Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Spinnakerboom eindbeslag

Spinnakerboom eindbeslag 20 juli 2022 20:37 #1408932

Mijn boot is uitgerust met twee forse spibomen met dit eindbeslag:Mechanisch zit dit degelijk in elkaar: trompet klikt zich vast op de pik (is er maar eentje van…) die uit de mast steekt; schootdoorvoer is vanaf de mast te openen (rode bal) en klikt als een muizenval dicht zodra de schoot ingeprikt is.

Ik ben echter een symmetrische “end-for-end” boom gewend en merk dat ik een haat-liefdeverhouding met dit alternatieve systeem aan het ontwikkelen ben. De helft van mijn gijpen gaan goed, de andere helft zitten dat ding en ik elkaar in de weg.

Bij gijpen moeten beide einden los (babystag) dus sta ik met dat ding te hannesen; de end-for-end boom was door de ophouder aan de spruit altijd keurig in balans en kon ik zo doorsteken naar de nieuwe loefschoot.

Anyway vervanging is kostbaar; ik vraag mij af wie positieve ervaring met dit systeem heeft en waarom? Wat zouden de voordelen moeten zijn?
Laatst bewerkt: 20 juli 2022 20:45 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Spinnakerboom eindbeslag 20 juli 2022 21:07 #1408940

  • koko
  • koko's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 15500
Ik snap je frustratie. End for end gijpen is erg fijn idd. Tegelijkertijd: dat inprikken van de boom in de mast met zo’n systeem als jij hebt is ook erg fijn.
Op de vorige boot hadden we een systeem wat je op gelijke manier kon inprikken op de mast en toch end for end kon gebruiken doordat de koppen ook een bek hadden voor de schoot. Dat was imo het beste van twee werelden.
Mocht je besluiten de klok er af te halen en voor twee keer een bek te gaan: let op het oog dat je op de mastrail plaatst dan. Ik had blijkbaar de verkeerde slede met te dikke ring gekocht. Bij de eerste de beste keer dat we de nieuwe boom gebruikte brak de bek van de nieuwe boom toen we de boom naar voren lieten lopen voor het reachrak. Nogal zuur, omdat de juiste slede 200,— euro moest kosten, de bek nog eens 90 en ik bleef zitten met te dikke ring a 120,—. En dat terwijl ik met de goede ring in mijn handen had gestaan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Spinnakerboom eindbeslag 20 juli 2022 23:14 #1408970

  • ReneK
  • ReneK's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4262
Wij gebruikten het , echter zonder baby stag
Werkt prima , al gijpen we maar 1 of 2 keer ik de 2 weken wanneer we de spiboom hadden op staan
www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatië verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.426 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl