en heldere uitleg. Ik ga verder op mijn zoektocht naar een nieuwe (gebruikte) boot. Zou de boot het liefste dicht bij huis neerleggen, dus in Den Bosch. En dan is het noodzakelijk om de mast effe een stukje te laten zakken om bijv. richting Zeeland te varen. En anders maar een haventje zoeken na de bruggen....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 10:07 #411484

Hallo Peerd,

Bij mijn 28 voeter strijk ik meestal de mast al varend. gaat prima. Natuurlijk wel met gestreken zeilen, maar de giek kan gewoon gemonteerd blijven.
Mijn boot is een 28 voeter, een Spirit 28 uit 1979 en ook nog te koop. Mocht je belangstelling hebben stuur me even een PB voor meer info.
gr,

Ger
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 10:10 #411487

Evaluationcopy schreef :
Wat zit er in die zakken eigenlijk, treeën bier?? Dan gaat het op de heenreis van de vakantie nog wel lukken maar hoe moet je dan terug :blink:

Nee hoor , heel simpel . Laten ze van tevoren even onder water zakken ( gewicht eronder) en dan met water gevuld ophijsen.
bet slim eigenlijk.
Gewoon "gejat"van helicopters met big bags eronder die bij bosbranden wel worden ingezet . Niet die blusvliegtuigen natuurlijk want die kunnen uiteraard niet tilhangen... :lol:
Het verhaaltje stond ooit , ik dacht , in PBO.
Ad
Laatst bewerkt: 28 juni 2013 10:12 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 10:14 #411488

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 27695
Peerd Parmant schreef :
Bedankt voor de goede tips en heldere uitleg. Ik ga verder op mijn zoektocht naar een nieuwe (gebruikte) boot. Zou de boot het liefste dicht bij huis neerleggen, dus in Den Bosch. En dan is het noodzakelijk om de mast effe een stukje te laten zakken om bijv. richting Zeeland te varen. En anders maar een haventje zoeken na de bruggen....
Als je echt een hang naar het grotere water hebt, dan zou ik dat laatste serieus overwegen. Voor een weekendje Zeeland dat hele end de Maas afknorren (negen van de tien keer op de motor) ben je gauw zat, denk ik.

--
stegman
Laatst bewerkt: 28 juni 2013 10:39 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 10:20 #411491

Heel lang geleden was het strijken van de mast voor een brug helemaal niet zo raar bij de zeilende beroepsvaart op de rivieren.
Ik heb ooit in een haven een ligplaats gehad waarvan de havenmeester ( wa al ver in de 70!) ooit voor de tweede wereldoorlog nog met een zeilend vrachtschip op de rivieren had gezeild.
Dat was een kwestie van vlak voor de brug snel de mast omlaag , op de eigen snelheid of met de stroom eronder doro en dan weer omhoog.
En alles met de zeilen eraan.
In die tijd moeten ze soms weken wachten om bijv Rijn of Ijssel op te kunnen zeilen bij gebrek aan wind uit de juiste richting.
Die noodzaak om te kunnen strijken is trouwens pas ontstaan toen het wegverkeer belangrijk begon te worden en er vaste bruggen werden gebouwd. Daarvóór konden alle bruggen open of waren het zoigenaamde schipbruggen.
Ad
Laatst bewerkt: 28 juni 2013 10:21 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 10:35 #411495

lodewijk stegman schreef :
Als de boot ook een midzwaard en binnenballast heeft, is de mast waarschijnlijk ook niet overmatig lang en zwaar.

Klopt. Is niet standaard. Mast en tuigage is volledig aangepast aan de uitvoering van het schip; midzwaard en strijkinstallatie.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 10:52 #411500

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 27695
Yellow Boat schreef :
Heel lang geleden was het strijken van de mast voor een brug helemaal niet zo raar bij de zeilende beroepsvaart op de rivieren.
Ik heb ooit in een haven een ligplaats gehad waarvan de havenmeester ( wa al ver in de 70!) ooit voor de tweede wereldoorlog nog met een zeilend vrachtschip op de rivieren had gezeild.
Dat was een kwestie van vlak voor de brug snel de mast omlaag , op de eigen snelheid of met de stroom eronder door en dan weer omhoog.
En alles met de zeilen eraan.
De zeilende tjalken en klippers uit die tijd hadden meestal ook een mast die net boven het dek scharnierde in een mastkoker en met een tot op het vlak reikend contragewicht onder de mastbout. In het dek zat een sleuf, waardoor het contragewicht bij het strijken omhoog kon komen. Het mooie was dat de houten mast boven de mastbout en het contragewicht eronder zodanig op elkaar afgestemd waren, dat ze bijna in balans waren. Na losmaken van de voorstag en de fixatie onderin de mastkoker, kon het geheel met handkracht aan de achterstag achterover worden getrokken. Een sprenkel of bokkepoten waren daarbij niet nodig.
Dat strijken kon dus inderdaad in hele korte tijd geregeld worden.

Veel van de nog in gebruik zijn skutsjes hebben nog zo'n installatie.

--
stegman
Laatst bewerkt: 28 juni 2013 10:54 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 14:43 #411572

Dat is inderdaad een dilemma. Met mijn oude boot lag ik aan het Markermeer maar dan moet je weer een stuk rijden. Maar als de boot in Den Bosch ligt kan de rest van het gezin er makkelijker gebruik van maken en denk ik dat ik ook eerder even een uurtje 's avonds ga varen. Maar ervaringen zijn welkom
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 28 juni 2013 18:43 #411657

Wij hadden eerst een 27 voer boot. Strijken was daarmee prima te doen met de spiboom als sprenkel. Helemaal plat of een stukje .. Was geen probleem. Nu met de 30 voet Jouet is het meer werk omdat alles wat zwaarder is uitgevoerd. Wij liggen ook in den Bosch en ik strijk onder de brug en daarna weer omhoog tot de volgende brug..
De hellingshoek heb ik bepaald door een meetlint de mast in te trekken dat was afgesteld op 9 meter. Op de talie een markering gezet zodat tijdens het varen de maat makkelijk genomen kan worden.
Voor mij is het lastigste moment van golfslag wanneer ik de pin uit het boegbeslag heb genomen maar nog niet gestreken. Zijwaartse speling op het strijkwant kun je opnemen met passende palen naar de mastvoet.

Kom eens kijken in de Koornwaard... Daar zie je strijkinstallaties in alle soorten en maten..
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 25 okt 2013 06:38 #450728

  • burnit77
  • burnit77's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 57
Wij hebben op dit moment een Dufour 29 uitgerust met een maststrijkinstalltie om op de Maas en de Maasplassen te kunnen zeilen. Deze strijkinstallatie is handmatig bediend.
Nu willen we de overstap maken naar een grotere boot (onze huidige boot natuurlijk eerst verkopen :) )en daar wil ik graag een maststrijkinstallatie op die elektrisch bediend is.

Ik kan echter via Google maar weinig bedrijven vinden die dit doen.
Weet iemand naast Fish Tech nog andere bedrijven die dit kunnen maken?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 25 okt 2013 07:36 #450751

Niet in Nederland maar wel in Duitsland:
www.edelstahl-haese.de/ueber-m...ng---tenderlift.html
of deze:
www.prasolux.de//index.php?opt...age&Itemid=1&lang=de
Van beide wel eens strijkinstallaties bekeken op bootbeurzen.
Morgen begint de Hanseboot in Hamburg.
Waarschijnlijk staan ze daar ook wel:
hanseboot.de/
Een punt is wel dat de betreffende firma ook de know-how in huis moet hebben om zoiets goed te kunnen designen/berekenen , vooral voor zo'n groot jacht.
Dat kan echt niet elke goede rvs verwerkende firma.
Gewoon 'savonds uit Arnhem naar Hamburg met de nachttrein naar Hamburg.
ben je er om 04:00 ;) :ohmy:
"sAvonds naar de Reeperbaan en dan met de nachttrein weer terug..... :unsure: :laugh:
Ad
Laatst bewerkt: 25 okt 2013 07:46 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 25 okt 2013 13:58 #450861

  • burnit77
  • burnit77's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 57
Bedankt voor je antwoord, wij gaan volgend jaar weer naar Boot Dusseldorf, dus wellicht dat de leveranciers daar ook staan.
Heeft iemand ervaring met het handmatig strijken van een mast op een 35 voeter? De vraag is dus eigenlijk, is het met de hand te doen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: kosten maststrijkinstallatie 25 okt 2013 14:11 #450862

  • zeekraal
  • zeekraal's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3446
burnit77 schreef :
Bedankt voor je antwoord, wij gaan volgend jaar weer naar Boot Dusseldorf, dus wellicht dat de leveranciers daar ook staan.
Heeft iemand ervaring met het handmatig strijken van een mast op een 35 voeter? De vraag is dus eigenlijk, is het met de hand te doen?

Ja!
Ik zet en strijk op mijn vdStadt 34 al van af het begin de mast handmatig.
Dat was 15 jaar een houten exemplaar. Sinds dit voorjaar aluminium (weegt best wat minder).
Ik gebruik daarvoor een trailerlier met dubbele vertraging. De lijn van lier naar bokkepoot/voorstag is enkel.
Vorig jaar er een 24 Volt motortje op gezet. Zet nu de mast met een druk op de knop.
je kunt alles zelf en daar heb je maar 2 dingen voor nodig n.l. kennis en gereedschap
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.177 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl