Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Verbleken van merkdraden in lijnen

Verbleken van merkdraden in lijnen 16 okt 2016 22:58 #776308

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 18089
Op de il Cigno heb ik de vallen smeerrepen vervangen door Dyneema lijnen. Op zich bevalt mij dat erg goed door de zeer geringe rek. Wat mij echter opviel was dat de merkdraden van mijn Topcruser XTS grootzeilval (van Alpha Ropes) uit 2013 behoorlijk vaal werden op de plekken die buiten de mast lopen. Op de foto een stuk wat normaal gesproken in de mast zit en een stuk wat verschoten is.


Andere lijnen hebben daar niet of nauwelijks last van, ook lijnen die veel ouder zijn verkleuren nauwelijks. Op onderstaande foto zie je de lijnen die naast elkaar door het SB stopperblok lopen. Van boven naar beneden de groen/witte polyester spival (ca. 6 jaar oud), de grijs/paarse grootzeilval (met daarnaast ter vergelijk het onaangetaste deel uit de mast), de blauwe smeerreep rif 1 (Lancelin SK78, 2 jaar oud) en de polyester wit/blauw/gele Cunningham (ca. 4 jaar oud).


Nadat ik daar iets over postte nam Mark Damen van de Lijnenspecialist contact met me op en heeft het nader uitgezocht. Zijn bevindingen zijn de moeite waard op hier te plaatsen omdat het voor iedere zeiler die wel eens nieuwe lijnen koopt (don't we all?) van belang kan zijn.

Wat blijkt is dat er twee manieren zijn om de merkdraden te kleuren. De eerste en meest gebruikte is dat de garens geëxtrudeerd worden van door- en door gekleurd polyester. Deze garens zijn kleurecht, ze verkleuren nauwelijks als gevolg van zonlicht. De tweede methode is dat de garens achteraf, na het extruderen geverfd worden. Afhankelijk van de verf en de kleur verkleuren deze dus in meer of mindere mate wel. Het naderhand verven gebeurt bij 'niet-standaard kleuren' en blijkbaar was paars geen standaard kleur.

Nu vind ik dat de gekleurde merkdraden een belangrijke functie hebben bij het uit elkaar kunnen houden van de lijnenspaghetti aan boord. Het is niet alleen maar voor het mooi. Als je een lijn koopt is de informatie over de kleurechtheid belangrijk om te weten maar volgens mij doet geen enkele website of lijnenfabrikant daar uitspraken over, alleen sterkte, slijtage en grip worden wel genoemd (bijvoorbeeld hier). Ik raad je dus aan om, wanneer je kleurechtheid belangrijk vindt, specifiek te vragen hoe de kleur tot stand is gekomen.

Naar mijn mening had ik mogen verwachten dat mijn val niet zou verkleuren en beschouw dit dus als een gebrek aan dit product. De Lijnenspecialist wil daarom een korting geven bij mijn volgende aankoop, echter ik heb op korte termijn niet direct een lijn nodig. Is dit een redelijk aanbod (de lijn is al 3,5 jaar oud tenslotte en de sterkte is niet in het geding) in dit soort gevallen?
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 16 okt 2016 22:59 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verbleken van merkdraden in lijnen 17 okt 2016 03:08 #776312

Jij bepaalt toch zelf of dit een voor jou redelijk aanbod is!?

De mantel lijkt ook wat aangetast/gesleten, is een stuk pluiziger dan het stuk in de mast. Is dat door UV gebeurd of door mechanische slijtage (lier, valstoppers) denk je?

Wist ik niet verder, dank voor het delen en de tip niet dit produkt te kopen.
Laatst bewerkt: 17 okt 2016 14:40 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verbleken van merkdraden in lijnen 17 okt 2016 07:04 #776322

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 18089
Uiteraard bepaal ik of het redelijk is, maar ik wil graag even toetsen of dit een gebruikelijke wijze is.

De slijtage van de mantel was mij ook al opgevallen. Nu is dit de zwaarst belaste val, maar de slijtage is toch meer dan ik zou verwachten en zit niet alleen op de plaatsen waar de val in de stopper zit (bij 0, 1 of 2 reven). Maar de oorzaak van de slijtage is lastig aan te tonen, ik richt me dus alleen even op het verkleuren.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verbleken van merkdraden in lijnen 17 okt 2016 07:07 #776324

  • Perseus
  • Perseus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 729
Fair van ze dat ze het eerlijk hebben uitgezocht en gecommuniceerd. . En idd wat nachtvlinder zegt: jij bepaalt wat acceptabel is. Persoonlijk gaat het mij om de rek en kracht die de lijn heeft maar ik zie punt met de kleurtjes voor herkenning. ( (btw er is toch altijd sneller weer wat te vervangen dan je hoopt? Ze hebben daar ook beslag etc meen ik ( helaas geen aandelen ) )
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verbleken van merkdraden in lijnen 17 okt 2016 08:10 #776334

Het zijn prettige mensen bij de lijnenspecialist. Het assortiment is interessant, maar ik vind niet álle producten een goede deal/goede kwaliteit hebben.

Ik heb bijvoorbeeld een genuaval in "burgundy" van Liros. Ook niet het meest standaard kleurtje. En die is gewoon kleurecht.

De lijnenspecialist is zéker een voorloper in het "hippe kleurtjes" domijn, maar dit is toch wel een beetje doorgeschoten vind ik. Merk draden zijn om te merken en dus een functioneel deel van de lijn. Een verschoten lijn in het zicht geeft toch onwillekeurig een minder net ogende boot.


Of de slijtage onredelijk is kan ik niet zeggen. Sommige lijnen moeten even wat pellen om grip te krijgen en zijn daarna stabiel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verbleken van merkdraden in lijnen 17 okt 2016 08:26 #776335

Ik vind die touwtjes op de il Cigno er maar armoedig uitzien, na een paar jaar al. Maar ja, alle waar is naar zijn geld....

Dit is 15 jaar oud Marlow touw op de Capolavoro (alleen de rode, cunningham, is geen Marlow):



"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Laatst bewerkt: 17 okt 2016 08:27 door Baasklusje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.108 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl