Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 30 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2020
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Tweedehands HA-fok

Tweedehands HA-fok 10 aug 2019 12:10 #1070934

  • Toeter
  • Toeter's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 52
Hallo forummers,

Ik heb weer een vraag om advies. Ik heb een Beneteau First 24 met een EasyRoll-grootzeil en een Genua 1 (150%). Ik zeil op dit moment meest op de Loosdrechtse Plassen.
Bij meer dan 4 Bft wind reef ik mijn grootzeil (voorzover dat lukt met de EasyRoll) en rol ik de Genua iets in, maar ik ben niet zo tevreden over hoe de boot dan zeilt. Daarom dacht ik eens uit te proberen of een fok beter zou werken.

Het budget is op het moment niet groot en supersportief zeilen wordt het (voorlopig) toch nog niet, dus ben ik op zoek gegaan naar iets tweedehands. Nu heb ik een fok gevonden die past naar mijn idee: VL 7,45 (Genua is 8.00 en die is eigenlijk een fractie te lang voor het rolprofiel), OL 2,70, AL 6,85. Volgens de aanbieder is het een HA-fok voor een Leisure 23 geweest.
Met deze maten kom ik op een oppervlak van 9,2 m2.

-Ik kan niet zoveel vinden over de Leisure 23 (m.n. I en J-maat), maar is dit wel een High Aspect? Op mijn boot is de J-maat 2m52 dus zou het zeiloppervlak meer dan 100% van de voordriehoek zijn. Of zegt dat niks?
-Ook kom ik op meer dan 90 graden voor de schoothoek met deze maten, dus dan zou de schoothoek zelfs een fractie lager komen dan de halshoek... Kan dat?
-Ik lees op het forum dat voor een HA-fok in het algemeen een extra rail nodig is, hoe kan ik dat het beste uitzoeken?
-zou het een optie zijn om het zeil iets hoger te hijsen dmv een dyneemalijn in het schootoog, of raak ik dan elk mogelijk voordeel weer kwijt door een gat tussen zeil en voordek?

Sorry voor de mogelijk domme vragen, ik ben nog een beginner. Maar met een eigen boot en het Zeilersforum leer ik snel bij :)
Harm
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tweedehands HA-fok 10 aug 2019 13:46 #1070967

  • Joop66
  • Joop66's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 4005
Zeilen zijn er in alle vormen en maten.

HA is een term die bedacht is voor een zeil wat tussen werkfok en kleine genua in zit. Dus wel de hele voorstaglengte, en een schoothoek die niet of nauwelijks voorbij de mast komt. Daarmee krijg je een zeil wat een grote verhouding (High Aspect) krijgt tussen lengte en koorde. Een dergelijk zeil is heel vlak en met weinig twist gesneden, en soms ook nog uitgebouwd aanhet achterlijk, ipv hol gesneden zoals een genua.

Het zeil wat je dan krijgt vaart heel hoog, maar moet heel steil geschoot worden. Bovendien is het heel gevoelig voor de positie van het leioog.

Dat gezegd hebbende, kun je alles wat groter is als een werkfik, en kleiner is als een genua voor HA verslijten.

Mijn advies, zeker met weinig budget: pas het zeil een keer, kijk hoe het staat, of je de twist gecontroleerd krijgt, en ga er voor. Evt kun je later de schoothoek wat hoger laten plaatsen, dan wordt het zeil wat vergeeflijker.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.184 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl