Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Mast eraf en steps er op, checklist en onderhoud?

Mast eraf en steps er op, checklist en onderhoud? 26 juni 2017 10:20 #846867

Volgend jaar vertrekken we voor een klein rondje Atlantic langs de Azoren. Waarschijnlijk laten we de boot daar een jaar (of twee) liggen. Op dit moment zijn we bezig met de voorbereidingen. De komende weken gaat de mast eraf; er koen een flink aantal Antal maststepjes op. Deze zijn van kunststof, ik heb de juiste popnagels (monel) om ze te monteren. Ook komt er een LED toplicht in (combi 3 kleuren/ankerlicht Hella). VErder wil ik nog een schijf van de grootzeilval vervangen.

De afgelopen jaren heb ik een aantal zakan aan de mast (laten) vervangen. Stagen laten doen in 2010, lopend want deels in 2010 (voorzeilen) en 2016 (grootzeil). Indien mogelijk wil ik nog een tuiger laten kijken naar de staat van staand want.

Heeft er iemand een checklist die ik kan hanteren voor de mast?? Welke zaken kan ik nog meer nalopen, onderhoud plegen ofwel preventief vervangen?

Ook andere tips, bv voor het bevestigen van de staps, zijn zeer welkom.

Vriendelijke groet,

Sjoerd
Contest 36s Camelot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mast eraf en steps er op, checklist en onderhoud? 26 juni 2017 10:58 #846877

  • Arcadia
  • Arcadia's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2796
Sailingcamelot schreef :
Heeft er iemand een checklist die ik kan hanteren voor de mast?? Welke zaken kan ik nog meer nalopen, onderhoud plegen ofwel preventief vervangen?

Ook andere tips, bv voor het bevestigen van de staps, zijn zeer welkom.

Check de staat van je marifoonantenne (doormeten?). Check je windex en windgever op verwering. Mijn windex viel spontaan in stukken toen ik hem aanraakte :-)
Check de staat van de beschermkappen op je zalingen. Je zult veel voor de wind zeilen en je wilt geen beschadigd zeil. Bij mij viel één beschermkap er onderweg ongemerkt af, met een slijtplek en scheurtje in het zeil tot gevolg.

De kunststof maststeps hebben een verzonken gat waarin de popnagel prima past, maar de kop van mijn popnageltang niet. Ik heb dit opgelost door bij de bevestiging tijdelijk een passend moertje rond de breekpen van de popnagel te schuiven.

Ik had maststeps aangebracht tot de eerste zaling om zo nodig vandaar ondieptes te spotten. Dit blijkt weinig zinvol. Als je maststeps wilt, maak ze dan meteen tot de top van de mast.

Goede reis. Je zult er geen spijt van krijgen. Ik mag nog het stukje Azoren-NL. Als ik het nog eens over doe blijf in minder lang in de Caraïben en langer in Afrika en Suriname.
privé: www.sailingarcadia.nl
zeilclub: www.czt.nl, voor schippers én opstappers
Religie is de oudste complottheorie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mast eraf en steps er op, checklist en onderhoud? 28 juni 2017 10:49 #847404

Hi,
Dank voor je reactie, idd SUriname fantastisch, wij zijn 10 jaar geleden ook uitgebreid op de Kaapverden geweest, erg mooi.

Dank voor je tips, ook die van het bevestigen van de steps. Wij doen de steps tot en met de bevestging van de voorstag (dus 5/7 van de mast). Ik kijk ook naar de afwatering van de mast.

Zelf ga in inmiddels ook een tuiger vragen om een kort rapport over onze mast op te stellen voor de verzekering. Ook maak ik uitgebreid foto's van de mast, de aansluitingen en de masttop. Zelf heb ik deze erg nuttig gevonden toen ik de vorige keer midden op de atlantic een nieuwe van in de mast moest hangen.
Contest 36s Camelot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.095 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl