Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: curve voorlijk

curve voorlijk 10 juni 2022 19:33 #1398503

  • taan
  • taan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 686
Komende winter wil ik mijn kluiver vervangen; het wordt weer een "zelfbouw-projekt".
De kluiver op mijn boot is een vliegend gevaren zeil.
Om het zeil te ontwerpen moet je een flink aantal maten weten. De meeste zijn gemakkelijk op te meten. Maar er is een maat waar ik moeite mee heb; de (negatieve) curve van het voorlijk. Omdat het een vliegend zeil is is er een behoorlijke "doorhang", vooral bij veel wind en een aan-de-windse koers.
Maar hoe meet je die doorhang? Is daar een formule voor? Of een regel, bijvoorbeeld 2cm doorhang per meter voorlijk? Ik kan het natuurlijk schatten, maar dat voelt als gokken. Ik zoek een iets exactere methode.

er zijn altijd wel duizend redenen om iets niet te doen
Laatst bewerkt: 10 juni 2022 19:37 door taan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

curve voorlijk 10 juni 2022 19:43 #1398505

Dit hangt voor een groot deel af van de stijfheid van je boot en van de tuigage zelf. Dit is niet in een vuistregel te schatten. Je kunt het echter wel vrij nauwkeurig meten.

Knoop een lijn met een paalsteek om je voorstag en trek deze met een val omhoog zodat deze precies halverwege het voorlijk van het zeil wat je maken wilt komt te zitten. Doe die lijn vervolgens door het leioog en naar de schootlier en trek met de schootlier zo hard aan die lijn als je zou doen met de schoot van het zeil als er veel wind staat. Dit moet je doen met strak aangehaalde achterstag (of bakstagen als je een fractioneel tuig hebt).

Loop nu van de boot weg naar een plek waar je die goed van de zijkant kunt bekijken. Neem een foto van de tuigage. Je zult zien dat de virtuele rechte voorstag en de strak getrokken voorstag een driehoek beschrijven. De oppervlakte van die driehoek is gelijk aan de oppervlakte die de curve van de voorstag doorhang beschrijft.

De vorm van je curve is in de onderste 1/3e wat sterker als in de bovenste 1/3e en de hoogste 1/3e van je voorstag is nagenoeg recht als deze doorhangt.

Als je een ander zeil hebt wat ongeveer dezelfde maat heeft, dan zou je ook eens met veel wind aan de wind kunnen gaan zeilen. Door te fotograferen vanaf een andere boot (haaks op de richting van de doorhang, dus genomen van iets achterlijker dan dwars). Foto's kun je gebruiken om in te meten. Gebruik bijvoorbeeld de dikte van je mastprofiel als maatstaf in de foto.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

curve voorlijk 10 juni 2022 20:28 #1398528

  • taan
  • taan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 686
Ik hoopte inderdaad op een vuistregel.
Maar zo eenvoudig is het dus niet. Jammer.
De beide andere methodes zijn het proberen waard.
Het gebruik van een foto had ik ook bedacht, maar tegelijk ben ik ook beducht voor de vervorming die de lens van een foto kan veroorzaken.
Nieuw voor mij is dat de curve in het onderste 1/3 deel het grootst is.
Bedankt voor de tips.
er zijn altijd wel duizend redenen om iets niet te doen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.096 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl