Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Flying Arrow Schakel masttrim

Flying Arrow Schakel masttrim 24 juli 2017 20:08 #855034

Beste allemaal,

Nadat ik een paar jaar 'bootloos' ben geweest heb ik sinds kort een (oude) Flying Arrow Schakel aangeschaft om te kijken of ik het zeilgevoel ook aan mijn kinderen kan overbrenegn. Vroeger op redelijk niveau wedstrijdgevaren in allerlei open klasses merk ik dat ik toch een beetje roestig ben geworden en vooral het gebrek aan trim opties in de flying arrow laat mij even achter de oren krabben.

Vandaag voor het eerst (alleen) proefgevaren, windje 4-5. Waar ik dacht dat ik de stagen voor verteek helemaal strak had gezet (geen stagspanners alleen verstelogen en geen bierstreker of andere manier om de voorstag aan te spannen) stond het mastje zeer wild te dansen en te buigen als ik het grootzeil flink moest laten lozen. Om materiaal te sparen maar rechtsomkeerd gemaakt...

Mijn vraag is hoe mensen zonder stagspanners hun verstaging op spanning brengen..? Misschien een domme vraag, maar ik krijg het niet voor elkaar. De voorstag is gewoon vast met een plaatspanner. Op het voordek zitten 4 ogen waar ik hem aan kan slaan. De zijstagen hebben ook plaatspanners. Met de hand trekkend krijg ik hier nooit genoeg spanning in. Ik kan een beetje meer spanning krijgen in de voorstag (net 1 oogje meer naar voren) door de fokkeval te gebruiken om de mast naar voren te trekken, maar dit lijkt me niet de juiste methode....

Heeft er iemand suggesties? Alvast bedankt,

Gerard
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Flying Arrow Schakel masttrim 24 juli 2017 20:40 #855041

Dag Gerard,

Er zijn meerdere open boten waarbij het voorstag dient om bij gestreken zeilen de mast overeind te houden, maar waarbij het voorlijk van de fok deze functie overneemt bij het zeilen, zelfs zover dat het eigenlijke voorstag slap hangt en waarbij het voorzeil daarmee ook de wanten (zijverstaging) op spanning zet. Zo was het ook bij onze Randmeer.

Nu is een Flying Arrow Schakel natuurlijk geen wedstrijdboot maar door het toepassen van een takel om het fokkeval flink door te zetten denk ik dat er al veel wordt bereikt. Heb je een staaldraad fokkeval? Daarmee wordt de nodige rek voorkomen (modern lijnwerk doet dat ook). Je zou een takel zoals de giekneerhouder toe kunnen passen, een bierstrekker zou helemaal mooi zijn!

Johan
Was lid sinds 21 augustus 2008
Laatst bewerkt: 24 juli 2017 20:41 door Waterrimpels.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Flying Arrow Schakel masttrim 24 juli 2017 20:44 #855045

PS Ik neem aan dat je een fok hebt met een staaldraad in het voorlijk?
Was lid sinds 21 augustus 2008
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Flying Arrow Schakel masttrim 24 juli 2017 21:04 #855055

Hoi Johan,

Ja dat klopt: Staaldraad met leuvers. Klinkt logisch, echter het gebrek aan vertraging op de fokkeval deed mij erg twijfelen.. bootje vaart al 30 jaar dus het zal wel moeten kunnen.
Morgen maar eens freubelen met wat blokjes om er extra spanning op te krijgen..
Thanks!
Gerard
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.093 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl