Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: plaats valgeleiders

plaats valgeleiders 04 mei 2005 08:47 #5624

Beste luitjes,

ik heb de standaardblokken op het dak van mijn W730 afgesloopt. Ten eerste moest het dak gedeeltelijk vervangen worden, ten tweede heb ik andere valgeleiders aangeschaft. In plaats van het enkele blok komen er nu twee keer 4-schijfs valgeleiders links en rechts van de mast, opgevolgd door 2 x 4 valstoppers.
Mijn vraag nu is of er iemand is die een dergelijke configuratie heeft en die mij een positie op kan geven hoe de valgeleiders moeten staan. Ter hoogte van de mast? Net achter de mast? Het blok ietsje naar achteren of naar voren gericht? Haaks op de mast?
Ik hoor graag van jullie.

Groeten,

Hedzer

PS.: fotos zijn te zien op digiphotos.org/?titia, hedzer, kinderen en boot/?renovatie 2005
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: plaats valgeleiders 04 mei 2005 16:33 #5629

Hetzer,

Je moet het wrijvingsverlies van de schijven van je valgeleiders zo klein mogelijk zien te houden dus de hoek die de val over je geleiders maakt zo groot mogelijk, groter dan 90 graden in ieder geval. In de praktijk betekent dit dat je de valgeleiders zo ver mogelijk naar de kuip toe verplaatst. Die verplaatsing zal waarschijnlijk worden beperkt door de aanloop van je vallen naar de geleideschijven onder in de mast, voor zover je vallen/een val direct je mast in gaat en niet over katrollen naar boven loopt. Op die manier zullen je geleiders wsch. net achter de mast komen te zitten, dwarsscheeps gezien, bij mij plm 20cm achter de mast.

De mate waarin je de geleiders schuin moet zetten is afhankelijk van de in- en uittredende hoek van je vallen. Je vallen mogen niet tegen de wangen van de schijven schavielen anders lopen ze eraf en overlijdt je valgeleider terplekke. Bij mij heb ik twee driehoekige schuin geschaafde platen multiplex buiten tegen de houten lengtelatten op de opbouw gezet en daarop de geleiders geschroefd. Let erop dat je de kracht op je geleiders laat afvloeien naar een groot oppervlak en/of de dwarsverstevigingen van je opbouw, anders heb je kans dat je het spul eraf trekt.

Nou, zo teruglezend zou het me verbazen als je het nog begrijpt. Kan wel plaatjes sturen als het moet.

Succes, Marcel "Tristan"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: plaats valgeleiders 06 mei 2005 10:04 #5632

  • hscharft
  • hscharft's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2299
217.121.2.113/zeebries/lakwerk/091.jpg

ik wilde het verhaal van degene voor mij nog even ondersteunen met een plaatje en hier is het geen kwarttonner maar een 600
groeten Harm Scharft
Schipper Ex Multiplex

members.home.nl/hrscharft
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.354 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl