Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Wantputting opnieuw afdichten feedback op plan

Wantputting opnieuw afdichten feedback op plan 30 aug 2022 14:10 #1419337

Hallo! Hoewel ik de kennis en kunde in huis hebt wil ik mijn plan nog een keer laten doorgaan door een derde partij. De achterste wantputting aan stuurboord lekt een beetje en moet opnieuw afgedicht worden. Ik heb een Albin Ballad, keel-stepped mast met drie stuks verstaging aan beide kanten, een voor en een achter. Het betreft de achterste van de drie stuks aan de zijkant. Ze zijn allen through-bolted wat betekent dat aan de binnenkant er een hele lange plaat zit met moeren die de boel sterk houdt.

het deel dat moet worden afgedicht is het volgende:Ik kan me niet bedenken dat deze afdichting op enige manier structureel moet wezen, gezien dat de boel through-bolted is. Ik zat eerst te denken aan sikaflex maar butyl tape lijkt me een betere oplossing omdat afdichting hier vereist is en geen vasthoudende/lijmende kracht. Het is ook gewoon top spul.

Dit wordt het plan:
  1. Ruimte opmeten in de wantspanner zodat ik na afronding de spanning accuraat kan herstellen.
  2. Voor de zekerheid extra vallen op de mast laten dienen als reserve verstaging.
  3. Foto maken van positie verstaging en daarna beide stuks verstaging aan beide kanten in hele of halve slagen los draaien.
  4. Verborgen gedeelte chainplates inspecteren op corrosie.
  5. In de opening de rand schuimkern weghalen en vullen met verdikte epoxy (glas bubbles als er geschuurd moet worden).
  6. De boel helemaal schoonmaken en ontvetten met aceton.
  7. Ruime hoeveelheid butyl tape op het onderdeel van de foto en de boel opnieuw vastzetten

Epoxy omdat ook al heeft mijn boot een schuim kern er ook grote problemen door kunnen ontstaan, voornamelijk in de winter als het water bevriest, de boel uitholt zodat volgend jaar er net wat meer water in kan komen, waarop het jaar erna er meer is om te bevriezen.. je snapt de gevolgen.

Ik twijfel over chamfering. Dat is van de verticale wand van de opening een helling maken. Hier en daar lees ik dat daardoor de afdichting veel sterker wordt.

Het engste vind ik de verstaging los zetten. Omdat er zoveel kracht op zit, ben ik bang dat de boel krom getrokken wordt of zelfs dat de mast valt. De bedoeling is alleen de twee aan beide kanten los te zetten. Zo moet het dan een nacht staan voor de epoxy in ieder geval. Pak ik het zo goed aan? Nog iets om over na te denken?

Ik kan het gedrag van de mast niet goed inschatten maar zowel de vorige eigenaar als meerdere vakmensen waar ik mee sprak doen hier heel makkelijk over, er gebeurt schijnbaar niets als zou ik alle verstaging weghalen.

En mocht ik gelijk alle drie aan beide kanten doen, zijn er dan nog stevigheid issues van de mast om over na te denken? Een bepaalde volgorde te volgen? Ik had begrepen dat de verstaging die naar de zaling loopt extra kritisch is.

Voor nu even de lekkende putting aanpakken, later de rest. Mis ik nog iets in mijn stappenlijst of gaan met die banaan?
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 30 aug 2022 15:16 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wantputting opnieuw afdichten feedback op plan 30 aug 2022 14:28 #1419342

Vorig jaar heb ik vergelijkbare wantputtingen opnieuw gebed. Daar rondom was beginnende inwatering gaande aldus mijn vochtmeter en werd bevestigd na het demonteren.

De voorkeur voor butyl had ik toen ook. Echter liep bij mij het anti-slip profiel door onder de platen van de puttingen. Om de druk toch wat meer op te vangen en te spreiden over het antislip profiel heb ik gekozen om toch om toch sikaflex te gebruiken.

Als het 2 gladde vlakken waren geweest dan had ik butyl gebruikt, maar dan alleen rondom de bouten. Tevens de gaten van de bouten met een verzinkboor even afschuinen zodat de butyl netjes op de plaats blijft. Als je het hele vlak vol butyl smeert, dan zal het er langzaam steeds verder uit kruipen waardoor de putting wellicht in de toekomst nog eens aangedraaid moet worden.
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Laatst bewerkt: 30 aug 2022 14:43 door Orange Sunset.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wantputting opnieuw afdichten feedback op plan 30 aug 2022 15:12 #1419364

Kan het begrijpen, sikaflex druipt wel lekker in dat antigrip. Denk niet dat het van toepassing is bij mij. Uit benieuwdheid, welke sikaflex? Ik neem aan 291i voor hechting en niet 292 ook voor kracht. 292 is aanbevolen voor chainplates, maar ik snap het niet want het is bij ons in ieder geval niet structureel. Een watersportwinkel medewerker vertelde me ook dat 291i een oudje is en dat er een nieuwe betere versie is, alleen weet ik nog niet welke dat nou is.

Inderdaad dat over bouten weet ik. Het gat chamfering, een cone maken op de moer zelf. Wordt blij van dat. Heb echter geen moeren, maar chamfering van de vierkante opening is wellicht een extra touch. Alhoewel ik daar nog wat over moet nadenken.

Ik las ook wat over dat uitkruipen. Denk je niet dat er teveel verloren gaat of gaat het maar om kleine beetjes
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 30 aug 2022 15:40 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wantputting opnieuw afdichten feedback op plan 30 aug 2022 15:19 #1419365

3 wanten aan elke kant en een mast door het dek?

Gewoon losmaken. Gebeurt niets.
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wantputting opnieuw afdichten feedback op plan 03 sept 2022 20:15 #1420323

Vandaag uitgevoerd, was een succes. De opening was wel erg smal. Houten kern er uit gehaald (schijnbaar is niet alles een schuimkern op de ballad) en dan epoxy erin. Met boor en vijl netjes een gleuf gemaakt. Aan alle kanten een nette epoxy wand. Verstaging bleef prima staan. Heb zelfs alle 4 losgezet, dus 1, 3, 4 en 6 en 2 en 5 in het midden stonden nog.

Ik heb gelijk de hamertest gedaan. Alle wanten klonken netjes en consistent alleen bij deze was het wat dof, en ook minder ver getrokken dan ik dacht. Bij het prikken kwam een druppeltje water eruit en bij het graven kwam ik al snel bij droog hout. Het hout overal was zowieso nog steeds intact en sterk.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 03 sept 2022 20:18 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.375 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl