Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Nieuwe vallieren

Nieuwe vallieren 14 okt 2016 15:37 #775839

Ik ben van plan mijn vallieren te vervangen voor self-tailers. Er zijn fabrieks-af Lewmar 16 2-speed lieren geplaatst, die qua vertraging (net) voldoende zijn. 1:16 Power ratio volgens de specs.

Omdat de lierhandles, als de buiskap staat, geen hele omwenteling kunnen maken, werkt het vrij onhandig om de handel steeds in de lage versnelling (1:8) terug te moeten trekken (BB) of duwen (SB); vaak gaat dat nét te zwaar, waardoor je telkens de voorspanning waarmee je de val om de trommel vast houdt los moet laten. Met een 16 self-tailer zal dat nóg onhandiger zijn natuurlijk omdat dit trucje daar niet werkt.

Ik kwam een interessant produkt van Antal tegen: Antal XT16 ONE SPEED. Hierbij heeft de handel rechtsom een vrijloop en linksom een 1:2 vertraging, wat een power ratio van 1:14 geeft. Dit zou mijn probleem oplossen volgens mij.

Deze zijn er in verchroomd brons en aluminium. Die eerste is waarschijnlijk het best qua duurzaamheid, maar ook het hoogst geprijst. Nu bedacht ik mij dat een vallier veel minder vaak gebruikt wordt dan een schootlier en dan slechts voor de laatste 5 cm val.

Wie heeft ervaring met lieren van dit merk? Het enige andere Antal produkt wat ik aan boord heb is de grootschoot met fine-tune, wat er fantastisch degelijk uit ziet en beduidend lichter loopt dan het Easy grootschoot systeem wat ik eerder gebruikte. Op de Antal site ook erg fancy produkten als hieronder, wat voor mij een indicatie is dat ze veel aan ontwikkeling doen en niet 30 jaar achter lopen met hun ontwerpen. Ik zie het erg weinig vertegenwoordigd in Nederland verder.

Wel geil spul overigens:
Laatst bewerkt: 14 okt 2016 15:38 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nieuwe vallieren 14 okt 2016 15:51 #775842

  • ZeeZin
  • ZeeZin's Profielfoto
Ervaring met 3 generatie's aan Antal lieren. De huidige, XT, doen vrijwel niet onder voor de bekende merken, de vorige hadden iets speling in het tandwielen spel. Het ratel mechanisme had net iets mooier mogen 'lopen', klinkt nu iets 'mat', maar met de prijs/kwaliteit van deze lieren kun je er eigenlijk geen miskoop mee doen; zeker niet voor vallieren. Heb ze zelf zowel voor val als schoorvoetend gebruikt, en die XT's zou ik zo weer kopen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nieuwe vallieren 14 okt 2016 16:21 #775850

Dankje!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nieuwe vallieren 14 okt 2016 18:11 #775874

  • Perseus
  • Perseus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 729
Die klapblokken zijn mooi!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.110 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl