Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za aug 26 @12:00AM
ZF Zomermeeting Zuid
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: High Aspect fok

High Aspect fok 12 feb 2005 14:47 #5045

Het is de vraag of je de schoten voor de HA via de bestaande genuarail wilt leiden.
Als ik mijn zin mocht doen dan zou ik voor de HA een aparte schootrail dwars voor de mast zetten, zoals de grootschootoverloop. De fol moet dan wel voor de mast langs kunnen natuurlijk. Je hebt de fok fan gelijk zelfkerend en hebt dus maar 1 schoot nodig. Bovendien heb je dan geen afwijkingen bij het gebruik van de grotere fokken c.q. genua.
Het overwergen waard?
Bij deze constructie moet je inderdaad het dek ter plaatse verstevigen, zowel van boven als van onder.

succes.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

HA-fok 14 feb 2005 17:21 #5054

  • whoude
  • whoude's Profielfoto
Hallo Peter,

Vorig jaar heb ik voor mijn Waarschip 660 een nieuw grootzeil en een HA-fok laten maken. Bij het opmeten heeft de zeilmaker (Quantum Sails) exact de plaats aangegeven, waar de schootrails bevestigd moest worden. Dit was in mijn geval 65 cm uit het hart van de boot en ca. 20 achter de verstaging. De rail heb ik op de dwars-versteviging van het dak vast gezet.Voor en achter deze balk heb ik een blokje hout ,onder de rail, op het dak gelijmd. De rail is met vijf M6 boutjes door het dak heen vastgezet.
De schoot loopt nu door dit blok, naar het blok van de fokkeschoot op het dek (blok geheel naar voren schuiven!) en dan naar de schootlier. Dit alles werkt op mijn boot , zelfs bij veel wind, uitstekend. Succes met dit experiment.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: High Aspect fok 21 mrt 2005 12:36 #5281

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
Mijn ervaring met een HA is dat je de neiging hebt om hem erg dicht te trekken. Je loopt dan wel erg hoog lijkt het maar je drift neemt ook geweldig toe. Ik heb de plek van mijn schootogen voor de HA experimenteel bepaald door de oude schootvoering van de fok te gebruiken en de schoothoek met een lijn steeds verder naar het midden te trekken en dat bij een aantal windsnelheden. Op een gegeven moment denk je hoog te lopen maar als je achter je kijkt zie je je zog bijna dwars op de boot staan; dat moment komt vrij plotseling en erg hevig. Ik heb nu 2 schoten vast ingeschoren liggen: 1x voor fok en genua en 1x voor de HA. Schoot HA loopt van blok op kajuitdak naar blok op de wandputting en dan naar achteren.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.285 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl