Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Spi val in mast trekken

Spi val in mast trekken 28 juni 2005 06:28 #5968

Beste mensen,

Na gisteren een avond tevergeefs geprobeerd te hebben een spi val door de mast van mijn kwarttonner te trekken, heb ik eens gezocht op ons forum: ook tevergeefs. Dus hierbij mijn vraag:

Hoe krijg ik mijn spi val, die bij aanschaf niet aanwezig was, in de mast geregen? In de top van mijn mast zitten 2 katrolletjes, met aan de buitenkant een kapje waar dan ook meteen de voorstag vast zit. Het onderste katrol is voor de fokkeval, het bovenste, waar je dus zeer slecht bij kunt voor de spi. Een poging met een dun lijntje met boutje eraan is nu 3 maal mislukt. Iemand suggesties? (bijvoorbeeld een idee wat voor klein maar toch zwaar gewichtje je zou kunnen gebruiken? Of ingenieuze oplossingen met de al in de mast zittende vallen?) Of zit er niets anders op dan de val met een blokje aan de buitenkant van de mast te houden?

Alvast ebdankt,
Durk-Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Spi val in mast trekken 28 juni 2005 08:50 #5971

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
Hallo Durk Jan,

Gaat het je er om of je de bovenste katrol moet gebruiken? (ja, die is voor de spi) of hoe je het val er doorheen geregen krijgt?

Uit je verhaal maak ik op dat je het met staande mast wil doen, klopt dat?

Ik denk dat dat wel te doen is maar dan ben je uren aan het pielen en hulpmiddelen aan het knutselen. Ik heb eens mensen geholpen een omhooggeschoten val terug te halen. Alleen dat was al anderhalf uur werk...

Volgens mij is het in een uur gepiept als je met hulp de mast even naar beneden haalt!

Sterkte.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Spi val in mast trekken 28 juni 2005 09:15 #5972

Het onderste is al in gebruik voor de fok, dus ik was van plan die maar te laten zitten :lol:
De bovenste dus, bovendien moet de spival boven de voorstag zitten, dus is dat de enige mogelijkheid.

We hebben het gisteren met gestreken mast geprobeerd, en daarna overeind zetten en touwtje laten zakken. Het probleem is volgens mij het om het katrol krijgen van het touwtje, met voldoende gewicht. k denk dat een boutje te weinig gewicht heeft. Die fietsketting had ik gisteren thuis ook bedacht. Leuk dat jullie er ook mee komen! Ik ga zo eens bij een fietsenmaken een oude ketting proberen te krijgen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Spi val in mast trekken 29 juni 2005 06:14 #5986

Durk Jan,

ik heb afgelopen winter ook een spi-val moeten trekken bij mijn W730. Ook lopen pielen met een trekveer maar deze bleef in de mast steken en stroopte op.
Daarna heb ik het bovenste plaatje weggehaald van de mast, een bestaande val helemaal uit de top van de mast getrokken (wel door de mast laten lopen dus het losse eind terughalen). Daarna de nieuwe val aan het losse eind van de bestaande val getaped met duck-tape en zo de hele zwik door de mast getrokken. Je kunt met een haakje proberen de val door het mastvoetkatrolletje te pielen maar dat werkte bij ons niet. Daarom heb ik de popnagels uitgeboord, het katrollenblok uit de mastvoet gehaald, de vallen losgemaakt en langs het goede schijfje geleid. Opnieuw popnagelen en klaar.
Klinkt als een boel werk maar was in een half uur gepiept.
Was natuurlijk wel met gestreken mast.

Succes, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Spi val in mast trekken 30 juni 2005 16:34 #5998

Allemaal bedankt voor de tips!

We hebben het zojuist gefixed met visdraad en 5 loodjes van 30 gram (geloof ik).

Loodjes even bovenin over het katrol frummelen, mast overeind en meteen de eerste keer lagen de loodjes weer beneden in de mast. Vervolgens een dun lijntje aan het visdraad gemaakt en deze door de mast heen getrokken. Met een stukje ijzerdraad in een haakje gebogen beneden het lijntje aan de goede kant van het katrol getrokken. Tot slot de val aan het lijntje (ook met ijzerdraad, geen verdikkingen daardoor) en deze door de mast heen.

Alles staat nu weer overeind, een hoop nieuwe kleuige lijntjes aan de mast rijker (op- neerhouder en val). Nu wachten op een aangenaam windje om te testen!

Durk-Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Spi val in mast trekken 11 juli 2005 07:31 #6035

Hedzer Bergsma schreef :
Durk Jan,

ik heb afgelopen winter ook een spi-val moeten trekken bij mijn W730. Ook lopen pielen met een trekveer maar deze bleef in de mast steken en stroopte op.
Daarna heb ik het bovenste plaatje weggehaald van de mast, een bestaande val helemaal uit de top van de mast getrokken (wel door de mast laten lopen dus het losse eind terughalen).

Is ook mijn aanpak geweest, om de lijnen door de mast te krijgen heb ik drie lengtes PVC buis aan elkaar gelijmd (goedkoper dan een trekveer, en werkt beter) en hiermee de lijnen er door getrokken.

Hans Fix
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.235 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl