Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Lengte voorstag Spirit 32 bepalen

Lengte voorstag Spirit 32 bepalen 08 juni 2020 09:39 #1170871

  • deom
  • deom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 181
Ik ben bezig met het vervangen van de verstaging en rolinstallatie. Ik dacht de maat van het originele voorstag te hebben maar dat blijkt niet het geval te zijn. Ik kan nu twee dingen doen.
De makkelijkste manier is de maat van het huidige voorstag overnemen. De leeftijd ervan ken ik niet en ik weet ook niet zeker of deze in de tijd wat is opgerekt. Ik had namelijk het gevoel dat de mast een overdreven bocht had na de zalingen.

De andere optie die ik heb is het voorstag opnieuw meten. Naar mijn idee moet de mast dan opgezet worden met twee vallen als tijdelijk voorstag. De mast kan dan met de nieuwe verstaging netjes op de boot gezet worden waarna de maat van het nieuwe voorstag gemeten kan worden.

De eerste optie is de makkelijkste, de tweede denk ik de beste. Zeker ook omdat de nieuwe Furlex een niet verstelbaar voorstag heeft.

Voor de tweede optie zal ik de mast in moeten, en werken op hoogte is niet echt mijn ding. Maar als ik dat doe, wat is dan de beste manier om de lengte te meten? Een meetlint zakt door. Zou een dunne staalkabel een goede optie zijn? Of heeft iemand een andere goede tip?
Spirit 32 - Misneach
Drascombe Longboat - Misneach
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Lengte voorstag Spirit 32 bepalen 08 juni 2020 09:44 #1170873

Voorstagen maken geen kronkels in je mast.

Ga eerst je mast goed zetten met de selden handleiding. Kijk dan of je mast er netjes op staat (is de bootbalans goed?) en neem dan het voortsag in lengte over (is niet opgerekt)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Lengte voorstag Spirit 32 bepalen 08 juni 2020 10:36 #1170895

Bij Dehler kijk je in de handleiding, daar staan ze allemaal tot op de mm gespecificeerd. (bij het originele tuig natuurlijk. Ik neem aan dat Spirit dat ook heeft.

Punt van Bas is dat kronkels in de mast te maken hebben met onbalans tussen de spanning in de verschillende stagen. Maar wanneer een voorstag een cm langer is kun je hem nog steeds goed op spanning zetten.. (Boot wordt dan wat loefgieriger)

In laten meten klinkt ook als een goed alternatief...
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Lengte voorstag Spirit 32 bepalen 08 juni 2020 15:41 #1171040

  • koko
  • koko's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 15519
Zoals Bas aangeeft: eerst de mast met behulp de Selden Rig Tuning guide op je boot zetten. Door het juist stellen, nastellen van de verschillende stagen kan je je mast richten. Uitzichzelf blijft die niet recht.
Nameten van je oude voorstag is een prima methode. Die is niet langer geworden. .

Met overdreven bocht boven de zalingen, bedoel je misschien de pre bend? De top van de mast lijkt dan achterover te buigen. In werkelijkheid komt het midden een beetje naar voren en dat is goed! Bijstellen id een combi van achterstagspanner losser/vaster en je babystag losser/vaster. Je wil pre bend in je mast ivm stabiliteit mast en opvangen trekkracht naar achter door je grootzeil.
Of bedoel je een zijwaartse bocht? Die stel je met de zijwanten die halverwege je mast aangrijpen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Lengte voorstag Spirit 32 bepalen 16 juni 2020 06:32 #1174436

  • deom
  • deom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 181
Ik heb de lengte van de oude voorstag aangehouden. Van het weekend de mast geplaatst en gisterenavond aan de hand van de Selden handleiding de verstaging op spanning gebracht. De mast staat nu inderdaad heel mooi op de boot.
Spirit 32 - Misneach
Drascombe Longboat - Misneach
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Lengte voorstag Spirit 32 bepalen 16 juni 2020 07:10 #1174461

  • koko
  • koko's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 15519
Top!

Heb je ook al gezeild?

Bij het zeilen (3 a 4 bft) aan de wind nog een keer checken. Het kan goed zijn dat de verstaging aan lei los hangt. Tijdens het zeilen deze lichtjes aandraaien tot er een beetje spanning opstaat. Dan overstag en de andere kant met evenveel slagen aandraaien. Als het goed is komt er bij deze handeling meer kracht bij kijken. Weer overstag en controleren of je verstaging nu netjes aangespannen blijft. Herhalen tot het goed zit. Kijk ook naar eventuele zijwaartse bocht in je mast tijdens het zeilen/stellen. Als de mast over beide zijden recht blijft is het goed.

Dan kan je nog kijken naar je prebend in de mast. (Bocht in het midden van de mast naar voren toe). Dat mag meestal meer zijn dan je denkt. Het idee van een prebend is tweeledig. Het vangt de kracht van het voorlijk van je grootzeil op, dat de mast liefst in het midden naar achter zou trekken. Je babystag helpt daar ook bij. Het tweede, en belangrijke gevolg is dat je grootzeil er vlakker van wordt. De mast trekt immers ik het midden aan het voorlijk en de stof wordt dan mooi vlak getrokken. Daar kan je mee spelen mbv je achterstagspanner. Je wil een vlakker grootzeil bij veel wind. Je Babystag heeft ook een belangrijke samenwerking met de achterstagspanner in dit spel.
Laatst bewerkt: 16 juni 2020 07:11 door koko.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Lengte voorstag Spirit 32 bepalen 16 juni 2020 07:25 #1174473

  • deom
  • deom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 181
Ik heb nog niet gezeild. Als het goed is komen de popnagels voor de giekbevestiging vandaag binnen. Van het weekend zal ik dan wel wat kunnen zeilen. Dan ga ik de boel inderdaad nog een keer nalopen. Dat zal sowieso nodig zijn als de giek en het grootzeil eenmaal aan de mast hangen, maar dan heb ik in ieder geval wat ervaring opgedaan.

Fijn zo die tips. Ik vaar nu al best heel lang maar heb in het verleden steeds de mast op de boot gezet en de spanners aangedraaid tot aan het stukje tape :blush: Bij de Drascombe gaat het gewoon een beetje op gevoel. Gisteren bleek wel dat ik de hoofdwanten op gevoel exact goed had gezet maar de onderwanten stonden veel te slap.
Spirit 32 - Misneach
Drascombe Longboat - Misneach
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.241 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl