Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Rolgrootzeil rolt niet in

Rolgrootzeil rolt niet in 20 juni 2017 23:08 #845429

Beste medezeilers,

Sinds een jaar vaar ik op een Bavaria 44. een prachtboot, met alles erop en eraan, inclusief rolgrootzeil.
dit zeil heeft het afgelopen jaar aardig wat problemen opgeleverd. 50/50 dat hij klemt als we hem uitrollen, en het inrollen vanuit de kuip werkt al helemaal niet.

het systeem voor het inrollen werkt als volgt:
er zit een lier bij de mastvoet, waar een touw omheen zit. deze lier draait het zeil aan. het touw loopt in een grote lus via katrollen naar de kuip. de theorie is dat het touw in de kuip om de lier gaat, en je het zeil kunt oprollen door aan de lier in de kuip te draaien.

het probleem is alleen dat het touw bij de 'mast-lier' slipt. zelfs bij zwakke wind. aan de spanning op het zeil ligt het dus niet. tot nu toe hebben we ons aardig kunnen redden; gelukkig kan de lier ook handmatig aangedraaid worden, maar daarvoor moet je bij de mastvoet staan. en met 2 Bft gaat dit nog wel, maar bij 7 blijf ik toch liever in de kuip.

is er hier iemand die ervaring heeft met rolgrootzeilen, en weet hoe ik dit kan oplossen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 21 juni 2017 04:05 #845433

  • Airgead
  • Airgead's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2581
O.K.
Er gaat een lijn naar het einde van de giek die weer naar de mast loopt en dan naar de kuip: dat is de outhaul, of in het Nederlands de haallijn. Hiermee trek je het grootzeil naar buiten.
Verder is er nog de lijn om het rolmechanisme te bedienen, wat naar ik aanneem hetzelfde werkt als bij een furling genua, nu alleen zit het rolprofiel in de mast.
Ik heb daarvoor een electrische motor, en eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat het met een furlinglijn echt lekker zou werken, maar dat terzijde.

Het is met een electrische motor voor de furling al een kunde om het zeil goed en strak op te rollen en ook om het zeil te zetten.

In principe wil je bij het in en uitrollen weinig tot geen wind in de zeilen hehben, ook al kun je met het uitrollen wel gebruik maken van de wind, alleen je hebt minder controle.

De haallijn van het grootzeil moet ik wel 5 keer om de (electrische) lier doen om de benodigde trekkracht te kunnen opbrengen, en de lijn (10mm of 8 mm geloof ik) is zo stijf als een plank na het uitrollen. De overbrenging over vele katrollen doet hier geen goed. Het werkt, maar het kost veel kracht.

Zowel bij het inrollen en uitrollen is den stand van de giek in het verticale vlak belangrijk: hiermee regel je de krachtverdeling over het zeil van de onderkant tot de bovenkant van het zeil bij de in/uitgang van de mast. Mijn giek moet ik zo ongeveer horizontaal hebben staan.

Bij het uitrollen regel je de slip van het zeil door spanning te houden op de furling lijn. Af en toe even strakker houden is een goede optie. Hiermee zorg je ervoor dat het zeil goed gelijkmatig over de hele lengte uit de mast komt.
Bij het inrollen andersom: de haallijn dient spanning op te blijven tijdens de slip, en ook hier is modulerend werken het meest handige. (Af en toe flink spanning op de lijn en dan weer een tijdje wat minder enzovoorts)

Mocht ik gelijk hebben dat je inderdaad een furling met een reeflijn of hoe het ook heet, dan heb je kans dat je een zeer specifiek systeem hebt: in de volksmond ook wel een klote systeem genoemd.

Met andere woorden: het is een eigenschap en geen kwaal.
Sorry voor de rechstreekse benadering, maar volgens mij is het een optie waar je rekening mee moet houden.

Met een motor heb je het grote voordeel dat als je deze niet bedient het rolprofiel in de mast gefixeerd is, dit lijkt me ook een groot voordeel.

Anyway: de boel misschien proberen te smeren, de juiste bediening aanhouden, en als dat niet werkt kijken of er een optie is om een motor te laten monteren. Met data systeem is de bediening vrijwel 100% probleemloos als je er zorgvuldig mee omgaat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 21 juni 2017 13:04 #845578

  • Waterblok
  • Waterblok's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5018
Ik ben het niet met je eens, ik heb een rolgrootzeil dat met een rollijn en een uithaallijn bediend wordt.
Gasten gaan wel eens aan de rollijn sleuren om uit te rollen en als dan de uithaallijn niet aangetrokken wordt wordt de rol in de mast groter en komt hij er niet meer uit. Oplossing de rollijn inhalen zodat zeil weer oprolt en weer uitrollen.
Ik heb een 39ft schip en rol mijn zeil op de hand in en uit maar ben redelijk sterk dat wel.

Mijn zeil rolt op tegen de klok in wat betekent dat met zeil aan bb beter rolt dan aan sb.
Met licht weer rol ik hem zelfs voor de wind gewoon in.

De rollijn loopt over dek via een organiser naar een blok aan de voet van de mast, omhoog over een wieltje 90 graden de bocht om ende mast in en komt er over een zelfde wieltje weer uit en op dezelfde wijze naar de kuip.
Deze wieltjes moeten goed lopen, heb ze van koperen lagerbus voorzien.

In de mast loopt de lijn door een taps wiel waar de lijn in klem loopt dat is de enige frictie, ik houd de rollijn aan beide einden op spanning zodat het zeil niet kan slippen. (=uitrollen)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 21 juni 2017 13:13 #845581

  • Waterblok
  • Waterblok's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5018
@ Daan als ik het lees is je probleem voornamelijk de slip op de lier?

Is dat op te lossen met meer slagen of een andere lijn? (Ruwer)

Kan je het testen door een rubber om de lier te plakken? (opengesneden fietsbinnenband wikkelen)

Oh ik zie dat je nieuw bent hier, welkom!
Laatst bewerkt: 21 juni 2017 13:15 door Waterblok.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 21 juni 2017 13:32 #845585

  • FMJ
  • FMJ's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5183
Dit Seldensysteem functioneert op zich prima. Het ding op de mast is niet echt een lier, maar meer een touwschijf met ratel waar toevallig ook een lierhendel op past voor 'noodbediening'. Ik zou het hele systeem eens goed schoonmaken en opnieuw smeren. Ook de spanning op de staaldraad binnenin het rolprofiel even controleren / afstellen. Hoe dat alles moet staat duidelijk in de gebruiksaanwijzing van het Furlin-systeem.

Daarna een nieuwe eindeloze lijn insplitsen die niet meer slipt in de schijf op de mast en een beetje oefenen, dan moet het lukken. Zoals genoemd is hoogte van de giek redelijk van belang. Je wil niet dat het zeil ergens dubbel gaat zitten en je eventuele verticale latten moeten mooi parallel aan de mast naar binnen. Dat betekent de neerhouder ongeveer in de juiste hoek afstellen en de onderlijkstrekker geleidelijk vieren, niet losgooien. Ik doe die meestal drie slagen om de lier en laat 'm dan los. Rol op het handje met de inrollijn het eerste stuk zeil in en gooi er dan een slag vanaf. Later weer een slag eraf en voor het laatste stukje helemaal los.

Inrollen moet als alles goed onderhouden is en het zeil bij de mast past met gemak met de hand kunnen. Uitrollen wil het eerste stukje weleens zwaar gaan als je een dik maar net passend laminaatzeil hebt. Dan kan je evt de onderlijkstrekker losjes met de lier aantrekken en ondertussen voorzichtig een beetje helpen met de uitrollijn (niet te veel, dan maak je het jezelf alleen maar moeilijker).

Beetje onderhoud en daarna vooral veel varen en proberen dus. Met helemaal geen wind gaat het allemaal het moeilijkst, dus dat is ideaal qua oefenen op zich. Met veel wind helpt de wind behoorlijk mee, alleen opletten dat de schoothoek niet te veel omhoog waait met inrollen.

Succes!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 21 juni 2017 14:12 #845592

kijk eens goed naar de spanning op het aluminium profiel in de mast. Staat hier te weinig spanning op, dan trek je dit profiel in een bocht bij het in en uitrollen en gaat dan bijzonder moeilijk. Bij een slap profiel ontstaat er een negatieve "pre bend" Daar is met het maken van het zeil geen rekening gehouden.
Onderaan het rolmechanisme is er een stelmoer en een borgmoer.
Deze stelmoer moet behoorlijk strak aangedraaid worden zodat het profiel niet of weinig kan buigen bij belasting. Daarna met de borgmoer worden vastzetten. Een bijkomend voordeel bij een strak rolprofiel is dat het achterlijk van het rolzeil makkelijker "stil" te krijgen is. Heb enkele systemen in de haven afgesteld en het was een behoorlijk verschil er na. Ook geen klapperen van het profiel in de mast meer.
Groetjes en succes.
Elansailor
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 21 juni 2017 14:33 #845601

  • Waterblok
  • Waterblok's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5018
Ook dat is zo apart, mijn mast is een France Spar uit 1988 toen een rolgrootzeil nog bijzonder was.
De boot een Oceanis 390.
In de folder staat een kabel of stag getekend door het profiel naar de top van de mast.
Beneteau heeft dat denk ik wegbezuinigd want al 30 jaar staat mijn profiel los in de mast met een kunstoog "pikkie" in het topstuk gelagerd....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 21 juni 2017 15:30 #845622

  • FMJ
  • FMJ's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5183
De procedure om die stag bij een Selden Furlin mast op de juiste spanning te zetten staat keurig beschreven in de Furlin handleiding. Met een lierhendel en een unster bepaal je heel gemakkelijk de correcte spanning.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 21 juni 2018 10:27 #953553

  • sundance
  • sundance's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 37
Op mijn bootje staat ook een Francespar. Werkt perfect, vooral ook omdat ik vaak alleen zeil. Maar ik wil de lijn die over de schijf in de mast vervangen na 10 jaar. Welke lijn kan ik hiervoor het beste gebruiken? Er zit nu een 16 mm in, maar is te dik. (past niet goed door spinlockblok) Origineel was 14 mm.
Laatst bewerkt: 21 juni 2018 11:54 door sundance.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 21 juni 2018 22:47 #953698

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
Een val van 16 mm? Hoe groot is je voorzeil dan?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 22 juni 2018 09:27 #953773

  • Waterblok
  • Waterblok's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5018
Ik denk dat hij de rollijn wil vervangen.
Mijn rollijn gaat maar een keer rond in een taps wiel dus 3/4 van de omtrek heeft de lijn maar wrijving.
De dikte van die lijn is erg kritisch.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 22 juni 2018 10:12 #953783

  • sundance
  • sundance's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 37
Het is geen val, maar de "in en uit" lijn van de furlermast.Inderdaad de rollijn dus!! Deze loopt over een schijf zoals Waterblok eerder beschreef en is ongeveer hetzelfde als de schijf van een selftailinglier. Ik zoek dus een lijn die goed in de schijf "pakt".
Laatst bewerkt: 22 juni 2018 18:19 door sundance.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 24 juni 2018 16:55 #954572

  • sundance
  • sundance's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 37
Opgelost!!! Ik heb een lijn gekocht voor de Francespar. Matte gripschoot. Kost ook nog eens niks. Was 16 mm, is nu 14 mm. Komt nu dus dieper te liggen in de mastschijf. "pakt" veel beter dan de moderne lijn met een hip kleurtje die er eerder in zat. Geen slip en het grootzeil gaat erg soepel in en uit. Gewoon met de hand. Ik ga nu dus ook mijn genuaschoten vervangen met deze ouderwets aanvoelende lijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 24 juni 2018 17:45 #954585

Giek horizontaal (neerhouder los) en kraanlijn zo dat je giek horizontaal is ,mast moet recht zijn en niet achterover getrokken d.m.v. achterstag, giek over bakboord, spanning rolprofiel in mast, nieuwe eindeloze lijn erin, schoonmaken en nieuw vet, voorlijkspanning te groot.
Laatst bewerkt: 24 juni 2018 17:47 door Lucasboot.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 24 juni 2018 19:57 #954625

Wanneer je het grootzeil uitgerold hebt, moet je de doorlopende Inhaul aantrekken. Deze moet altijd onder spanning staan anders valt het vd lier.
Heb ik ook paar keer gehad, erg frustrerend, heb je een reef gestoken, ben je klaar met trimmen en schiet t rif eruit :sick:

BTW, als ik t zo lees is dit je eerste boot met een rolgrootzeil, dus een paar tips:
  • Nooit, en ik bedoel nooit! met de kop id wind om in te rollen, dan krijg je een te grote rol en heb je kans dat je het niet meer uitgerold krijgt. Dus traveler vieren, schoot iets vieren, en zorgen dat de giek ongeveer horizontaal staat, beetje druk in zeil is key. Outhaul stukje vieren, inrollen, outhaul vieren, inrollen, etc
  • ]Bij een Selden systeem moet je het zeil tegen de klok in oprollen
  • Om met de minste inspanning in te rollen, kan je het beste de giek over BB hebben, dan is de hoek tov inrol profiel t gunstigst.
  • Zorg dat je mast recht staat, dus geen kromming, daar kan het rolsysteem niet tegen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Rolgrootzeil rolt niet in 04 juli 2018 09:37 #957306

  • sundance
  • sundance's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 37
Zo...afgelopen weekend een zeeweekend gedaan. Het Francespar rolsysteem doet het nu perfect. Het bootje is 41ft, maar het in en uitrollen gaat gewoon met de hand! Hoewel ik vaak alleen zeil een mooie taak voor mijn vrouw die het nu ook met gemak kan.
De nieuwe lijn is nu Matte gripschoot 14 mm. Deze lijn "pakt" zeer goed op de schijf in de mast en heeft GEEN slip. Gekocht bij Kok watersport in Rotterdam.
N.b. moet toch even vermelden dat er soms negatief over rolsystemen geschreven wordt. Raar want je ziet het steeds meer bij toerjachten. Bij superjachten bijna altijd! Daarom ben ik ervan overtuigt dat veel schrijvers hiervan geen of weinig verstand hebben van een dergelijk systeem, of de bediening hiervan. Ik heb mijn huidig bootje nu een jaar of 8, en was al zeer tevreden hierover maar ik wist dat het grootzeil makkelijker en soepeler moest kunnen in en uit rollen. Dit is dus nu na goede raad en een paar aanpassingen gelukt!
Dank voor alle info.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.318 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl