Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: dyneema voorloop

dyneema voorloop 24 nov 2018 22:11 #999739

Daarnet heb ik geprobeerd om een 8mm polyester lijn te voorzien van een kale dyneema voorloop. Dat is helaas mislukt omdat ik de kern van de polyesterlijn niet in/door het hart van de dyneema kreeg getrokken. De polyesterlijn was 8mm dik (kern ongeveer 6mm) en dyneema 4mm. Heeft er iemand tips hoe ik er wel kan in slagen om deze twee lijnen aan elkaar te zetten? Of is het verschil in dikte te groot en moet ik eerder kiezen voor een 5 of zelfs 6 mm dyneema?

Ik zou in de toekomst nog een 5 mm dyneema aan een 10 mm polyester willen splitsen, maar vraag me nu af of dit ook niet een te groot verschil in dikte is?

De splits die ik gebruikte wordt ook getoond in dit filmpje van de lijnenspecialist:
Laatst bewerkt: 24 nov 2018 22:12 door Ondinneke. Reden: link aangepast
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

dyneema voorloop 25 nov 2018 21:24 #999982

  • redshift
  • redshift's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3228
Je kunt gevlochten dyneema redelijk "oprekken" in de breedte door het in de lengte "in te drukken", maar er zit wel een grens aan. 2 mm verschil lijkt me veel. normaliter kun je een voorloop aansplitsen van dezelfde dikte als de kern van de lijn waaraan je splitst. 1 mm minder lukt misschien ook nog, maar dat zal er vanaf hangen hoe soepel de dyneema is die je er aan probeert te splitsen.

Dus aan een 8 mm lijn in principe een 6 mm kern, 5 mm zou kunnen als je mazzel hebt (uitproberen). Er zijn hier een aantal ervaren splitsers die er mogelijk nog meer over te zeggen hebben (BoarderBas?).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

dyneema voorloop 26 nov 2018 10:29 #1000101

Heb je geschikte dyneema gekocht? Als je 16 strengs dyneema hebt gaat het lastiger dan met bijv 12 strengs. Ook de vlechthoek is belangrijk. Hoe meer de strengen in het verlengde van het touw liggen (hoe flauwer de hoek onder elkaar), hoe groter de lijn in diameter kan oprekken.

Verder mag je een beetje smokkelen. Daar waar de polyester kern in de dyneema gaat, heb je beiden kern én dyneema, dus is de treksterkte wel ok. Je mag best ~25% van de polyester verjongen. Kan je nét helpen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.304 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl