Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Uitgescheurde zeilat

Uitgescheurde zeilat 29 jan 2022 17:55 #1364089

Tja, vandaag was het me wel een dagje om te zeilen! volgens de start toren tot 42 knp vlagen, maar Windy ziet 24-39 knp. Ik moest vol aan de bak, en zelfs in de wind draaien om te hijsen valt me niet mee, motor kan het maar net aan, en ik draai zonder stuurautomaat snel door de wind.

1 rif grootzeil, en kleine HA fok, daarmee kan ik scherp varen met helmstok los, ze gaat gewoon rechtdoor. Dat is fijn, maar voor overstag moet ik eerst afvallen en vaart maken anders draai ik niet door de wind heen, boot wordt dan vastgezet en drukt in de golven en draait weer naar oude boeg.
Dus neutraal sturend, maar geen oploevend vermogen.

Dan is het in je eentje lastig met de golven, en de wind, en klapperdeklapper, alles hijsen bij de mast omhoog. En daar 'roets' braken de vijf bovenste sledes uit de mast. Van de zomer op IJsselmeer, waren de andere al afgebroken en die heb ik vervangen, wat extra gekocht, maar ik dacht ...hmmm... kan nog wel even. Je ziet er ook niets aan, maar een flinke windvlaag en de hele rits sledes breekt af. Plastic moeheid. Dus toch maar preventief alles in een keer vervangen, de volgende keer. De nieuwe -al eerder vervangen- bleven heel.

Maar, een zeillat in het grootzeil scheurde uit, in het begin viel het nog mee, maar bij het klapperen van zeil weer vieren, scheurde het door de wind nog verder uit. Het is nu best een zeil repararatie, er zit ook een gat.

Toch kon ik hier van te voren niets aan zien, dus preventief? Stiksel zat ok.
Wát zoek je? Wind?
Laatst bewerkt: 29 jan 2022 17:56 door Zwaardopzee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Uitgescheurde zeilat 29 jan 2022 18:28 #1364092

  • Eddy K
  • Eddy K's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 805
Niet laten klapperen is de belangrijkste, daar gaat alles van stuk.
Wat je van te voren er aan kan zien is als je met je nagel een draad kan laten rafelen of los trekken is het stiksel op of op aan het gaan.
Huitema zeeschouw 9m Aalsmeer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Uitgescheurde zeilat 29 jan 2022 21:05 #1364117

Net nog even rustig gekeken, er zit een versterking in die ook is ingescheurd, en het lijkt al eens eerder gerepareerd. Niet klapperen. Maar ja die harde wind... het moet toch omhoog en omlaag, en dat tegen de wind in.




Je hebt van die dagen dat de vlagen net zo vaak aanwezig zijn als de constante, een heel ruw en bewegend beeld, dat zie je al aan de kant, riet dat buigt en schud en dat continue. Flinke golven ook.
Wát zoek je? Wind?
Laatst bewerkt: 29 jan 2022 21:08 door Zwaardopzee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.236 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl