Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: diameter vallen/schoten/blokken 725

diameter vallen/schoten/blokken 725 07 mrt 2005 21:15 #5173

 • Duncan
 • Duncan's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 569
Toen ik met mijn oude genua schoot naar de winkel ging om voor een nieuwe te shoppen werd ik smakelijk uit/toegelachen. De oude schoot was 14 mm dik. Mij werd aangeraden om naar 8 mm te gaan.
Wat zijn normale afmetingen voor vallen en schoten in normaal
materiaal (geen dyneema/kevlar/spectra maar voorgerekte p.) op een 725?

Daarbij aansluitend ben ik me aan het orienteren op nieuwe blokken voor vallen en schoten. Is er een kans dat je een blok voor een 8-10 mm lijn kapottrekt?? Met andere woorden, is de breeksterkte / safe working load relevant voor vallen of schoten of is voor bijvoorbeeld Harken blokken die veel groter dan een reeele belasting. Ik vind die belastingen erg moeilijk in te schatten. Ervaringen??

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: diameter vallen/schoten/blokken 725 08 mrt 2005 21:26 #5186

 • Duncan
 • Duncan's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 569
Hallo Eric,

Bedankt voor je reactie. Ik heb eigenlijk wel (een beetje) wedstrijd aspiraties. Ik zat te kijken op de site van Harken en daar is een hele lijst van schepen waarvoor je kunt bekijken wat de juiste maat blokken voor een bepaalde toepassing is.
Gek genoeg staat waarschip 725 er niet bij :D
Ik zat te kijken bij een J24, is dat een beetje een realistische vergelijking?

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: diameter vallen/schoten/blokken 725 09 mrt 2005 18:47 #5192

 • jouzers
 • jouzers's Profielfoto
Hallo,

Met de schoten zou ik niet alleen rekening houden met maxiamale trek en breeksterkte in verhouding tot de belasting maar ook gewoon wat je lekker in de hand vind liggen.
Op mijn vorige boot een (waarschip 570) zat een grootschoot van 8 mm met een paar lullige vioolblokjes en daar heb ik de 12 mm schoot met harken blokken van mijn catamaran opgezet en dat was wel een verschrikkelijk groot verschil in positieve zin.
Ik hou er altijd van om met harde wind tot het uiterste te zeilen en zeil dan ook altijd met de grootschoot in de hand om snel te kunnen vieren in een vlaag en dan ligt een dikke schoot met een goede vertraging wel zo lekker in de hand.
Op mijn huidige boot heb ik ook de schoten, vallen trimlinen vervangen voor dikkere niet omdat ik bang ben dat ze breken maar gewoon omdat het lekker bedienen is en minder snijd in je handen :wink:

De kosten kunnen meevallen, ik heb de grootschoot en blokken vervangen voor een nieuwe en de oude blokken hiervan gebruikt voor de neerhouder en de blokken van de neerhouder weer gebruikt om de achterstag te spannen, zo kreeg ik overal grotere blokken met weinig kosten.


groet,

remco
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.103 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl