Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Reeflijn aan giek

Reeflijn aan giek 18 juli 2019 19:24 #1064508

  • O.E.B.
  • O.E.B.'s Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 371
Zo, na al dat afzien de afgelopen maanden (wat in andere draadjes te lezen was) ligt ze eindelijk weer in het water met splinternieuwe zeilen!

De eerste tocht is gemaakt en man man man wat een verschil. Kleine inleiding: ik kan van geen meter zeilen, maar bij 3 bft liepen we al 6 knopen op gps! Dus voor iedereen die twijfels heeft om je zeilen te vernieuwen of dat ze wel-of-niet-niet kunnen: doen! Hoger - harder - minder helling. Onderop zal ik wel wat patser foto's plaatsen en zoals jullie allemaal kunnen zien is de trim daar waardeloos, maar dan toch zo lekker lopen :)

Maar goed, waar het om gaat: wij hebben op het einde van de giek aan de onderkant 3 ogen zitten. Twee voor katrolletjes van de schoot en een waar de touwtjes lijnen doorheen gaan van de reeflijnen. Toen wij 5 jaar geleden de boot overnamen van de eerste eigenaar (die hem 25 jaar heeft gehad) zaten de leeflijnen geknoopt aan het oog wat het meest naar de mast is. Zo had ik dat al die tijd laten zitten/overgenomen.

Nu heb ik dat echter omgedraaid en vind het persoonlijk beter met de reeflijnen geknoopt het meest naar de spiegel toe.

Hoe hoort het nu eigenlijk? Voor beide valt wat te zeggen, maar ik voel me het best bij de onderstaande foto. De schoot staat niet "trekkend naar achter naar de giek", maar naar beneden en je reeflijn zou je schoothoek juist naar achter willen trekken.

Ik hoop dat de vraag duidelijk is. Bij de onderstaande foto: "nieuwe set-up" heb ik de schoot dus op de voorste 2 ogen van de giek en gaan de reeflijnen door de achterste.



Tot slot nog wat foto's van de nieuwe zeilen. Niet dat het toegevoegde waarde heeft, maar omdat ik er zo blij mee ben :)
Laten we het niet over de trim hebben, ondanks dat ik voor geen meter kan zeilen weet ik wat er fout staat.



Laatst bewerkt: 18 juli 2019 19:58 door O.E.B..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Reeflijn aan giek 18 juli 2019 20:07 #1064512

  • Beauty
  • Beauty's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6950
Uiteinde reeflijn vanaf de achterkant giek door het reefoog van het zeil en dan gewoon om de giek met een paalsteek waardoor de lijn zich om de giek vanzelf strak trekt indien je spanning zet op de reeflijn. My 2 cts. Door het aangrijpingspunt nu zover naar achteren te hebben krijg je het reefoog niet tot op de giek. Hoef geen dilemma te zijn, tis jouw dobber. Bij mij echter komt de giek steeds een fractie hoger bij een zwaarder rif. Hierdoor raakt de giek steeds minder snel het water bij ver uitvoeren. Bij een aangrijpingspunt zeer naar achteren heb je de kans (bijna zekerheid) dat de giek gaat zakken bij aangetrokken schoot. Vier je de boel uit en staat je neerhouder nog aan gaat de giek eerder door het water mocht je een keer uit het roer lopen o.i.d. Ook weer geen ramp, een giek breekt niet zomaar. Wel vertrouw ik erop dat indien ik de schoot laat gaan, de zaak ook echt moet lozen. Raakt eenmaal de giek het water, blijft er druk in het zeil staan.

Dat gezegd hebbende, mijn eerste rif gaat er al in bij eind 3 Bft aan de wind of reachend met de spinaker / code zero.

Gr Michel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Reeflijn aan giek 19 juli 2019 04:57 #1064546

  • Jedre
  • Jedre's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Berichten: 4103
Fijner is nog een dyneema loop van webbing of lijn om de giek en daar dan de smeerreep aan. Dit ipv de paalsteek. Voordeel is dat het beter glijdt en dus soepeler werkt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Reeflijn aan giek 19 juli 2019 05:05 #1064550

  • Sneaker
  • Sneaker's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3996
Je trimt prima, gezien de genoemde 8-9kn wind en 6kn snelheid met een Feeling! Niets meer aan doen!! Genieten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Reeflijn aan giek 19 juli 2019 10:33 #1064634

  • O.E.B.
  • O.E.B.'s Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 371
Beauty: Bedankt voor het uitgebreide antwoord. Dus als ik het goed begrijp idd de schoot op de 2 ogen die het meest bij de mast zijn en de reeflijnen door het achterste oog van de giek, want je wilt niet dat de giek te ver zakt bij een aangetrokken schoot, correct?
Dat de giek het water raakt hoop ik trouwens nooit mee te maken...
Ik wil ook altijd vanaf 4 bft reven, wellicht dat einde 3 zelfs beter is voor het comfort. Alleen wacht ik er altijd te lang mee omdat ik de handigheid van het reven niet door heb.

Jedre: bedankt, ik zal er eens op googlen, want snap niet helemaal wat je bedoelt, maar ik denk gewoon een band om het einde van de giek?

Sneaker: bedankt, ja snelheid wat goed. Ze ligt nog maar net in het water met een gekrabt en geschuurd onderwaterschip, netjes in de VCtar dus dat icm met nieuwe zeilen zal het lopen zo lekker maken.
Trim was namelijk zo goed als fout eigenlijk, dat is wel op de foto's te zien. Genuaslede had meer nog voren gemoeten om minder twist in het voorzeil te krijgen. Gelijk geleerd -en gezien- wat je dus doet met het verstellen van de karren.
Bij het grootzeil stond de onderste zeillat niet boven de giek en dat kreeg ik ook niet voor elkaar. Verder stonden de bovenste telltales aan lei en heb begrepen dat het dan net zo remt als een emmer achter je schip. Ik had de overloop kennelijk moeten laten vieren. Iets voor volgende keer.

Ik zal in ieder geval vanmiddag even een goede foto van de giek maken om goed te laten zien wat mijn vraag precies is.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Reeflijn aan giek 19 juli 2019 10:41 #1064636

  • Beauty
  • Beauty's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6950
Uhh, nee .... ik zou dat oog niet eens gebruiken. Ik neem aan dat je reeflijn via een katrol uit je giek komt. Vandaar uit zou ik de reeflijn door het oog van het zeil terug naar de giek geleiden en dan om de giek bevestigen. Dat is dan op een punt zo schat ik in wat een stuk voor het voorste oog zit.

Wil je dat 'oog' gebruiken dan zou ik het op het 'oog' doen wat het dichts bij de mast zit, maar die wel wat naar voren schuiven. Zo ver naar voren dat bij een maximaal aangetrokken reeflijn het oog van het zeil strak op de giek ligt en het onderlijk ook weer mooi strak is.

Zitten dan beide andere ogen wat te ver naar achteren voor je smaak, dan kan je die toch gewoon verstellen?

Gr Michel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Reeflijn aan giek 19 juli 2019 17:52 #1064735

Hoe je het doet maakt niet zoveel uit, maar bij reven zijn twee dingen belangrijk: dat je de nieuwe schoothoek goed naar beneden trekt 9op de giek) én dat je deze schoothoek naar achteren trekt, om te zorgen dat je het zeil vlak trekt. (wanneer het zeil niet genoeg naar achteren getrokken wordt, dan kan je zeil heel bol gaan staan, en dat is nou net niet wat je wilt met reven).

Er zijn verschillende manieren, waarbij je in principe altijd begint met de halshoek, dan de schoothoek.

Je kan met losse smeerrepen werken, waarmee je de schoothoek naar beneden en naar achteren trekt.

Je kan een oog hebben op de giek nét iets achter waar de kous van de nieuwe schoothoek op de giek komt. Je smeerreep zit vast aan dat oog, loopt door de kous van rif X en gaat naar beneden, en daar zit dan een schildpadblokje op de giek, waar de smeereep vervolgens doorheen gaat, die dan naar voren op de giek loopt en bv. op een kikker die op de giek zit vastgemaakt wordt.

Op mijn boot zit de smeerreep op zichzelf vast: uiteinde smeerreep sla je om de giek, en zet je dmv een paalsteek op zichzelf vast, de lijn loopt weer door de kous van het des betreffende rif om vervolgens weer naar beneden te gaan en via schijven achterop de giek te lopen om door de giek heen naar voren te gaan en langs de mast weer richting kuip geleid te worden, die ik vastzet met een valstopper. Zo'n lijn kan uiteraard ook met een schildpadblokje buitenom de giek geleid worden.

Ik heb een éénlijns reefsysteem: de smeerreep loopt door de gek naar voren, en gaat vervolgens langs het voorlijk omhoog naar de kous van het desbetreffende rif (nieuwe halshoek). om weer naar beneden te gaan en naar de kuip geleid te worden.
Bij jullie maat boot kan dat op deze manier.
Bij grotere schepen heb je een speciale giek nodig en moet het zeil op die giek gemaakt worden: dit werkt met een systeem waarbij er blokken binnenin de giek zitten. Seldén maakt deze gieken.

Ik ben niet goed in tekenen, maar als je googelt en naar de plaatjes gaat kom je heel wat inspiratie tegen. Ook best wat van het zeilersforum, dus hier kan je ook zoeken.
Ik plak ze hier niet vanwege mogelijk gedoe met autursrechten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.253 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl